EΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Όταν ένας Δήμαρχος παραλαμβάνει ένα υπόμνημα υπογεγραμμένο από κατοίκους της πόλης του, που αφορά στα προβλήματα της συνοικίας τους, τι οφείλει να κάνει; Πρωτίστως να τους καλέσει σε μία συνάντηση, να προκαλέσει μάλιστα μια αυτοψία μαζί τους στο πεδίο των προβλημάτων κι, αν τα θέματα κρίνονται σοβαρά, να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο να εισηγηθεί τα πιθανά έργα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή τους. Αν μάλιστα αυτά αφορούν την δυτική είσοδο της πόλης, έχει ένα λόγο παραπάνω. Αν, επιπλέον, η πόλη του φέρει και τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, έχει δύο λόγους παραπάνω!
Στην περίπτωση του τεκμηριωμένου ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ των κατοίκων της συνοικίας ΜΠΛΟΚΟ στην Ελευσίνα, που επιδόθηκε στις 19/12/2016 στους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων, οι κάτοικοι χρειάστηκε να ξαναχτυπήσουν την πόρτα του Δημάρχου για μια συνάντηση, ενώ προγραμμάτισαν οι ίδιοι επιτόπια αυτοψία για όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους στις 18 Ιανουαρίου.
Κατά την συνάντηση με τους κατοίκους – 20 μέρες μετά την κατάθεση του υπομνήματος – ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν το έχει διαβάσει (!), ενώ διαχώρισε τα λοιπά τέσσερα αιτήματα από το πέμπτο αίτημα που αφορούσε στην εκτροπή της διέλευσης των βαρέων οχημάτων από το ΜΠΛΟΚΟ. Αντιδρώντας η αντιπροσωπεία των κατοίκων ζήτησε από τον Δήμαρχο, όταν συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, να συζητηθούν όλα τα αιτήματα, αφού διαφάνηκε η πρόθεση του Δημάρχου να φέρει προς συζήτηση στο σώμα μόνο το θέμα της διέλευσης βαρέων οχημάτων, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες (σύσταση επιτροπής) τα λοιπά θέματα.
Με έγγραφη αίτηση δέκα Δημ. Συμβούλων της μειοψηφίας το θέμα των αιτημάτων των κατοίκων του ΜΠΛΟΚΟ εντάχθηκε υποχρεωτικά στην συνεδρίαση του Δημ Συμβουλίου της Τρίτης 24/1, χωρίς καμία εισήγηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής!
Εκτός από την αναμενόμενη προσέλευση των κατοίκων, υπήρξε μαζική προσέλευση επαγγελματιών μεταφορέων, καθώς και εργαζομένων των δύο εργοστασίων της ΤΙΤΑΝ ΑΕ.
Ο εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Γιάννης Τιμοθέου περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο όλα τα προβλήματα της δυτικής εισόδου της πόλης και δέχθηκε ερωτήσεις τις οποίες και απάντησε, ενώ κατέθεσε στο σώμα και το παρακάτω σχέδιο απόφασης:
«Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο, που συγκαλείται σήμερα ύστερα από αίτημά μας, προκειμένου να συζητήσει για τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής ΜΠΛΟΚΟ, όπως τα εκθέσαμε με εμπεριστατωμένο υπόμνημά μας από τις 19/12/2016 και όπως τα φανερώσαμε ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων κατά την επιτόπια αυτοψία που προκαλέσαμε στις 18/1/2017, να λάβει τις δέουσες αποφάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας και τις συνθήκες διαβίωσής μας.
