Η ΛΑΟΔΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
ΦΛΟΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ / Ιούνιος 2012
Παρουσίαση
«Εμείς, ψάχνοντας απαντήσεις, ας παρακολουθήσουμε και ας ακολουθήσουμε τη Λαοδίκη στον άγνωστο δρόμο που οδεύει για να μαζέψει πληροφορίες για την τύχη του στρατηλάτη γιου της. Όσο κι αν διαισθάνεται πως κάποιο κακό τον βρήκε -το όνειρο, το όνειρο ήταν σημαδιακό- η μητρική της φύση αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί την αλήθεια. Αναβάλλει τη σύγκρουση με τη ζοφερή πραγματικότητα και, αναβάλλοντάς την, περιπλανιέται, αρχής γενομένης από, πού αλλού, τη γενέτειρα του ποιητή.
Ελευσίνα! Πόλη της μάνας Δήμητρας και της κόρης Περσεφόνης. Εδώ γεννήθηκε ο Αισχύλος το 524 π.Χ.»
(Από την παρουσίαση της έκδοσης)
«…Όπου και αν περπάτησα, κι αν ξεναγήθηκα , κι αν σεργιάνισα, κουβαλούσα φυλαχτό τον αριθμό επτά, ήταν η εφεύρεσή μου, το κλειδί για να ανοίξω πόρτες και να διαβώ μέσα από το σώμα της ποίησης του Ελευσίνιου προγόνου. Γιατί το επτά; Μα είναι ο λώρος που ενώνει εκείνη , τη Λαοδίκη εννοώ, εμένα και τον ποιητή. Ποια είναι η Λαοδίκη; Θα συστηθεί σε λίγο. Και γιατί το επτά; Σε λίγο..»
(από τον Πρόλογο).
Στο εξώφυλλο : ο ναός του Αγίου Ζαχαρία στην Ελευσίνα. Γιορτάζει στις 5 Σεπτεμβρίου. Μεταβυζαντινός ναΐσκος , τρίκλιτη βασιλική , κτισμένος πάνω στα ερείπια της παλαιοχριστιανική βασιλικής (πάνω στο ανατολικό τμήμα του μεσαίου κλίτους της ομώνυμης παλαιοχριστιανικής βαιλικής του 5ου μ.χ αιώνα).
Η Χριστίνα Φλόκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε φαρμακοποιός στο Α.Π.Θ.Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Βογιατζή και μητέρα δύο παιδιών.
Είναι το τέταρτο βιβλίο της Χριστίνας Φλόκα στις «Νησίδες», έπειτα από τα:
- Η φαρμακογνωσία του Οδυσσέα Ελύτη
- Εγώ, ο Αμάραντος (τα βότανα στο δημοτικό μας τραγούδι)
- Ελένη, ανέμιζε το θειάφι (η φαρμακοποιία του Ομήρου)