Η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων, το πιο ώριμο έργο!

eisodos arxaiologikou xwrou

Με τρεις διαδοχικές αποφάσεις αρμόδιων Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο προσυμβατικός έλεγχος στην διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Ηρώων απέβη αρνητικός αφού διαπιστώθηκαν σοβαρές νομικές πλημμέλειες. Για τις αποφάσεις αυτές δεν υπήρξε καμία δημόσια ενημέρωση, ούτε καν ενημέρωση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου!

Κανένα από τα λεγόμενα μεγάλα έργα δεν έχει μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας για υλοποίηση από το έργο της Πλατείας Ηρώων, αφού σε αυτά ούτε το στάδιο των εγκρίσεων των μελετών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η πλατεία Ηρώων είναι ο κεντρικός δημόσιος χώρος της σύγχρονης Ελευσίνας και ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την είσοδο στο αρχαίο ιερό. Όμως η  ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων δεν τέθηκε ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων από τις Διοικήσεις του Δήμου της τελευταίας δεκαετίας.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχε επισημανθεί η ανάγκη μιας εκτεταμένης ανάπλασης της κεντρικής Πλατείας Ηρώων, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη πόλη. Ιδιαίτερα, μετά την πεζοδρόμηση της οδού Νικολαΐδη που ολοκληρώσαμε το 2006, η ανάγκη αυτή κατέστη επιτακτική. Μάλιστα, η ανάπλαση της Πλατείας θα αποτελούσε στάδιο ευρύτερων αναπλάσεων πέριξ της εισόδου του Αρχαιολογικού Χώρου στις οδούς  Δήμητρος και Σωτ. Γκιόκα. Αυτές, σε συνδυασμό με την απαλλοτρίωση του οικοπέδου 3,5 περίπου στρ. (Περσεφόνης – Σωτ. Γκιόκα – Πλούτωνος), θα έλυναν πολλά προβλήματα προσβασιμότητας των επισκεπτών του Αρχαιολογικού μας Χώρου.

Ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που προκηρύχτηκε τον Οκτώβριο του 2006  ανέδειξε το 2007 την καλύτερη πρόταση από λειτουργική, αισθητική και οικονομική άποψη απονέμοντας το Α΄ Βραβείο στην Αρχιτεκτονική Ομάδα  των Κ. Γρίβα, Ε. Ιωαννίδου, Ρ. Μεθενίτη και  Γ. Παρασκευόπουλου.

Περίπου 33 χρόνια μετά την τελευταία διαμόρφωση της Πλατείας Ηρώων (1986 επί Δημαρχίας Μιχ. Λεβέντη) και 12 χρόνια μετά τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, το αναγκαίο έργο της Ανάπλασης δολιχοδρομεί, ενώ η Κεντρική Πλατεία παρουσιάζει καταθλιπτική εικόνα και …«φωνάζει» για αλλαγές που θα αναβαθμίσουν το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Για την «άμεση ανάπλαση» της Πλατείας Ηρώων είχε γίνει αναφορά στον φάκελο διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χωρίς να συγκαταλέγεται στις βασικές υποδομές για το 2021. Μάλιστα για το έργο υπάρχει εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 2.496.000 € που είναι διαθέσιμοι από το 2016!.

Ωστόσο, το Τμήμα Μείζονος – Επταμελούς σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απορρίπτοντας την αίτηση αναθεώρησης του Δήμου Ελευσίνας, ρίχνει ακτίνες φωτός για την ταχεία ανάδειξη αναδόχου του έργου.  Υποδεικνύει στον Δήμο να επαναλάβει την διαγωνιστική διαδικασία, όχι από την αρχή, αλλά από συγκεκριμένο ενδιάμεσο στάδιό της,  να καλέσει τους συμμετέχοντες να παρατείνουν, έστω εκ των υστέρων, τις προσφορές τους και ακολουθώντας την νόμιμη οδό να αναδείξει τον ανάδοχο που προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης.

Η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει άμεσα αποφάσεις τόσο για την ταχεία και σύννομη ολοκλήρωση της διαδικασίας όσο και για την εκτέλεση του έργου (με τις αναγκαίες παράλληλες συμπληρώσεις του), αφού ο καιρός γαρ εγγύς…

Το προφίλ της ανάπλασης

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του έργου, το αρχαίο ίχνος της Ιεράς Οδού διασχίζει διαγώνια την πλατεία. Η  νέα πλατεία και οι  περιβάλλοντες πεζόδρομοι αντιμετωπίζονται ως ενιαίος χώρος, με ενιαίο δάπεδο. Η επέμβαση αφορά στη νέα διευθέτηση του χώρου, σε νέα δαπεδόστρωση, σε νέα στοιχεία εξοπλισμού, νέα φωτιστικά σώματα και νέα στοιχεία φύτευσης». Πάντως από την ανάπλαση εξαιρείται μεγάλο τμήμα του πεζόδρομου της Γ. Παύλου και απαιτείται ένα πιο αξιόπιστο σύστημα απορροής ομβρίων, ενώ η απομάκρυνση των ιστών της ΔΕΔΔΗΕ και η υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Θα πρέπει να αποτελέσουν παράλληλες συμπληρώσεις του κυρίως έργου.

«Η πρόταση για την Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων – σύμφωνα με την Τεχνική Περιγραφή της Αρχιτεκτονικής Ομάδας  – επιχειρεί τον συνολικό επανασχεδιασμό του χώρου, απόδοση ταυτότητας και προδιαγραφές ασφάλειας και άνεσης κυκλοφοριακής στο νυχτερινό τοπίο της πόλης, με αρμονική ένταξη στο περιβάλλον και ιδιαίτερα με τον γειτονικό λόφο των αρχαιοτήτων. Με τον τελευταίο επιδιώκεται μια ήπια προσαρμογή και όχι ανταγωνιστική σχέση, που θα αναδεικνύει τα μνημεία, λειτουργώντας ως προαύλιος χώρος αυτών».

Χρήστος Χρηστάκης

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...