Συγκεκριμένα, ζητούμε να ληφθεί απόφαση που να περιλαμβάνει τα παρακάτω δύο σκέλη, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους:
Το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει το καθεστώς υποβάθμισης στο οποίο έχει περιέλθει η συνοικία ΜΠΛΟΚΟ και η ευρύτερη περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης και αναλαμβάνει τις εξής δεσμεύσεις:
1) Να απευθύνει όχληση- διαμαρτυρία προς τις εταιρείες ΤΙΤΑΝ, ΟΛΕ και ΕΕΑΑ και προς κάθε αρμόδια αρχή για την εκτροπή της διέλευσης των βαρέων οχημάτων τους διαμέσου της βιομηχανικής περιοχής με σκοπό την αποσυμφόρηση του κόμβου του Μπλόκο από χιλιάδες διελεύσεις σε μηνιαία βάση που δημιουργούν αβίωτες συνθήκες θορύβου, σκόνης και καυσαερίων για τους κατοίκους, βάζουν σε κίνδυνο την κυκλοφορία των πεζών και δημιουργούν ανασφαλείς συνθήκες για τους αθλουμένους στο Δημοτικό Στάδιο. Τα βαρέα οχήματα χρησιμοποιούνται για μεταφορές καυσίμων και πρώτων υλών από και προς τη λιμενική εγκατάσταση του ΤΙΤΑΝ, αλλά και χύδην αδρανών υλικών από την τριτοκοσμική προβλήτα του ΟΛΕ στην Βλύχα. Ακόμα και τα οχήματα των άλλων Δήμων που μεταφέρουν απορρίμματα του μπλε κάδου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών διέρχονται από το ΜΠΛΟΚΟ.
2) Να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες και αποφάσεις για την ανάπλαση της δυτικής εισόδου της πόλης, στα τμήματά της που ανήκουν στην ΠΕΟΑΚ και στην ΠΕΟΑΘ:
α) Να προχωρήσει σε ευρεία αποκατάσταση αλλά και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού, επαρκούς σήμανσης, αποκομιδής των μπαζών, ηλεκτροφωτισμού φύτευσης και ευπρεπισμού του αλσύλιου της οδού Πλάτωνος. Να συνταχθεί σχετική μελέτη και να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα με σκοπό να υλοποιηθεί εντός του 2017.
β) Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής να προβεί σε ενέργειες για τον έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές των αγωγών που παροχετεύουν στο ρέμα Σούρες αλλά και να εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού και επισκευής της κοίτης του ώστε να μην λιμνάζουν νερά που γίνονται εστίες δυσοσμίας.
γ) Να αποσταλεί γραπτή όχληση προς τη ΔΕΗ για την αντικατάσταση όλων των πεπαλαιωμένων πινάκων διανομής ρεύματος καθώς και προς τον ΟΑΣΑ για την τοποθέτηση αξιοπρεπών κουβουκλίων στάσεων των λεωφορείων και στα 2 ρεύματα της ΠΕΟΑΘ και της ΠΕΟΑΚ που διασχίζουν την περιοχή.»
Παρεμβαίνοντας – γενικόλογα – ο Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του υπομνήματος των κατοίκων, ενώ διερωτήθηκε «γιατί οι κάτοικοι τον ..βάζουν να διαπραγματευτεί με τον ΤΙΤΑΝΑ, αφού ο περιβαλλοντικός σταθμός του Δήμου δεν δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα»!
Μάταια ανέμεναν οι κάτοικοι την τοποθέτηση και την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής επί του συνόλου των αιτημάτων τους, ακόμα και για το θέμα της εκτροπής των βαρέων οχημάτων μέσω της βιομηχανικής περιοχής.
Αντίθετα, έκπληκτοι διαπίστωναν να μεθοδεύεται με χονδροειδέστατο τρόπο η ευθεία αντιπαράθεσή τους με τους μεταφορείς συνεργάτες της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, με το Σωματείο Εργαζομένων της ΤΙΤΑΝ, ακόμα και με το Πανελλήνιο Σωματείο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών που λάμβαναν διαδοχικά τον λόγο στην συνεδρίαση για να υποστηρίξουν με κάθε λογής αβάσιμα και αντιφατικά επιχειρήματα ότι οι πληττόμενοι κάτοικοι του ΜΠΛΟΚΟ, αν επιμείνουν στο αίτημά τους, θα απειλήσουν ευθέως την βιωσιμότητα της εταιρείας ΤΙΤΑΝ και θα στερήσουν το ψωμί από: α) 500 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και β) από όλους τους συνεργάτες της εταιρείας επαγγελματίες μεταφορείς! Με τον Δήμαρχο να συνεπικουρεί και να υποδαυλίζει, με κυνισμό: «Τις διατυπώνω αυτές τις απόψεις στις πίτες… Θέλουμε εργοστάσια ανοιχτά, κερδοφόρα, που θα σέβονται την νομιμότητα. Τα άκουσαν αυτά τα διευθυντικά στελέχη και οι εργαζόμενοι μόλις ανέλαβα τον Δήμο. Αυτά χάρισαν νίκη στον συνδυασμό μας, τα κάνω και για λόγους πολιτικούς συμφέροντος!».
