Ο μεγαλύτερος αγωγός ομβρίων υδάτων της πόλης, ορθογωνικής διατομής 4×2, κατασκευάστηκε για να αποχετεύει μέρος των ομβρίων της Νέας Εθνικής Οδού. Ακολουθώντας νότια διαδρομή, διαμέσου των οδών Γρ. Λαμπράκη, Άρη Βελουχιώτη, Ρήγα Φεραίου, Φ. Φουτρή κι Αφών Μουρίκη, συναντά την Κανελλοπούλου και πορεύεται υπογείως του λιμενοβραχίονα του νέου λιμενίσκου. Το στόμιό του καταλήγει στην θάλασσα σχεδόν επιφανειακά. Ολοκληρώθηκε το 2000 και -εκ κατασκευής- είναι μη επισκέψιμος και επομένως δεν είναι δυνατός ο καθαρισμός του με μηχανικά μέσα σε διάφορα σημεία της διαδρομής του.
Διασχίζοντας δύο πολεοδομικές ενότητες αποχετεύει μεγάλο μέρος της πόλης σε ένα κρίσιμο χωρικά σημείο όπου, σχεδόν σε επαφή με τον αγωγό, έμπροσθεν του ΚΡΟΝΟΥ, εκεί που στο πρόσφατο παρελθόν λειτούργησε η καφετέρια «ΙΡΙΣ», έχει διαμορφωθεί μια άτυπη πλαζ λουόμενων.
[vsw id=”tXYA51Ow8Mc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
Η πρόσφατη νεροποντή της 7ης Ιουνίου, όχι υπερβολικά έντονη, έγινε αιτία να εκδηλωθεί ένα μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο σε βάρος του Κόλπου: μέσω του αγωγού διοχετεύτηκαν στον Κόλπο κάθε λογής φερτές ύλες, σε στερεά και υγρή μορφή, ακόμη και λάδια ή άλλες απροσδιόριστες ουσίες… Ρυπάνσεις από τον αγωγό ύστερα από νεροποντή έχουν καταγραφεί πάρα πολλές φορές. Όμως για πρώτη φορά το ρυπαντικό επεισόδιο εκδηλώθηκε με τόσο έντονο τρόπο. Στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να γίνουν συστηματικές μετρήσεις για να υπάρξει περισσότερη πληροφορία χρήσιμη για την ταυτοποίηση του ρυπαντικού φορτίου που αποχετεύεται μαζί με τα όμβρια.
Είναι φανερό ότι εδώ η ίδια η πόλη – χωρίς να αποσιωπούμε τις ελλιπείς υποδομές της – συμβάλλει στην ρύπανση του Κόλπου. Αλλά η πόλη δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι οι ευσυνείδητοι πολίτες της αλλά και οι ουκ ολίγοι ασυνείδητοι που βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία με συμπεριφορές ασύδοτες: από τις παράνομες συνδέσεις ακαθάρτων με τους αγωγούς ομβρίων μέχρι το άδειασμα των υγρών μπαταρίας και την παροχέτευση στα φρεάτια καμένων λαδιών αυτοκινήτων… Ο φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας και φέρνει στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα.
Ό,τι κάνεις στην θάλασσα θα το βρεις στο αλάτι.
Η θέση του αγωγού αυτού καθεαυτού καθώς και το στόμιό του αγνοούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία εκδίδει την ετήσια ταυτότητα των υδάτων κολύμβησης για την συγκεκριμένη θέση που την ονομάζει «Ελευσίνα Ανατολικά». Αντίθετα, διαπιστώνεται η ύπαρξη άλλου μικρότερου αγωγού μεταφοράς ομβρίων υδάτων που εκβάλλει δίπλα στο ημιβυθισμένο πλοίο «ΕΥΓΕΝΙΑ Π», στο ανατολικό μέρος της πλαζ.
Στην επίσημη κατάταξη έτους 2015 της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων αναφέρονται τα εξής: «Τα ύδατα κολύμβησης στην ακτή ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ είναι εξαιρετικής ποιότητας με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας τετραετίας». Οι δειγματοληψίες στις οποίες βασίζεται η ανωτέρω κατάταξη των νερών κολύμβησης ορθά γίνονται σε χρονική απόσταση από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι δεν συνεκτιμάται το γεγονός ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την κολύμβηση 50 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής των αγωγών ομβρίων, πόσο μάλλον από τον συγκεκριμένο αγωγό ο οποίος αγνοείται! Η πρόσφατη ετήσια ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Υπουργείου Υγείας εκτός από το γεγονός ότι δεν επιτρέπει την κολύμβηση στην θέση «Φονιάς» υπενθυμίζει ότι δεν επιτρέπεται η κολύμβηση «σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων» και επιπλέον καθορίζει την ευθύνη των Δήμων και προφανώς των Οργανισμών Λιμένων, για την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα οπτικά φαινόμενα που διαπιστώθηκαν την Κυριακή 19 Ιουνίου, μέσα στην περιοχή κολύμβησης, σε επαφή με τον λιμενοβραχίονα του νέου λιμενίσκου, δε σχετίζονται με το στόμιο του μεγάλου αποχετευτικού αγωγού της πόλης ο οποίος διέρχεται κάτω από τον λιμενοβραχίονα.
[vsw id=”LbiDHn7zdY4″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
Η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS γνωστοποίησε σήμερα και τα δύο συμβάντα σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και ταυτόχρονα υπέβαλε αίτημα επανεξέτασης της καταλληλότητας κολύμβησης στην θέση «Ελευσίνα Ανατολικά».
Η σαφής βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του Κόλπου της Ελευσίνας – ύστερα από το μεγάλο έργο της Ψυτάλλειας – δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο αφελές συμπέρασμα ότι το ανατολικό τμήμα του Κόλπου, δεν παραμένει υπό μεγαλύτερη απειλή και ανά πάσα στιγμή υποψήφιο να εκδηλωθούν επεισόδια που βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Πόσο μάλλον όταν εκτός από τις άλλες πηγές, χερσαίες και θαλάσσιες, οι ίδιες οι πόλεις μας – δηλαδή εμείς – αποτελούν δυναμικές πηγές ρύπανσης του Κόλπου.