Δεν υπήρξε άλλη Δημοτική περίοδος που ο Δήμαρχος να παραγκώνισε τόσο επιδεικτικά το Δημοτικό Συμβούλιο οχυρωμένος πίσω από ένα νόμο που ήδη κρίθηκε αντισυνταγματικός! Τον γνωστό νόμο Θεοδωρικάκου που αφαιρούσε σημαντικές αρμοδιότητες από το εκλεγμένο, απευθείας από τους δημότες, Δημ. Συμβούλιο και τις εκχωρούσε σε ολιγομελή όργανα (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) με παράλληλη μάλιστα μεταβολή του τρόπου συγκρότησής τους!
Υποτίθεται ότι ο νόμος ψηφίστηκε για να αντιμετωπίσει το θέμα της λεγόμενης «κυβερνησιμότητας» των Δήμων στους οποίους οι εκλεγμένοι στον δεύτερο γύρο με απλή αναλογική Δήμαρχοι δεν είχαν και την πλειοψηφία στο Δημ. Συμβούλιο και ήταν υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συναινέσεις στις άλλες πτέρυγες για να σχηματίσουν πλειοψηφία και να διοικήσουν.
Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε στο δικό μας Δήμο, αφού ο Δήμαρχος είχε εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία και είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Κανένας νόμος δεν εμπόδιζε τον Δήμαρχο να εισαγάγει τα θέματα πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να λάμβανε την γνώμη του και στην συνέχεια να την μεταφέρει ανόθευτη στα ολιγομελή όργανα διοίκησης.
Έτσι διαμορφώθηκε γρήγορα ένα έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο έχει συνεπιφέρει σοβαρές επιπτώσεις. Γρήγορα σχηματίστηκε γύρω από τον Δήμαρχο ένα κλειστό κέντρο αποφάσεων που είχε ως συνέπεια τον παραγκωνισμό της ίδιας της δημοτικής του ομάδας, η οποία σπάνια πλέον συνέρχεται, για να αποφασίσει η ίδια, παρά μόνο για να επιβεβαιώσει ειλημμένες αποφάσεις του «κέντρου».
Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά: διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις και παραιτήσεις Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων ενώ η Δημοτική Αρχή έχει απωλέσει την απόλυτη πλειοψηφία και την εμπιστοσύνη του Δημ. Συμβουλίου και οι ήττες μέσα σε αυτό – με αποκορύφωμα την καταψήφιση του προϋπολογισμού – διαδέχονται η μία την άλλη. Ποιος ισχυρίζεται ότι όλα αυτά δεν έχουν επίπτωση και στην ποιότητα του δημοτικού έργου;
Από την 1η Δεκεμβρίου του 2022 όλες οι εκχωρηθείσες αρμοδιότητες έχουν επιστρέψει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, αντί η Δημ. Αρχή να ευθυγραμμιστεί με την δικαστική απόφαση, συνεχίζει να λαμβάνει αμφισβητούμενης νομιμότητας αποφάσεις στα ολιγομελή όργανα!
Το έλλειμμα δημοκρατίας αντανακλά και στον τομέα των επιλογών αλλά και της παραγωγής των έργων για τα οποία συχνά ακολουθούνται υπόγειες διαδρομές. Ενδεικτικά:
· Ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του Δημ. Συμβουλίου για την διάθεση της επιχορήγησης 20.000.000 € του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι επιλογές και οι προτεραιότητες δεν καθορίσθηκαν από το Δ.Σ. Γιατί άραγε δεν ήταν προτεραιότητα η αγορά του ΚΡΟΝΟΥ ή π.χ του απειλούμενου παραλιακού τετραγώνου ΟΤ1; Γιατί άραγε δεν διατέθηκε η επιχορήγηση κατ’ αναλογία στην Ελευσίνα και στην Μαγούλα;
· Τελευταίο ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για την καρατόμηση της μελέτης της Πλατείας Ηρώων στο ευαίσθητο τμήμα της από την Πλατεία Ηρώων έως την είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου για το οποίο οι εργασίες ούτε καν έχουν ξεκινήσει. Εν αγνοία του Δ.Σ εγκαταλείφθηκε το έργο της υπογειοποίησης των εναέριων καλωδίων που υπερίπτανται της πλατείας καθώς και των 10 ιστών (κολωνών).
· Ενώ το Δημ. Συμβούλιο αναμένει την επαναπροκήρυξη με νέο προϋπολογισμό από τον Περιφέρεια του έργου της Ανάπλασης της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ όλως εξαίφνης λαμβάνεται απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή για την αντικατάσταση από χορηγό (ΑΙΓΕΑΣ) των πλακών αμιαντοτσιμέντου της οροφής, εργασία που προβλέπεται στην επαναπροκήρυξη! Kάτι τέτοιο θα είχε ένα κάποιο νόημα μόνο αν το κυρίως έργο της ανάπλασης παραπεμπόταν στις καλένδες. Πως είναι δυνατόν η ανάπλαση να μην ξεκινά από την στατική ενίσχυση αλλά από την αντικατάσταση της οροφής;
· Το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε είδε το Σύμφωνο Συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ για την «Ανάπλαση και διαμόρφωση του Κινηματογράφου «ΕΛΕΥΣΙΣ» – όπως ειπώθηκε – σε πολυχώρο Πολιτισμού και εκδηλώσεων καλλιτεχνικών έργων», ούτε χρειάζεται να γνωρίζει το ύψος της χορηγίας, ούτε μπορεί να διατυπώνει απορίες για την ακριβή μελλοντική του χρήση που δεν θα είναι αποκλειστικά κινηματογράφος.
· Υπόγειες διαδρομές ακολούθησε και η απόπειρα του Δημάρχου να εγκαταστήσει στον απαλλοτριωμένο χώρο για την ανέγερση της δεύτερης πτέρυγας του «ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟΥ» Κλειστό Γυμναστήριο χωρίς καν την γνώμη του Δημ. Συμβουλίου και ερήμην της σχολικής κοινότητας. Ποια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον Δήμο διακατέχει την Δημ. Αρχή όταν αρνείται να χορηγήσει την αλληλογραφία της για το θέμα όχι μόνο από τους αιτούντες Δημ. Συμβούλους αλλά και ακόμα και στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο;
· Τέλος, πως είναι δυνατό να παρουσιάζει και να υπόσχεται ο Δήμαρχος ενιαίο χώρο πρασίνου στην πρώην ΟΑΣΗ, όταν ο υφιστάμενος χώρος κατακερματίζεται – σύμφωνα με το ισχύον Σχέδιο – από βρεφονηπιακό σταθμό (εκπονείται μελέτη), χώρο σχολείου, χώρο στάθμευσης, οικοδομήσιμους χώρους και οδικό δίκτυο; Γιατί δεν λέει την αλήθεια στο Δημ. Συμβούλιο ότι, για να υπάρξει ενιαίος χώρος πρασίνου 20 στρεμμάτων, πρέπει να καταργηθούν όλα αυτά με γενναία Αναθεώρηση του Σχεδίου για την οποία δεν έχει εκκινήσει καμία διαδικασία;
Η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια αλλά ο μόνος ασφαλής δρόμος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Η Δημοτική Αρχή μάλλον την φοβάται!
Χρήστος Χρηστάκης