Επακολούθησε η μαζική αποχώρηση των κατοίκων του ΜΠΛΟΚΟ από την συνεδρίαση, ενώ συνεχίστηκε η αντιπαράθεση του Δημάρχου με τους Δημοτικούς Συμβούλους που στήριζαν τα αιτήματα των κατοίκων: «Το Σωματείο εγώ το κάλεσα. Έρχονται για να τοποθετηθούν, γιατί κινδυνεύει η εργασία τους…» και συνέχισε πιο μετά με τα εξής απίστευτα: «Υπάρχουν δύο εργαζόμενοι της πλειοψηφίας στους οποίους εγώ έχω δεσμευτεί προσωπικά σε πολιτική βάση. Για το μέλλον του λιμανιού στον κ. Καλογριδάκη (γιατί ήθελαν να το πάνε κάποιοι στο Σκαραμαγκά) και στον κ. Διολέτη για το μέλλον του ΤΙΤΑΝ. Εγώ αυτές τις πολιτικές και προσωπικές δεσμεύσεις δεν πρόκειται να τις πάρω πίσω. Και δεν είμαι με τους κατοίκους, τι να κάνουμε ρε παιδιά;» αποσπώντας αυτάρεσκα τα παλαμάκια των προσκεκλημένων!
Δεν είναι πρωτόγνωρες οι τοποθετήσεις αυτές του Δημάρχου, που απλώς επιβεβαιώνουν την ψηφοθηρική και πελατειακή πολιτεία του. Ένας ανέξοδος εργατοπατερισμός που έχει ανάγκη να καλλιεργήσει φοβικά σύνδρομα στους εργαζόμενους – για να τους εκμεταλλευτεί πολιτικά – εμφανιζόμενος ως εγγυητής της εργασίας τους, που απειλείται τάχατες από έξαλλες και ύποπτες περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες, οι οποίες υποδαυλίζονται από ανομολόγητα πολιτικά συμφέροντα – ενώ εκείνος και οι δελφίνοι του δεν έχουν τέτοια!..
Είναι όμως επικίνδυνες απόψεις, γιατί ενοχοποιούν την περιβαλλοντική διαμαρτυρία, ακόμα, και, γιατί καθιστούν απαγορευτική, ακόμα και την κουβέντα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε μνημονιακούς καιρούς, που οι τσέπες έχουν αδειάσει!
Τους «φόβους» του Δημάρχου δεν τις συμμερίζεται ούτε η ίδια η εταιρεία! Μόλις μια ημέρα πριν η εταιρεία ΤΙΤΑΝ προέβη σε μια δήλωση στην «Εφημερίδα Συντακτών» για το πρόβλημα των …αφορεσμένων κατοίκων του ΜΠΛΟΚΟ, δήλωση που κάθε άλλο παρά αποπνέει ανησυχία για την βιωσιμότητα της εταιρείας:
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα παράπονο από τους κατοίκους. Τα οχήματά μας και τα συνεργαζόμενα με την εταιρεία οχήματα που κινούνται στον εθνικό δρόμο συμμορφώνονται απόλυτα με τους κανόνες οδικής ασφάλειας και τις περιβαλλοντικές και όποιες άλλες προδιαγραφές ορίζει η νομοθεσία. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτό το παράπονο και είμαστε σε επαφή με φορείς της πόλης για να το δούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Δεν ενδιέφερε την Δημοτική αρχή η παρουσία της ίδιας της εταιρείας ΤΙΤΑΝ στο Δημ. Συμβούλιο, γιατί η εταιρεία αυτή καθεαυτή δεν έχει δικαίωμα ψήφου! Ωστόσο, την ενδιαφέρει να προστατέψει την εταιρεία από την περιβαλλοντική διαμαρτυρία, διότι η εταιρεία διαθέτει πολιτικοκοινωνική ισχύ και ο Δήμαρχος προσφέρεται να απολάβει ολόκληρο το μερτικό της!
