Το βράδυ της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) με την νέα του σύνθεση, την οποία καθόρισε η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, αφαίρεσε το πέπλο προστασίας πάνω από το συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα ανατρέποντας την μόλις προ εξαμήνου απόφασή του. Είχε προηγηθεί, με χειρουργική ψυχραιμία, η δημόσια παραγγελία της Υπουργού προς το όργανο για «νέα γνωμοδότηση, όχι σαν την παλαιά»…
Το ΚΣΝΜ πήρε πίσω τον χαρακτηρισμό του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ που είχε επιβληθεί στην έκταση του ακινήτου που μεσολαβεί μεταξύ του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ και της πόλης ενώ διατήρησε το σκέλος της προηγούμενης απόφασης, της 27ης Ιουνίου, για τον χαρακτηρισμό 12 κτηρίων και της καμινάδας ως διατηρητέων μνημείων μαζί με τον εξοπλισμό τους.
Διαλύθηκαν όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα των ασύστολων ψευδών της Υπουργού, η οποία κατασυκοφάντησε και διέβαλε μια εξαιρετικά ευμενή Απόφαση για τον χώρο, την Ελευσίνα και τις Εργατικές Κατοικίες της Μάνδρας που έλαβε η προκάτοχός της Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, αγνοώντας την πολιτικοκοινωνική ισχύ των ΕΛΠΕ και υπερπηδώντας όλα τα εμπόδια που παρεμβλήθηκαν.
Ένα είναι βέβαιο: αν η Κυβέρνηση δεν ήθελε, η Μενδώνη θα υπέγραφε την προηγούμενη απόφαση και θα απολάμβανε όλη τη δόξα! Στο πρόσωπο της Μενδώνη δεν απεικονίζεται απλώς το εκτελεστικό όργανο μιας υποχωρητικής προς τα ΕΛΠΕ στάσης της Κυβέρνησης, αλλά κάτι χειρότερο: η επιθυμία της ελληνικής πολιτείας να απαγορεύσει να συμβούν τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ στο Θριάσιο!
Σε απαξιωτικές αναφορές για το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα προέβη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Καθηγητής Γ. Πανέτσος, με προφανή σκοπό να μην χαρακτηριστεί το ανενεργό συγκρότημα ως Ιστορικός Τόπος. Τον παραδίδουμε στην κρίση των συμπολιτών μας και της επιστημονικής κοινότητας: Ιδού οι αναφορές του:
• «Η ιστορική σημασία του συγκροτήματος μπορώ να πω ότι είναι αμελητέα έως ανύπαρκτη».
• «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα 80 χρόνια, πόσα χρόνια λειτούργησε αυτή η εταιρεία; Ούτε 25!»
• Έκανε έρευνα, είπε, σε 120 άτομα…
«Κάναμε περίπου 120 συνεντεύξεις με ένα δείγμα αρκετά αντιπροσωπευτικό διαφόρων ηλικιών και πραγματικά μας έκανε έκπληξη ότι κανείς δεν μας ανέφερε το ατύχημα (στην ΠΥΡΚΑΛ, εννοεί). Εμείς φανταζόμασταν ότι το ατύχημα του ‘95 θα ήταν ένα πραγματικά αποτυπωμένο γεγονός στην μνήμη των ανθρώπων. Δεν το ανέφερε κανείς… Μας είπανε σαράντα άτομα ότι πάνε στην εκκλησία, κάποια στιγμή που η εκκλησία γιορτάζει, δεν μας είπε ούτε ένας – αυτό μας εντυπωσίασε».
• «Η περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ δεν είναι αντιληπτή από την πόλη της Ελευσίνας ακριβώς διότι είναι πίσω από τον λόφο των αρχαιοτήτων. Δηλαδή η αντίληψη και ο μυθικός τόπος της Ελευσίνας ήταν αυτό που υπήρξε ανατολικά από τον Ασπρόπυργο, δεν είναι περιοχή πίσω από τον λόφο η οποία ξαναλέω δεν είναι αντιληπτή και εξακολουθεί να μην είναι αντιληπτή. ( ….αντιδράσεις στην αίθουσα…).
Η Υπουργική Απόφαση που ανατρέπεται αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στις δεκάδες δυσμενείς αποφάσεις που έχουν ληφθεί διαχρονικά, από όλες ανεξαιρέτως τις Κυβερνήσεις, τα τελευταία χρόνια.
