Πανηγυρίζουν τις τελευταίες ημέρες τόσο ο νυν όσο και ο πρώην Δήμαρχος, διότι επανακαθορίστηκαν ορισμένα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Ελευσίνας (ΧΖΛ). Μάλιστα, έχουν επιδοθεί και οι δυο τους σε ένα διαγωνισμό πλειοδοσίας για την πολιτική κεφαλαιοποίηση του «επιτεύγματος»!
Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη
Υπενθυμίζουμε ότι η ΧΖΛ αποτελείται από τον αιγιαλό και τους συνεχόμενους παραλιακούς χώρους στους οποίους ασκείται η λιμενική δραστηριότητα. Το δικαίωμα της εκμετάλλευσης της ΧΖΛ παραχωρήθηκε το 2003 από το Ελληνικό Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ). Την μοναδική μετοχή του ΟΛΕ κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου).
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι με τον επανακαθορισμό της ΧΖΛ αποχαρακτηρίζονται μερικά τμήματά της, ωστόσο απαιτείται άλλη διαδικασία – καθόλου σύντομη – τόσο για την άρση της παραχώρησής τους προς τον ΟΛΕ όσο και για την οριστική παραχώρησή τους στον Δήμο, γεγονός που αποσιωπάται.
Το ερώτημα είναι, αν τα πανηγύρια είναι δικαιολογημένα κι αν τα υπό παραχώρηση τμήματα αρκούν για να ανακτήσει η πόλη τον χαμένο παραλιακό της χαρακτήρα! Αν όσα δεν παραχωρούνται, υπονομεύουν αυτά που θα παραχωρηθούν! Αν αυτά αποτελούν μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου της πόλης για την απελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου της! Μια επίσκεψη στην Κόρινθο, στο Λαύριο, στο Αίγιο, στην Πάτρα κ.α, αρκεί, για να αντιληφθεί κανείς πως άλλες πόλεις ανέκτησαν τον παραλιακό τους χαρακτήρα και μάλιστα τον ανέπλασαν, προς όφελος των δημοτών τους οι οποίοι τον απολαμβάνουν.
Η μαζική έξοδος των κατοίκων στο παραλιακό μέτωπο κατά τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει διακριτικά την επιθυμία και το απωθημένο των πολιτών, όχι μόνο να κυκλοφορήσουν στα απροσπέλαστα και μη προσβάσιμα μέχρι σήμερα σημεία της πόλης, αλλά και να ζήσουν πλάϊ στην θάλασσά της.
Δυστυχώς, ευκαιριακοί μικροϋπολογισμοί των Δημοτικών Αρχών ορίζοντα …«τετραετίας» και κυρίως η έλλειψη οράματος και διεκδικητικού πλαισίου κατέστησαν την πόλη δέσμια των επιλογών του ΟΛΕ και τα αυτονόητα για αυτήν παραπέμπονται διαρκώς στις ελληνικές καλένδες.
Ποια όμως είναι τα υπό παραχώρηση τμήματα; Κατά βάση όσα τμήματα είναι ήδη προσβάσιμα και προσπελάσιμα από τους κατοίκους. των οποίων η συντήρηση αλλά και η ανάπλασή τους αποτελούν «βαρίδια» για τον ΟΛΕ από το κόστος των οποίων, θα απαλλαγεί οριστικά για 99 -και όχι μόνο – χρόνια:
· Ο χώρος νοτίως του ΚΡΟΝΟΥ, όπου στο παρελθόν λειτούργησε το αναψυκτήριο Ίρις. ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ο παρακείμενος κοινόχρηστος χώρος έμπροσθεν της Νέας Μαρίνας και νοτίως της οδού Κανελλοπούλου.
· Τα δύο παραλιακά πάρκα. Κανένας (!) δεν εμπόδισε τον ΟΛΕ να τα αναπλάσει και να τα συντηρήσει!
· Ο χώρος όπου στο παρελθόν λειτούργησε το κέντρο «Φονιάς», με την Παιδική Χαρά που συντηρεί ο Δήμος , τον Θερινό Κινηματογράφο Παραλίας που για δεκαετίες συντηρεί και λειτουργεί η Κινηματογραφική Λέσχη, το κτίσμα του πρώην Αναψυκτηρίου καθώς και την παρακείμενη πλατεία. ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ: η λωρίδα πρασίνου έμπροσθεν της κεντρικής πύλης του Παλαιού Ελαιουργείου (χώρου διεξαγωγής των Αισχυλείων και μελλοντικά του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου) από την πρώην «Αμερικανική βάση» μέχρι την πύλη «ΤΙΤΑΝ». Στο τμήμα αυτό η BFS (πρώην SINTRA) ζητεί λιμενικές διευκολύνσεις από τον ΟΛΕ για την αναβίωση δραστηριοτήτων αποθήκευσης χημικών στις παρυφές του λόφου των αρχαιοτήτων! Πρόσφατα προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη για την διακοπή της λειτουργίας της.
Ποια είναι τα επιπλέον τμήματα που ΔΕΝ παραχωρούνται;
· Το Γήπεδο «Γεώργιος Ρουμελιώτης» καθώς και ο γειτονικός χώρος 2,5 στρ. στο ανατολικό μέρος του γηπέδου. Επίσης, το τμήμα της οδού Διογένους από την Πλατεία Πυρουνάκη έως την Οδό Σουλίου, ούτε το τμήμα όπου βρίσκεται το κτίσμα που στεγάζει τον Σύλλογο Συμιακών Ελευσίνας.