Κομπάζει η Δημοτική Αρχή, γιατί κατατρόπωσε δήθεν την αντιπολίτευση, καθώς την έφερε – τάχατες – σε σύγκρουση με το …πόπολο, στήνοντάς της την παγίδα της αντιπαράθεσης με τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις συντεχνίες, τις οποίες εκείνη προσεταιρίζεται. Κι όμως, υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν …κωλώνουν, μέσα στο νέφος των φωνηέντων της οχλαγωγίας να διατυπώνουν με θάρρος την γνώμη τους, για την οποία κάποια στιγμή ορκίστηκαν!
Οι κινδυνολόγοι της πλειοψηφίας που λέγεται Δημοτική Αρχή της μετάβασης στην …Euphoria θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι καμία οικολογική διαμαρτυρία δεν έκλεισε την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ή παρακώλυσε την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ή υπονόμευσε τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ. Καμία οικολογική διαμαρτυρία δεν έκλεισε την ΠΥΡΚΑΛ, για την οποία ο εργατοπατερισμός τους δεν επέτρεψε τα τελευταία χρόνια ούτε την έκδοση ενός απλού και άδολου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, μπας και στενοχωρηθεί ο μέγας χορηγός τους, τα ΕΛΠΕ!
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Το πρόβλημα της διέλευσης των βαρέων οχημάτων της εταιρείας ΤΙΤΑΝ από τον οικιστικό ιστό διαχρονικά αποτέλεσε αιτία εντονότατων διαμαρτυριών των κατοίκων. Οι κινητοποιήσεις της περιόδου 1986 – 1987 οδήγησαν στην λύση της χάραξης δρόμου διαμέσου της λατομικής περιοχής και της εκτροπής τους αναγκαστικά προς την περιοχή του Μπλόκο, αφού δεν είχαν κατασκευαστεί οι παράδρομοι της Εθνικής Οδού.
Αλλά και την περίοδο 2007 – 2008, οι εντονότατες διαμαρτυρίες των κατοίκων οδήγησαν την εταιρεία να εκτρέψει τα βαρέα οχήματα που μεταφέρουν τον πετ κωκ διαμέσου της βιομηχανικής περιοχής και των παραδρόμων της Νέας Εθνικής Οδού που είχαν κατασκευαστεί. Μάλιστα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το 2008, με ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου ζητήθηκε ο πλήρης αποχαρακτηρισμός των τμημάτων της Παλαιάς Εθνικής Οδού προς Κόρινθο έως το ύψος των Ναυπηγείων και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών από τον Κόμβο του Μπλόκο έως τη σιδηροδρομική γραμμή. Σε όλες τις ενέργειες ο Δήμος – ως συμπαραστάτης των κατοίκων – είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μάλιστα, οι αποφάσεις αυτές φέρουν και την υπογραφή του σημερινού Δημάρχου. Οι αποφάσεις αυτές, χωρίς να επιλύουν οριστικά το πρόβλημα, βελτίωναν σταδιακά την κατάσταση. Και λύση βρισκόταν και δεν ετίθετο θέμα βιωσιμότητας του ΤΙΤΑΝ.
Τα τελευταία χρόνια αβίωτες συνθήκες θορύβου, σκόνης και καυσαερίων, αλλά και ανασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών δημιουργούνται εξαιτίας της διέλευσης από τον κόμβο του Μπλόκο:
α) Των σιλοφόρων οχημάτων («αγελάδες») και των νταλικών της εταιρείας ΤΙΤΑΝ από τη Λιμενική της εγκατάσταση προς το Εργοστάσιο Καμαρίου και αντίστροφα, καθώς και των αδειανών ανατρεπόμενων φορτηγών από το εργοστάσιο Καμαρίου προς την Λιμενική Εγκατάσταση. Η πυκνότητα διέλευσης κατά τις ώρες και ημέρες αιχμής καθιστούν απαγορευτική, ακόμη και την διάνοιξη παραθύρων επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, καθώς τα καυσαέρια και η σκόνη είναι πανταχού παρόντα, ενώ ο θόρυβος γίνεται εντονότερος κατά τις νυχτερινές ώρες .
β) Των φορτηγών που μεταφέρουν χύδην υλικά από την τριτοκοσμική προβλήτα του ΟΛΕ στην Βλύχα προς οποιοδήποτε προορισμό και αντίστροφα. Κι εδώ η σκόνη και ο θόρυβος κάνουν ανυπόφορη την κατάσταση.
γ) των απορριμματοφόρων οχημάτων άλλων Δήμων που κινούνται από και προς το ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ στα Ελευσίνια.
