Καθώς η περιουσία του ανθρώπου είναι η μνήμη όπως θα έλεγε κι ο Φίλιππος Κουτσαφτής, όσοι, στις 23 Σεπτεμβρίου, παρακολούθησαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Κουκούλογλου, έφυγαν πλουσιότεροι…
Το «Μια Ελλάδα Ελευσίνα» είναι ένα ντοκουμέντο αθλητικής αυτογνωσίας και καλύπτει ένα κενό που γίνεται όλο και μεγαλύτερο όσο περνούν τα χρόνια. Σε τέτοιες καταγραφές και μαρτυρίες αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές θα βασιστεί στο μέλλον το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου για να ξεκινήσει την έρευνά του…
Το ταξίδι νοσταλγίας στις αλάνες, στις γειτονιές και στις ομάδες της καρδιάς αυτής της πόλης δεν πρόλαβε να τελειώσει και το βιβλίο που αποτυπώνει με μεράκι και συναίσθημα αυτήν την μακρόχρονη διαδρομή έγινε ανάρπαστο από τους συμπολίτες που προσήλθαν στο Ελαιουργείο. Γρήγορα η έκδοση εξαντλήθηκε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανατυπωθεί από τον αποκλειστικό – όπως πρέπει – χορηγό της, τον Δήμο. Είμαστε βέβαιοι ότι το βιβλίο θα γίνει αφορμή ώστε να ανοίξουν κι άλλα συρτάρια, να έρθουν στο φως κι άλλες πληροφορίες, να διασωθούν κι άλλες ξεχασμένες γωνιές – αθλητικά τοπόσημα της πόλης.
ECOELEUSIS
_____________________________
Από το σχετικό δελτίο τύπου της εκδήλωσης:
Στην Ελευσίνα στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια της αλάνας και της γειτονιάς, άνθισαν και σκόρπισαν τα υπέροχα αρώματά τους, περισσότερα από ογδόντα (80) μικρά πανέμορφα ποδοσφαιρικά κρίνα.
Ομάδες της ψυχής και της καρδιάς, που έδωσαν νόημα και περιεχόμενο στη ζωή των παιδιών και των κατοίκων της πόλης σε φαιούς, μίζερους και ανταριασμένους καιρούς. Μικρά ανεξάρτητα σωματεία, ζεστές φωλιές της χαράς και της λαχτάρας, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν μεγάλοι μπαλαδόροι. Λύχνοι λαμπροί. Ολόφωτα αστέρια με τεράστια προσφορά στο ποδόσφαιρο και σε άλλους προμαχώνες της σκληρής βιοπάλης.
Ο ανεκτίμητος και αφανέρωτος αυτός σε αξία, μέγεθος και ιστορία ποδοσφαιρικός και όχι μόνο θησαυρός της διάσημης από την αρχαιότητα πόλης, θαμμένος στα βάθη του χρόνου και της λησμονιάς, αναδύεται σήμερα στην επιφάνεια από τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Αβραάμ Κουκούλογλου στο νέο βιβλίο του υπό τον τίτλο «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-Ταξίδι νοσταλγίας στις αλάνες, στις γειτονιές και στις ομάδες της καρδιάς της», με αρωγό και ένθερμο συμπαραστάτη τον Δήμο Ελευσίνας, που με απόλυτο σεβασμό στην αθλητική ιστορία της πόλης, αγκάλιασε και στήριξε την έκδοση αυτής της προσπάθειας.
Πρόκειται για μια ρομαντική τσάρκα στα παλιά, για λίγα τρίμματα νοσταλγίας στις ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΑΛΑΝΕΣ, στις γειτονιές και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της πόλης του Αισχύλου, για ένα αλαργινό ταξίδι με τα φτερά της μνήμης και του ονείρου στις κρυψώνες των παιδιών, στις εικόνες, στις στιγμές, στα χρώματα, στα αποτυπώματα και στις κραυγές αλλοτινών εποχών. Για ένα ρομαντικό σεργιάνι στα απόρθητα κάστρα της νιότης και της παιδικής αθωότητας, στα ιερά προσκυνήματα της ζωής, τα ποτισμένα με αίμα, ιδρώτα, ελπίδα, αισιοδοξία, όνειρα και καρτερία, που συνθέτουν, ως τρόπο καθημερινής διαβίωσης, ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.
