Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του υγρότοπου Βουρκαρίου, στον δυτικό δίαυλο του Κόλπου της Ελευσίνας, αποτελεί μια σπουδαία νίκη που πιστώνεται σε όσους, αταλάντευτα, με πείσμα και συνέπεια, έδωσαν την πολυετή μάχη. Πρωτίστως στον «Συντονιστικό Φορέα των συλλόγων για την προστασία του υγρότοπου του Βουρκαρίου Μεγάρων».
Με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 72/ΑΑΠ/31/03.2017) ο υγρότοπος στο Βουρκάρι Μεγάρων χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο. Καθορίστηκαν ζώνες και μέτρα προστασίας και διαχείρισης, χρήσεις γης καθώς και όροι και περιορισμοί δόμησης.
Το Βουρκάρι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για ένα διαμάντι βιοποικιλότητας, όπως χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντολόγους, καθώς, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί σπάνια αποδημητικά πουλιά, από κοκκινόχηνες μέχρι και φλαμίνγκος, ενώ αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της περιοχής.
Αποτελείται από δύο τμήματα, το χερσαίο που περικλείεται από τη χερσόνησο της Αγίας Τριάδας και το λόφο του μοναστηριού του Αγ. Αθανασίου προς το Πέραμα και το θαλάσσιο όρμο που ουσιαστικά σχηματίζει μια αβαθή λιμνοθάλασσα.
Οι κυριότερες απειλές για τον υγρότοπο και το οικοσύστημά του προέρχονται από αποθήκες καυσίμων, διαρροές λυμάτων του γειτονικού αεροδρομίου, αλλά και από καλλιέργειες και άναρχα δομημένες οικίες και αποθήκες, οι οποίες πιθανά ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον παράκτιο υγρότοπο με νερό.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια ο υγρότοπος ήταν χαρακτηρισμένος ως βιομηχανική ζώνη και δόθηκε πολυετής αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό της.
Τα τελευταία χρόνια ο υγρότοπος δέχεται εκατοντάδες επισκέψεις μαθητών στο πλαίσιο δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι το Βουρκάρι είναι ένας από τους 50 υγροτόπους που εντάχθηκε σε πρόγραμμα απαιτούμενων μέτρων προστασίας, διαχείρισης και αποκατάστασης.
Ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα ΕΔΩ
Περιηγηθείτε στον υγροβιότοπο μέσα από τον ιστότοπο vourkari.blogspot.gr