Οι κάτοικοι δίκαια ζήτησαν την εκτροπή της διέλευσης, τουλάχιστον αυτών των βαρέων οχημάτων, δυτικά και μέσω της Βιομηχανικής Περιοχής, αφού πλέον υπάρχει εναλλακτική όδευση. Για τα βαρέα οχήματα της ΤΙΤΑΝ η διαφορά της απόστασης είναι 6 χλμ επιπλέον ανά διέλευση χωρίς διόδια και χωρίς φανάρια, ενώ διαμέσου του κόμβου υπάρχουν 4 φανάρια. Η δε χρονική επιμήκυνση είναι 5 λεπτά/ανά διέλευση. Με το υπόμνημά τους οι κάτοικοι ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου προς τις Διοικήσεις του ΤΙΤΑΝ, του ΟΛΕ καθώς και της ΕΕΑΑ για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, γεγονός που θα ανακουφίσει την συνοικία.
Μισή ώρα μετά από την αποχώρηση των κατοίκων ο Δήμαρχος προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα του δηλώνοντας: «Θεωρούμε ότι η διέλευση φορτηγών και βαρέων οχημάτων όντως δημιουργεί πρόβλημα και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Θέλουμε να βρούμε μια λύση σε συνεργασία με τα σωματεία. Να λυθεί μέσα από μια άλλη συναντίληψη».
Τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης διαβάστηκε το ψήφισμα της Δημ. Αρχής:
«Η διαχείριση της οδού Αθηνών – Κορίνθου αποτελεί θέμα δύσκολο και σύνθετο. Κι αυτό γιατί:
1) Η διέλευση πάσης φύσεως φορτηγών, επειδή αποτελεί Εθνική Οδό, δημιουργεί προβλήματα θορύβου, όχλησης, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στους κατοίκους της.
2) Ταυτόχρονα όμως η διέλευση βαρέων οχημάτων αποτελεί νόμιμη κατοχυρωμένη και επιτρεπόμενη ενέργεια όπως σε κάθε εθνικό δίκτυο. Κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεί πηγή βιοπορισμού για δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες σε μια δύσκολη εποχή.
3) Τόσο για λόγους ουσίας και αποτελεσματικότητας, όσο και για λόγους ιστορικούς και δημοτικής συνέπειας, θεωρούμε ότι η αποφόρτιση της συγκεκριμένης περιοχής μπορεί να γίνει με την διαπλάτυνση της Πλάτωνος και την διέλευση των φορτηγών μέσω του δρόμου αυτού. Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί από το 2010 στο κοινό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και εταιρείας ΤΙΤΑΝ. Δεν έχει πραγματοποιηθεί, γιατί δεν έχει τελειώσει η διαδικασία ένταξης της περιοχής στο σχέδιο.
4) Για την Δημοτική Αρχή τέτοιου είδους προβλήματα οφείλουν να λύνονται στο πλαίσιο ενός εμπεριστατωμένου διαλόγου.
5) Για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή των κατοίκων θα συζητηθούν μαζί και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες που ανέδειξε και τοποθετήθηκε η Δημοτική Αρχή.»
Αλλά αξίζει – έστω και καθυστερημένα – να δούμε ποιο τμήμα της οδού Πλάτωνος είναι αυτό, τι έλεγε το μνημόνιο που υπέγραψαν με το ΤΙΤΑΝ το 2010 κι αν αποτελεί λύση.
Το τμήμα της οδού Πλάτωνος, που προτείνεται από τα σηκωμένα χέρια της πλειοψηφίας, αρχίζει από την έξοδο του Δημοτικού Σταδίου, ακριβώς στο φυλάκιο της ΠΥΡΚΑΛ, και, καταλήγει στην διασταύρωση της Αθηνών – Θηβών, έναντι της αντιπροσωπείας της CITROEN, ακριβώς στο ύψος που έλαβε χώρα το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα. Από εκεί διέρχονται όσοι συμπολίτες πηγαίνουν στο Δημοτικό Στάδιο για να αθληθούν. Προτείνεται μάλιστα η διαπλάτυνσή του χωρίς να έχει γίνει η οριοθέτηση του παρακείμενου ρέματος Σούρες, ενώ η πολεοδομική μελέτη προβλέπει δευτερεύουσας σημασίας τοπικό δρόμο με οδόστρωμα 10 μέτρων για δύο λωρίδες κυκλοφορίας! Για την υποτιθέμενη κατασκευή του θα απαιτούνταν απαλλοτριώσεις και δύο κυκλικοί κόμβοι, ενώ θα φράσσονταν η είσοδος – έξοδος του Δημοτικού Σταδίου και θα ξεθεμελιώνονταν όλα τα φτωχόσπιτα που θα εντάσσονταν στον σχέδιο. Μπορεί κανείς να φανταστεί μόνο 1.500 διελεύσεις φορτηγών και σιλοφόρων! Επειδή δεν έχουν παραφρονήσει, μας κοροϊδεύουν!