Η παρουσίαση του βιβλίου, εμπλουτισμένη με έκθεση φωτογραφίας με προβολή σε ψηφιακή μορφή όλων των φωτογραφιών με συμμετοχή της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου έγινε το βράδυ της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο από πλήθος παλαιό ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας .
Μίλησαν επίσης βετεράνοι μπαλαδόροι με μεγάλη προσφορά στο ποδόσφαιρο της Ελευσίνας, όπως οι: Γιώργος Νημάς, Βασίλης Μαμαλούκος, Κώστας Καρμπώνης, Γιώργος Τζιγκιτζέλας, Γιώργος Κάπουας και ο Γιάννης Καλιτζάκης ο οποίος έγραψε μεγάλη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τα χρώματα του Πανελευσινιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, και της Εθνικής Ομάδας.
Το βιβλίο «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ» είναι ένα ασύνορο οδοιπορικό στον χαμένο παράδεισο των παιδιών στις εποχές, που κάθε στενό, κάθε σοκάκι, κάθε γειτονιά, κάθε γωνιά, κάθε πέτρα και κάθε αγκωνάρι, είναι γραμμένο με συναρπαστικές ιστορίες από παιδιά και νιάτα και γεγονότα που συγκλόνιζαν την καθημερινότητα και οικοδομούσαν τα κύτταρα μιας μεγάλης ιστορίας. Από δημιουργούς μιας ξεχωριστής κοινότητας, που λειτουργούσαν με μοναδικότητα, με μαστοριά και με υψηλή τεχνική, όπως ο καμβάς στο εργόχειρο. Από αθλητές της ζωής, που αποτύπωναν με ειλικρίνεια και αγάπη τα σημεία των καιρών. Συνέθεταν ποιοτικά. Αποκρυπτογραφούσαν και σηματοδοτούσαν την ένταση, την αγωνία, την έκφραση, την ελπίδα, την εσωτερική τους βαρύτητα. Υποδείκνυαν την προσμονή και την αισιοδοξία. Έκαναν σινιάλα, για ένα καλύτερο ξεκίνημα, για χαρμόσυνα μαντάτα. Κυρίως οι άνθρωποι, οι οποίοι διακρίθηκαν για τον ποδοσφαιρικό τους ζήλο και αγωνίστηκαν με μεγάλο φλογισμό για την θεμελίωση της ποδοσφαιρικής πίστης και αγάπης. Μας ομόρφυναν την ζωή. Μας έκαναν να την αγαπήσουμε πιο πολύ, ακόμη και όταν εκλιπαρούσαμε έξω από τους ποδοσφαιρικούς ναούς κάποιον «θείο» για να μας βάλει τσάμπα στο γήπεδο, για να κρατήσουμε αναμμένη για πάντα την καντήλα της μπάλας.
Γέννημα και θρέμμα της Ελευσίνας ο μικρασιάτης στην καταγωγή συγγραφέας του βιβλίου, κάνει μια μοναδική και σπάνια καταγραφή-απογραφή των ανεξάρτητων συλλόγων της ιδιαίτερης πατρίδας του με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, που για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς και φωτογραφιών ατίμητης συλλεκτικής αξίας από τις μεγάλες μορφές και προσωπικότητες της Ελευσίνας. Μπαλαδόρων και του Πανελευσινιακού, και του Ηρακλή, που επανδρώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ, στα οποία είναι ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το βιβλίο και σε όσους έζησαν στ’ ανθισμένα και μοσχομύριστα χρόνια.
Στο βιβλίο «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ» παρουσιάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός προπολεμικών και μεταπολεμικών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ακτινοβόλησαν στα γήπεδα, ψελλίζοντας το αλφαβητάρι της μπάλας στους τούμπους, στις γούβες, στις λάσπες, στα χαλίκια, στις πέτρες, στα ξύλα, στα γυαλιά και στα καρφιά, με κρύα, ζέστες, βροχές και χιόνια, καθώς και άλλων παιδιών της αλάνας, που ναι μεν αγάπησαν το ποδόσφαιρο, ωστόσο λάτρεψαν άλλα παιχνίδια και αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ , τον στίβο κ.λπ.
