Ποιοι είμαστε

ecoeleusis logo 010 YouTube e1453846265680Μέσω του Ecoeleusis επιχειρείται να δημοσιοποιηθεί μια γνώμη για όσα συμβαίνουν στην Ελευσίνα και το Θριάσιο γενικότερα. Από οικολογική σκοπιά και με πλήρη συνείδηση του πολιτιστικού φορτίου που κουβαλά στους ώμους της η πόλη και επομένως η ευρύτερη  περιοχή. Ιδιαίτερα σε μια ιστορική περίοδο που η βιώσιμη έξοδος από την πολύμορφη κρίση είναι επιτακτική ανάγκη.

Ένας πανάρχαιος μύθος, που γεννήθηκε εδώ, τροφοδοτεί την ανθρώπινη σκέψη και φαντασία στα πέρατα της οικουμένης. Η ανίχνευση του μεταβιομηχανικού μέλλοντος της πόλης -αναγκαστικά- προϋποθέτει την πλήρη συνειδητοποίηση του Ελευσινιακού brand name και την άμεση σύνδεσή του με τις οικολογικές μας επιδιώξεις.

Τα πρώτα βήματα για το κτίσιμο της νέας ταυτότητας της πόλης διακόπτονται από ολέθριες οπισθοδρομήσεις προς το πρόσφατο παρελθόν της βαριάς βιομηχανίας, η οποία ανακτά -σημειακά- ένα νέο κύκλο ζωής. Το απρόσωπο ελληνικό κράτος σχεδόν  ποτέ δεν είχε δεύτερη γνώμη για το Θριάσιο. Γιαυτό οι ευθύνες των αιρετών τοπικών παραγόντων, που άφησαν τις πόρτες ανοιχτές και αφύλακτες, είναι ονομαστικές και κοστολογημένες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε  πως ακόμη κι όταν όλα φαίνονται να έχουν χαθεί το μέλλον παραμένει εδώ, ανήκει δε κατά προτεραιότητα σ’ εκείνους που το προετοιμάζουν. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναδειχθεί στο προσκήνιο μια νέα γενιά ανθρώπων που θα το προετοιμάσει. Που η αγάπη της για την πόλη δεν θα είναι αφηρημένη έννοια. Που θα έχει αναπτυγμένη δημοκρατική και οικολογική συνείδηση. Που θα συμμετέχει στα κοινά με βούληση προσφοράς, ανιδιοτέλεια, δυναμισμό και θυσίες. Με αποκλειστικούς χορηγούς ιδέες, αξίες και οράματα για την πόλη. Σε αυτούς τους νέους ανθρώπους στρέφουμε  το ενδιαφέρον μας και εναποθέτουμε  τις ελπίδες μας.

Αν το Ecoeleusis συμβάλλει, ώστε αυτή η γνώμη να γίνει συλλογική υπόθεση, οι ιστολόγοι του θα είναι πανευτυχείς.

Ελευσίνα 3/12/2012