Να πως περιέγραφε το θέμα το ίδιο το περιβόητο Μνημόνιο που συνυπέγραψαν το 2010 – χωρίς ποτέ να το φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο – για το οποίο ψευδώς αναφέρεται ότι υπάρχει δέσμευση:
«Τα ενδιαφερόμενα μέρη συζήτησαν επίσης διεξοδικά τη δυνατότητα αποσυμφόρησης του οδικού δικτύου στην περιοχή Μπλόκο από τα διερχόμενα φορτηγά αυτοκίνητα (διασταύρωση Παλαιάς Εθνικής Οδού και Οδού Ηρώων Πολυτεχνείου). Ο ΤΙΤΑΝΑΣ, ήδη, με δική του πρωτοβουλία κατευθύνει προς την Παλαιά Εθνική Οδό το σύνολο των φορτηγών του που μεταφέρουν στερεά καύσιμα και πρώτες ύλες από το λιμάνι της Ελευσίνας προς το Εργοστάσιο Καμαρίου.
Προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω αποσυμφόρηση στη διασταύρωση Παλαιάς Εθνικής Οδού και Ηρώων Πολυτεχνείου από το σύνολο των διερχομένων φορτηγών (μέρος μόνο των οποίων ανήκουν στον ΤΙΤΑΝΑ), οι παριστάμενοι προτείνουν να επιδιώξει ο Δήμος Ελευσίνας τη διάνοιξη της οδού που εφάπτεται των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ και ενώνει την Παλαιά Εθνική Οδό με την Ηρώων Πολυτεχνείου, έτσι ώστε να γίνει οδός μιας κατεύθυνσης όσων οχημάτων διέρχονται από την πόλη με κατεύθυνση προς την Παλαιά Εθνική Οδό.»
Πέρα από το ακατάληπτο τελευταίο εδάφιο αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι η ίδια η εταιρεία από το 2010 αναγνώριζε την ανάγκη αποσυμφόρησης του κόμβου του ΜΠΛΟΚΟ και μάλιστα από το σύνολο των διερχόμενων φορτηγών! Η προτεινόμενη διαπλάτυνση του μικρού αυτού τμήματος της οδού Πλάτωνος, είτε από το Μνημόνιο του 2010 (με μια κατεύθυνση), είτε από την Δημοτική Αρχή (με δύο κατευθύνσεις), αποτελεί τον ορισμό της μη – λύσης κι αν πιστεύουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί είτε τα συνδικάτα των επαγγελματιών μεταφορέων, είτε το σωματείο εργαζομένων, είτε ο Δήμος, ας καλέσουν τώρα τον ΤΙΤΑΝΑ να χρηματοδοτήσει την μελέτη και την κατασκευή τους μαζί και με την μετεγκατάσταση του εκτός σχεδίου οικισμού, ίσως και την εκτροπή του ρέματος Σούρες!
Για την ιστορία και μόνο παραπέμπουμε στα πρακτικά της συνεδρίασης:
Ποιος να το πίστευε! Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Παπαδόπουλος αμφισβήτησαν την νομιμότητα της πρωτοβουλίας του ΤΙΤΑΝ να κατευθύνει σήμερα προς την Βιομηχανική περιοχή το σύνολο των φορτηγών του που μεταφέρουν στερεά καύσιμα και πρώτες ύλες από το λιμάνι της Ελευσίνας προς το Εργοστάσιο Καμαρίου και υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας της διέλευσής τους από τον Κόμβο του Μπλόκο!
Η Ελευσίνα, δυστυχώς, δεν βρίσκεται σε φάση μετάβασης.
Τον λόγο έχει η εταιρεία ΤΙΤΑΝ…