Περιγράφεται επίσης, η καθημερινότητα της ζωής εκείνης της εποχής και γίνεται εκτενής αναφορά με πολύ σεβασμό στα μυθικά και θρυλικά πρόσωπα της πόλης. Στις φιγούρες, στις φάρσες, στα αυτοσχέδια παιχνίδια, στους αλησμόνητους μικροπωλητές, στα στέκια γλυκοδιασκέδασης, στους κινηματογράφους, στο σινεάκ της Κυριακής, στις παραστάσεις Καραγκιόζη και των γιγάντων της παλαίστρας, γενικά στη ζωή μιας ζωής η οποία κυλούσε ακατάπαυστα σαν ποταμός ως τις μέρες που τελείωσαν τα έργα της γειτονιάς, τα έργα της αλάνας.
Και όχι μόνο στην Ελευσίνα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της οποίας υπήρξε και η μεγάλη εργατούπολη, που ήταν σπαρμένη με τόσα πολλά και τροφαντά ποδοσφαιρικά ρόδα. Και από τους ντόπιους κατοίκους. Και από τους μικρασιάτες πρόσφυγες των παραλίων και του Εύξεινου Πόντου. Και τους Κρητικούς. Και τους Ηπειρώτες. Και τους Δωδεκανήσιους. Και τους Θεσσαλούς. Και τους Πελοποννήσιους. Και τους Συμιακούς. Και τους Χιώτες. Και τους Λευκάδιους. Και τους Κερκυραίους. Και τους Μακεδόνες. Από παντού… Απ’ όλα τα μέρη της ελληνικής γης και της θάλασσας. Από το Ορμένιο ως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς ως τη Μεγίστη, που αποτελούν τους ακοίμητους φρουρούς των ελληνικών συνόρων. Από αυτή την ιστορική εξέλιξη της πόλης, επιλέχθηκε και ο τίτλος του βιβλίου «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ» ως ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς που έβαλαν τα μπράτσα , την ψυχή και την καρδιά τους, για να χτίσουν σαν τα χελιδόνια σπυρί-σπυρί τη μικρή φωλιά τους και να κρατήσουν όρθια, ζωντανή και περήφανη την όμορφη πόλη.
«ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ», λοιπόν, μια Ελευσίνα που αγκάλιασε και χώρεσε στα ευλογημένα χώματά της όλη την Ελλάδα!
___________________________________
Ο Βαγγέλης Κουκούλογλου είναι νοσταλγός μιας άλλης ρομαντικής εποχής του ποδοσφαίρου μας, που παιζόταν στις γειτονιές, στις αλάνες και όπως λέει από τις ομάδες της καρδιάς μας. Το έχει αποδείξει και παλαιότερα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές του (είχε βραβευτεί για το “Δράμα της Καλαμαριάς”) αλλά και παλαιότερα με το βιβλίο του “Σήματα και Χρώματα” σε μια πρωτότυπη έκδοση όπου μας μάθαινε πως προέκυψε για κάθε ομάδα το σήμα της, αλλά και το χρώμα της. Αυτή τη φορά ήρθε η ώρα της μεγάλης του αγάπης και τόπου διαμονής του, της Ελευσίνας. Στο νοσταλγικό του ταξίδι, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό:
– 83 μικρές ανεξάρτητες ομάδες.
– Χιλιάδες ονόματα ποδοσφαιριστών και παιδιών που απόλαυσαν το παιχνίδι και τη χαρά της απόδρασης στις αλάνες και στις γειτονιές.
– Ειδικό ένθετο γενεών του Πανελευσινιακού και του Ηρακλή από την ίδρυσή τους, ως τις τελευταίες μέρες της αλάνας.
– Μεγάλοι μπαλαδόροι της Ελευσίνας, που ξεκίνησαν από τις αλάνες και στη διαδρομή τους τίμησαν και τη φανέλα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και των Εθνικών Ομάδων.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