Θα θέλαμε αυτή την Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή να την έκανε ένας Βουλευτής που εκλέγεται στην Δυτική Αττική.
Δεν μπόρεσε να αποφύγει την συζήτηση (Δευτέρα 14/2) της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη η Υπουργός Πολιτισμού και Πρόεδρος της Διϋπουργικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Λίνα Μενδώνη.
Χθες διαλέγοντας σύμμαχο το ψέμα βρέθηκε σε απόλυτη διάσταση με την αλήθεια.
Με έωλα επιχειρήματα προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την ανατροπή της Απόφασης της προκατόχου της ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΖΟΡΜΠΑ για την κήρυξη του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα ως Ιστορικού Τόπου μεθοδεύοντας την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αφού προηγουμένως είχε αλλάξει, η ίδια, την σύνθεσή του γνωμοδοτικού οργάνου…
Αποσκοπώντας στην μηδενική προστασία του χώρου, για 25 μήνες δεν δημοσίευε καμία απόφαση: ούτε τον μη χαρακτηρισμό του συγκροτήματος ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ, ούτε και τον χαρακτηρισμό 13 μόλις κτηρίων ως μνημείων
Μνημειώδες Ψέμα 1ο: Καθυστέρησε – είπε- η έκδοση αποφάσεων γιατί έπρεπε να ελεγχθούν τα τοπογραφικά και να συνταχθούν σωστά οι αποφάσεις για να μην γίνουν λάθη και για να προληφθούν τυχόν ενστάσεις και περαιτέρω καθυστερήσεις. Η πανδημία επέφερε αυτού του είδους τις καθυστερήσεις…
Αλήθεια 1η: Οι αποφάσεις είχαν γραφεί από τον Ιανουάριο του 2020 (προ πανδημίας) και το τοπογραφικό είναι μόλις ένα, το δημοσιευθέν έτους 1984!
Μνημειώδες Ψέμα 2ο: Δεν ισχύει – είπε – ότι το ακίνητο έμεινε απροστάτευτο λόγω μη έκδοσης απόφασης διότι από την στιγμή που ένα ακίνητο τελεί υπό χαρακτηρισμό οποιαδήποτε ενέργεια επ’ αυτού τελεί υπό τον έλεγχο του ΥΠΠΟΑ…
Αλήθεια 2η: «Τα αποτελέσματα του χαρακτηρισμού επέρχονται από την κοινοποίηση ή τη δημοσίευση ανακοίνωσης στην εφημερίδα και αίρονται εάν η απόφαση περί χαρακτηρισμού δεν δημοσιευθεί εντός ενός (1) έτους από αυτές. Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος απαγορεύεται κάθε επέμβαση ή εργασία στο υπό χαρακτηρισμό ακίνητο» (παρ. 7, άρθρου 6 του ν.3028/2002). Από τον Μάρτιο του 2020 η Πυρκάλ ήταν παντελώς απροστάτευτη.
Μνημειώδες Ψέμα 3ο: Είπε ότι η προκάτοχός της Μυρσίνη Ζορμπά εισήγαγε το θέμα στο ΚΣΝΜ με καθυστέρηση 5 μηνών και έστειλε την απόφαση στο Εθνικό Τυπογραφείο 5/7/2019.
Αλήθεια 3η: Τα ΕΛΠΕ (ιδιοκτήτης του ακινήτου) δεν επέτρεπαν στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων να πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο επικαλούμενα τα επικινδυνότητά του, ζητούσαν χρονική παράταση πέραν του διμήνου για υποβολή απόψεων, υπέβαλαν συνεχή αιτήματα αναβολών των συνεδριάσεων του ΚΣΝΜ και αίτημα αυτοψίας μετά την πρώτη συνεδρίασή του… Η γνωμοδοτική απόφαση υπέρ της κήρυξης Ιστορικού Τόπου ελήφθη στις 27/6/2019 και μέσα σε 8 ημέρες υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση, εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο και πήρε κωδικό δημοσιεύματος. Ωστόσο – λόγω της μεσολάβησης των εκλογών του Ιουλίου του 2019 – δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κ. Μενδώνη αρνήθηκε να σεβαστεί την απόφαση του ΚΣΝΜ και μεθόδευσε την ανατροπή της.
Μνημειώδες ψέμα 4ο: Δεν υπάρχει – είπε – ανάγκη να κηρυχτεί ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ γιατί ο περιβάλλων χώρος των 13 χαρακτηρισμένων κτιρίων είναι απολύτως εξασφαλισμένος προκειμένου να μην γκρεμιστεί κανένα μνημείο!
Αλήθεια 4η: Είναι τραγικό! Είναι σαν να λέει η Υπουργός Πολιτισμού ότι ο περιβάλλων χώρος των αγαλμάτων προστατεύει τον Αρχαιολογικό Χώρο! Θυμίζουμε το εισηγητικό κείμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου όπου εκτός από 31 κτήρια και συστάδες κτηρίων με σαφώς διακριτό τρόπο (κατά τα άρθρα 2 και 6 του ν. 3028/2002) προτείνεται «να χαρακτηριστεί το συγκρότημα ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ διότι αποτελεί σημαντικό τεκμήριο της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας των αρχών του 20ου αιώνα και τοπόσημο για την πόλη της Ελευσίνας».
Δεν προστατεύονται ούτε το ακίνητο στο οποίο έλαβε χώρα η μεγάλη έκρηξη της 30ής Αυγούστου του 1995 με 3 νεκρούς και 13 τραυματίες εργαζόμενους, ούτε η συστάδα των καταφυγίων, ούτε ο διάσπαρτος μηχανολογικός εξοπλισμός από μηχανουργεία του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και Ελληνικά, ούτε τα καταφύγια των εκρήξεων, ούτε ο αντιαεροπορικός εξοπλισμός και τα άλλα απομεινάρια της γερμανικής επίταξης του εργοστασίου κατά την κατοχή.
Στην περίπτωση της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα παρακάμπτεται η επιστημονική γνώση και επιβάλλεται δια της οικονομικοπολιτικής ισχύος των ΕΛΠΕ η μη προστασία αυτού του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ και των ΜΝΗΜΕΙΩΝ του. Και μάλιστα όταν ουδόλως θίγεται από τον χαρακτηρισμό ο ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ για τον οποίο περιήλθε το ακίνητο στα ΕΛΠΕ από τα ΕΑΣ: η δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας (SEVESO III) μεταξύ του Διυλιστηρίου και της πόλης της Ελευσίνας.
Είναι προφανές ότι ο ΑΔΗΛΟΣ ΣΚΟΠΟΣ είναι άλλος και η αφαίρεση την ομπρέλας προστασίας του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ με την απόφασή αυτή εκεί αποσκοπεί, να καταληφθεί το συγκρότημα από επεκτατικές ενέργειες του διυλιστηρίου. Το 2023 που η Ελευσίνα θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης οι μπουλντόζες θα μπορούν να κατεδαφίζουν την Βιομηχανική Κληρονομιά της με την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού!
Χρήστος Χρηστάκης