Εκατό μέρες μετά την αποκάλυψη των γνωστών …«τάφων» της Ύστερης Πετρελαϊκής Περιόδου, εννέα γεωτρήσεις των ΕΛΠΕ τρυπούν τον υδροφόρο ορίζοντα στην ανατολική είσοδο της Ελευσίνας και μεταγγίζουν σε βυτία τα ρυπασμένα νερά, για να τα οδηγήσουν στον ελαιοδιαχωριστή του διυλιστήριου των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο.
Στις 24 Οκτωβρίου 2016 η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS αποκάλυψε το γεγονός της διαρροής πετρελαίου στους αγωγούς 12 ιντσών των ΕΛΠΕ που διασυνδέουν τα δύο διυλιστήρια, στην ανατολική είσοδο της Ελευσίνας, στο σημείο συνάντησης του Σαρανταπόταμου με την Εθνικό Οδό, στο τμήμα μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής και της Εθνικής Οδού. Είναι η περιοχή στην οποία ο ανάδοχος του έργου της εκτροπής του ρέματος του Αγ. Ιωάννου στον Σαρανταπόταμο έχει μετατρέψει σε απέραντη χωματερή (Διαβάστε «Τάφοι» …ύστερης πετρελαϊκής περιόδου στην Ελευσίνα!). Οι αγωγοί βρίσκονταν σε δύο ορύγματα – «τάφους» με πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε για το συμβάν την πλησιέστερη αρμόδια Αρχή, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Αττικής. Θέσαμε μάλιστα δημόσια και ένα ερώτημα προς τις Αρχές: αν η μη ενημέρωσή τους από τον υπαίτιο της ρύπανσης αποτελεί παράβαση που επισύρει ποινή.
Την επομένη (25/10/2016) της αναφοράς μας η εταιρεία ΕΛΠΕ, με έγγραφό προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δήλωσε ότι κατά την διαδικασία προληπτικής συντήρησης του αγωγού, ένα σχεδόν χρόνο πριν (7-10/12/2015), είχε διαπιστωθεί απομείωση του πάχους του αγωγού στο σημείο αυτό. Επίσης, ότι ο αγωγός είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, πριν την έναρξη των εργασιών συντήρησής του και ήταν γεμάτος με νερό προς απομάκρυνση της κηροζίνης που περιείχε, όπως προβλέπεται για την εκτέλεση της εν λόγω εργασίας συντήρησης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν δέκα μήνες μετά.
«Στις 17/10/2016, κατά την διάρκεια των εργασιών συντήρησης του εν λόγω αγωγού σημειώθηκε διαρροή νερού με ίχνη κηροζίνης στο έδαφος. Η παρουσία των ιχνών κηροζίνης είχε ως αποτέλεσμα την έντονη οσμή στον χώρο. Άμεσα ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης του αγωγού με παράλληλη άντληση των υδάτων που διέρρευσαν. Επιπρόσθετα, εξετάζεται αν υφίσταται ανάγκη απομάκρυνσης χώματος, μόνο για εξάλειψη της οσμής. Μετά τη ολοκλήρωση των εργασιών, θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του χώρου και θα ενημερωθείτε για το σύνολο των εργασιών που απαιτήθηκαν». (Οι υπογραμμίσεις δικές μας)
Μάλιστα, στις 28 Νοεμβρίου 2016 με νεότερο έγγραφό της η εταιρεία πληροφορούσε τις ανωτέρω Αρχές ότι «οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού έχουν ολοκληρωθεί και ο αγωγός βρίσκεται πλέον σε κανονική λειτουργία. Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο παρακολούθησης – ελέγχου της πλήρους αποκατάστασης του χώρου η ΕΛ.ΠΕ διεξάγει επιπλέον ελέγχους στο υπέδαφος της περιοχής για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερωθείτε».
Στις 4 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια επιτόπιας αυτοψίας μας στο επίμαχο σημείο, διαπιστώσαμε την εγκατάσταση 9 γεωτρήσεων που αντλούσαν ρυπασμένα νερά από τον υδροφόρο ορίζοντα τα οποία μεταγγίζονταν σε καταχωμένο στο έδαφος βυτίο! Βυτιοφόρο όχημα αντλούσε τα ρυπασμένα νερά για να τα μεταφέρει στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου. Ειδοποιήσαμε την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας για τα περαιτέρω, η οποία αγνοούσε τις εργασίες αυτές για τις οποίες όχι μόνο απαιτείται ενημέρωση, αλλά και σχετική αδειοδότηση, καθώς δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης συντήρησης. Μάλιστα οι γεωτρήσεις αυτές φρουρούνται σε καθημερινή βάση από τα ΕΛΠΕ.
Οι εικόνες μιλούν μόνες τους! Πολύ φοβούμαστε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο σημείο. Καθώς ο περιβαλλοντικός έλεγχος – αν δεν έχει καταρρεύσει – έχει μπει προ πολλού στον αυτόματο πιλότο, οι αρμόδιες Αρχές, τραγικά υποστελεχωμένες, αδυνατούν να ελέγξουν και να διαμορφώσουν ίδια γνώμη για τα συμβαίνοντα και για την θεραπεία τους. Στην προκειμένη περίπτωση μόνα τους τα ΕΛΠΕ θα εκτιμήσουν το μέγεθος του προβλήματος, θα επιλέξουν την μέθοδο απορρύπανσης, θα θέσουν το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, θα αξιολογήσουν την πρόοδο των εργασιών και θα ενημερώσουν – αν και όποτε το θελήσουν – τις αρχές!
Δεν υπάρχει ίχνος …κηροζίνης: Τα ΕΛΠΕ ξέρουν να γράφουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ο υδροφόρος ορίζοντας είναι δικός τους. Καμία περιβαλλοντική Αρχή ή Τέλος δε θα πάρει προς εξέταση στελέχη των καλλιεργειών ανάντι των σιδηροδρομικών γραμμών. Οι Δημοτικοί μας Άρχοντες δεν περνούν από την κυρία είσοδο της πόλης. Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ θα κάνει ό,τι μπορεί… Κι ο νοών νοείτω!
Διαβάστε ΕΔΩ τα έγγραφα των ΕΛΠΕ