Όμως για την Ελευσίνα και το Θριάσιο το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ έχει άλλο περιεχόμενο: Δύο διυλιστήρια, 9 εγκαταστάσεις SEVESO III άνω ορίου και 17 κάτω ορίου, η τριτοκοσμικότερη χωματερή της Ευρώπης και τουλάχιστον άλλοι δύο υποψήφιοι χώροι ταφής, 33 Ναυάγια, 14 επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία, 25 παροπλισμένα πλοία να σαπίζουν στον Κόλπο της Ελευσίνας και το παράκτιο μέτωπό της απροσπέλαστο από τους πολίτες, Αρχαιολογικό Μουσείο της δεύτερης δεκαετίας του περασμένου αιώνα και σιδηροδρομικό άξονα όχι για πολιτισμένη μετάβαση προς (και από) το Κέντρο αλλά υποψήφιο όρυγμα για την διέλευση αγωγών καυσίμων των ΕΛΠΕ. Ακόμα και η αναβάθμιση του Κορυδαλλού συνδέεται με την μετεγκατάσταση στο Θριάσιο του Σωφρονιστικού καταστήματος σε παντελώς ακατάλληλη να στεγάσει ανθρώπους θέση και μάλιστα με εξαγγελία και αντισταθμιστικών ωφελημάτων!
Στις 8/7 παραδώσαμε στα χέρια του Δημάρχου Ελευσίνας – παρά την οργίλη και απαράμιλλη αντίδραση του προκατόχου του – μια Υπουργική Απόφαση που διέσωζε την περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικό Τόπο και την θωράκιζε ως Ζώνη Ασφαλείας. Μια απόφαση που την πανηγύρισε με δημόσιες δηλώσεις του σαν να είχε αγωνιστεί εκείνος για να εκδοθεί – χαλάλι του! Έμενε η διόρθωση της υπογραφής των νέων πολιτικών προσώπων, γιατί μόλις είχε ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση, στην οποία είχε προσβάσεις και γνωριμίες που εμείς δεν είχαμε. Αλήθεια, τι απόφαση θα μας παραδώσει εκείνος σε λίγες ημέρες με την υπογραφή της …”Αγίας Σωτήρας” του project ELEUSIS 2021; Το Ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου ούτε στην ιστοσελίδα του Δήμου αναρτήθηκε, ούτε μια συνέντευξη τύπου δόθηκε, ούτε μια κάποια ανησυχία μεταδόθηκε, ούτε οι φορείς της πόλης ενημερώθηκαν, ενώ οι βουλευτές προσκλήθηκαν σε σύσκεψη την επομένη της απόφασης του ΚΣΝΜ!
Στην συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, ίσως, με χρονοκαθυστέρηση, ο Δήμαρχος συνειδητοποίησε πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η παρουσία ενός Δημάρχου ακόμα και σε ένα «χειραγωγήσιμο» όργανο της πολιτείας.
Υ.Γ 1: Έχει αργήσει περισσότερο από 24 ώρες η ανακοίνωση προσφυγής κατά της κυοφορούμενης Υπουργικής Απόφασης. Αλήθεια, ποιο σκεπτικό της Απόφασης περιμένετε με αγωνία; Δεν το ακούσατε χθες από τους εκπροσώπους των ΕΛΠΕ;
Υ.Γ 2: Όσο θα περνούν οι μήνες και η περιβόητη ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ για την σωτηρία του Project ELEUSIS 21 απλώς θα συσκέπτεται ανήμπορη, τόσο θα γίνεται κατανοητό ότι τα αμιγώς Δημοτικά Project δεν μπορούν ούτε να παραμελούνται, ούτε να περιμένουν άλλο.
Υ.Γ 3: Τέτοια …θαυμάσια Δελτία Τύπου, ανάλογου περιεχομένου, θα είχαν μέγιστη αξία αν εκδίδονταν την επομένη – το πολύ! – της εξαγγελίας, από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ενώπιον του Δημάρχου μάλιστα, της ΑΝΑΠΟΜΠΗΣ του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δηλ. ένα και πλέον μήνα πριν! Κι αν αυτό συνοδευόταν από προωθητικές ενέργειες – όλες αυτές που δεν έγιναν.