Έφυγε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012 ο ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ. Δεν θα δει ποτέ αναρτημένα έργα του στην πόλη που τα εμπνεύστηκε. Κι όμως η Ελευσίνα καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στο επίσημο βιογραφικό του.
Διαβάστε τις περιγραφές του για την «σύγχρονη Ελευσίνα» του 1977 σε άρθρο του με τίτλο « Η Ελευσίνα σαν σύμβολο» στο περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΙ του αείμνηστου Γιώργου Μαρούγκα (Φεβρουάριος 1978).
«Στην αρχή – έγραφε – δούλεψα το θέμα της μυθολογίας , που με οδήγησε στη Ελευσίνα και εκεί γνώρισα σε όλης την έκταση την μόλυνση του περιβάλλοντος που με ώθησε σε μια νέα διάσταση της ματιάς μου σαν ζωγράφου. Κι έτσι έφτασα στο αποτέλεσμα μιας διαμαρτυρίας μέσω των έργων μου»
Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) μετέδωσε : «Πέθανε ο γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ σε ηλικία 73 ετών μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ο διακεκριμένος γερμανός καλλιτέχνης ζούσε στην Ελλάδα από το 1965 και διατηρούσε την ελληνική υπηκοότητα από το 1999. Γεννήθηκε το 1939 στο Ιλερτίσεν της Γερμανίας, σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και γραφικές τέχνες στο Μόναχο και το Αμβούργο.Στην Ελλάδα κέρδισε υποτροφία του ΙΚΥ το 1974 για τη μελέτη του πάνω στην ελληνική μυθολογία. Το 1980 έγινε μέλος της επαγγελματικής ένωσης εικαστικών τεχνών Ελλάδας. Ευαισθητοποιημένος στην οικολογική καταστροφή και την καταστροφή του αθηναϊκού τοπίου και της Ελευσίνας δημιούργησε πολλά έργα γύρω από αυτό το θέμα. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις κα έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης εικονογραφήσει βιβλία, αφίσες, ημερολόγια έχει κάνει και τοιχογραφίες».
Γνωρίστε τον Herman Blauth και το έργο του.
Η «Δήμητρα στον ουρανό της Ελευσίνας» ( 1975, Λάδι, 50 x 40 εκατ. ) του Χέρμαν Μπλάουτ.