Οι …«οπτικές εντυπώσεις» του διυλιστηρίου συνεχίζονται (video)

[vsw id=”zfeajs49JwE” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Το σημερινό επεισόδιο ρύπανσης του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα ήταν το οξύτερο του τελευταίου δεκαπενθημέρου. Με εκπομπή χιλιάδων τόνων απαερίων από τις 7.30 το πρωί μέχρι το μεσημέρι και έντονη δυσοσμία κατά διαστήματα έγινε αισθητό περισσότερο στον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών  Μάνδρας, στη συνοικία Μπλόκο και στην Άνω Ελευσίνα.
Το επεισόδιο συνδέεται άμεσα με την εκ νέου «πτώση» της στρατηγικού χαρακτήρα μονάδας 32 (Flexicoker) η οποία παρουσίασε πάλι δυσλειτουργίες.

DSCF4979Η ECOELEUSIS ήδη από τις αρχές του Απρίλη είχε επισημάνει το πρόβλημα το οποίο έκρυβε επιμελώς η εταιρεία αποδίδοντας αρχικά την διακοπή λειτουργίας της μονάδας σε μεμονωμένη βλάβη.

Μάλιστα, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Γεράσιμος Στανίτσας, χαρακτήριζε …«οπτικές εντυπώσεις» τα αδιάψευστα ρυπαντικά επεισόδια. «Δεν υπήρξε – δήλωνε – ρυπαντικό επεισόδιο. Υπήρξε ένα σταμάτημα μιας μονάδας του διυλιστηρίου και αυτό κάθε φορά έχει αυτό που λέμε εμείς οπτικά φαινόμενα, έχει δηλαδή την έξοδο καπνού και περισσότερης φλόγας. Αυτό είναι κάτι προβλεπόμενο και δεν ήταν κάτι έκτακτο που έγινε απότομα ή απρογραμμάτιστα» («Εφημερίδα των Συντακτών» 19/5).

Τώρα, επισήμως,  η εταιρεία ανακοίνωσε την διακοπή λειτουργίας της μονάδας 32 (Flexicoker): «…Εργασίες συντήρησης (κυρίως decoking) πραγματοποιούνται στη μονάδα flexicoker του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σταδιακά εντός περιόδου 5-6 εβδομάδων ενώ οι υπόλοιπες μονάδες του διυλιστηρίου συνεχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό», αποκρύβοντας το μέγεθος του προβλήματος αφού μερικές εκατοντάδες τόνοι κωκ έχουν δημιουργήσει …«σταλακτίτες» και …«σταλαγμίτες» στην μονάδα!

DSCN1261Ο Μάϊος έφυγε με 4 νεκρούς από το τραγικό ατύχημα στον Ασπρόπυργο, με αλυσιδωτά επεισόδια ρύπανσης κι ένα αξιοπαρατήρητο πρόστιμο 255.400 € για το  διυλιστήριο στην Ελευσίνα αλλά και με έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους και στους κατοίκους.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης τόσο για την ενίσχυση της ασφάλειας όσο και για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα 2 διυλιστήρια.

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...