· Η σωζόμενη λωρίδα της ΧΖΛ στο Καλυμπάκι, 12 στρεμ. έμπροσθεν της πρώην ιδιοκτησίας Μπακόπουλου, μοναδική διέξοδος του ομώνυμου οικισμού προς την ακτή. ΑΠΕΙΛΗ: στο χώρο αυτό καραδοκεί η εταιρεία συμφερόντων Σπανόπουλου για την αναβίωση Ναυπηγείου – Διαλυτηρίου δίπλα στον ομώνυμο οικισμό!
· Το τμήμα της Χερσαίας Ζώνης στον όρμο της Βλύχας από την Δυτική πύλη του ΤΙΤΑΝ έως τον προβλήτα της Βλύχας, όπου στο παρελθόν λειτούργησε το τριτοκοσμικό διαλυτήριο Σάββα. ΑΠΕΙΛΗ: η μετεγκατάσταση του Λιμένα Ελευσίνας με την επιχωμάτωση 270 στρεμμάτων θάλασσας την εποχή της κλιματικής αλλαγής! ΕΛΕΟΣ! Ο Όρμος της Βλύχας χρήζει εξυγίανσης, ανάπλασης, ένταξης στις διεκδικήσεις και στην ζωή της πόλης!
Κοντολογίς: ΒΛΥΧΑ – ΚΑΛΥΜΠΑΚΙ – ΓΗΠΕΔΟ «Γ. Ρουμελιώτης» δεν αποτελούν προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, ούτε της προηγούμενη υπήρξαν, και σιγά να μην είναι του ΟΛΕ!
Ποια είναι τα τμήματα που βρίσκονται υπό συνεχή ΑΠΕΙΛΗ;
· Το τμήμα έναντι του εμβληματικού εργοστασίου του ΚΡΟΝΟΥ (όπου κατά την τριετία 2003 -2005 διεξήχθησαν τα περίλαμπρα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ). Ο ΟΛΕ επέτρεψε κατά το παρελθόν να ξεφορτωθούν εκεί containers με τα σκουπίδια της Μυκόνου! Λίγους μήνες πριν, ο ΟΛΕ δεν είχε πρόβλημα να παραχωρήσει ευκολίες υποδοχής καταλοίπων πλοίων και την μετάγγιση τους σε πλωτά μέσα και μάλιστα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ενώ μόλις πρόσφατα ο ΟΛΕ υπέγραψε μνημόνιο με την ΔΕΣΦΑ για την «προσωρινή» χρήση της προβλήτας από πλοία για την μεταφορά φορτηγών που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ρεβυθούσα, «καθώς οι λιμενικές υποδομές του (!) το καθιστούν προνομιακό σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη των δριαστηριοτήτων της ΔΕΣΦΑ που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα και αντισταθμιστικά οφέλη στον ΟΛΕ»! Εκεί, ακριβώς, δίπλα στον χώρο του πρώην ΙΡΙΣ, που τελεί υπό παραχώρηση στον Δήμο!
· Το τμήμα όπου λειτουργεί το υποτιθέμενο parking σκαφών αναψυχής το οποίο ο πολυπράγμων παραχωρησιούχος του ΟΛΕ θέλει να το μετατρέψει σε Ναυπηγείο, ακριβώς σε απόσταση μόλις 60 μέτρων από το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή Καλυμπάκι, στην οδό Διογένους και δίπλα στο μοναδικό κατάστημα διασκέδασης της χερσαίας ζώνης λιμένα!
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Είναι απλό: δεν μπορούν και δεν έχουν το πολιτικό ανάστημα μιας άλλης διεκδίκησης. Ούτε ο πρώην είχε, ούτε ο νυν έχει! Περιορίζονται σε ό,τι τους δίνουν, γι’ αυτό σπεύδουν να προτάξουν, όχι όσα αφορούν τις επόμενες γενιές αλλά όσα αφορούν την τρέχουσα τετραετία τους! Κάτω από την πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δρουν καθημερινά για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων του παράκτιου μετώπου, οι δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές ενσωμάτωσαν, μόνο λεκτικά, τα αιτήματά μας. Στην πράξη διαχώρισαν τα εφήμερα από τα μελλοντικά και -εν τέλει- περιορίστηκαν σε ό,τι τους έδωσαν!
Ενώπιον του λαού της Ελευσίνας, οι δύο τελευταίοι Πρωθυπουργοί, κατά τα έτη 2017 και 2019 αντίστοιχα, μίλησαν για την απόδοση του παράκτιου μετώπου, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και μάλιστα ως γεγονός που θα δικαίωνε και τους σκοπούς του εγχειρήματος της ανάληψης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης! Πως το αξιοποίησαν; Ούτε ζήτησε ο νυν Δήμαρχος την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από την Κυβέρνηση για επανακαθορισμό της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, σύμφωνα με τα – κατ’ ελάχιστον – αιτούμενα της ΟΜΟΦΩΝΗΣ Απόφασης 90/2017 του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας, ούτε άγγιξε τα κορυφαία ζητήματα που αξίωνε η απόφαση 265/20 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
· Εκπόνηση μελέτης επιλογής της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του Λιμένα εκτός της πόλης και εντός της επικράτειας του Δήμου και
· Μελέτη συνολικής ανάπλασης του παράκτιου μετώπου της πόλης από τον Σαρανταπόταμο έως και την Βλύχα σύμφωνα με την προεργασία παλαιότερων μελετών του Ε.Μ.Π καθώς και της πρόσφατης Μελέτης Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.
Προς τι τα πανηγύρια, λοιπόν, για το παράκτιο μέτωπο;
Από τα έξι στα τρία και αυτά …κολοβά, μικρά κι έντιμε Ελευσίς μου!
Άσε που θέλουν να σε κάνουν και …eleVsis!