“EΛEBZIΣ’’ και …πάσης Ελλάδος!

 

 

Οι παρεμβάσεις μας (Χρήστος Χρηστάκης & Μελέτης Καββαδίας) στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 17/3/21 για την εξωκαταστατική και παράνομη αλλαγή του διεθνώς καθιερωμένου ονόματος (ΕLEUSIS) της πόλης στο νέο λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Οι ζημιές είναι ήδη ορατές, από πολλές πλευρές επισημαίνονται, και οι επιστολές του Θανάση Λεβέντη, του Σωτήρη Ρούσσου  στο Δημοτικό Συμβούλιο και όσες άλλες ακολουθήσουν αυτή την αγωνία διατυπώνουν. Και οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στην παραχάραξη του ονόματος..

Η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να ανέχεται και να καλύπτει την αυθαίρετη χρήση του …eleVsis (ελεβζίς) που επιβάλλει με τα ανυπόστατα και εκκεντρικά ευφυολογήματά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός.

51GdYIXmFgL. SX307 BO1204203200Η κακοποίηση του ονόματος της πόλης με την χρήση του eleVsis, το οποίο μάλιστα αποπειράθηκε ως νέος ηγεμόνας να τοποθετήσει και στις εισόδους της Ελευσίνας, θίγει ευαίσθητα δεδομένα της πόλης και προκαλεί πλήγμα στο brand name της αλλά και την δίκαιη αγανάκτηση των συμπολιτών μας.

Ήδη έχουν λάβει απόφαση για την εξαφάνιση του ΕLEUSIS από παντού: από τον ιστότοπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις διαφημίσεις της, την οποία de facto μετονόμασαν σε …2023ELEVSIS.

Με δικολαβίες και τις πονηριές του Μπερτόλδου δεν επέτρεψαν την έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τρεις Δημ. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας ( Λιάσκος, Μπάρδης και Σεμερτζίδης) εξέφρασαν αντιρρήσεις ενώ τα πρωτοκλασσάτα και με ηγετικές φιλοδοξίες στελέχη της Δημ. Αρχής ετήρησαν κατά την συνεδρίαζη «σιωπή τεθερισμένου στάχεως» είτε ήσαν παρόντα είτε …«απουσίαζαν»!

Αντί να ασχοληθούν με τα σπουδαία ζητήματα της οργανωτικής συγκρότησης του εγχειρήματος και της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών πολιτισμού στην πόλη ασχολούνται με ανύπαρκτα προβλήματα που ανακάλυψε η μονομανία ενός περαστικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Με την απόδοση του eu στο όνομα της πόλης μεταφέρεται στην λατινική γραφή η ελληνική ιστορική ορθογραφία της λέξης, η συνάφειά της με το ρήμα ελεύθω, την λέξη έλευσις και ολόκληρο το ετυμολογικό πεδίο που συνδέεται με αυτήν. Αλλιώς η γραπτή απεικόνιση της λέξης στερείται παντελώς την έννοια της Ελευσίνας ως τόπου αφίξεως, περάσματος και ερχομού όπως επισημαίνουν και οι γλωσσολόγοι. Τόσο σπουδαίο είναι!

Αλλάξτε το, όσο είναι νωρίς… Τολμήστε να επανορθώσετε διορθώνοντας το λάθος σας χωρίς να υποπίπτετε σε άλλα λάθη..

___________

Η επιστολή του Θανάση Λεβέντη:

Προς

τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας

Κον Γεώργιο Ηλιόπουλο

LEVENTIS Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Πληροφορήθηκα ότι στα πλαίσια της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης προγραμματίζεται η μετατροπή της ξενικής αναγραφής της ονομασίας της από Eleusis όπως είναι καθιερωμένο και περιλαμβάνεται σε αναρίθμητες χιλιάδες διεθνείς δημοσιεύσεις σε Elevsis. Δεν γνωρίζω ποιος πρώτος είχε αυτήν την φαεινή ιδέα, που γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί μέσω του Δήμου.

Η αλλαγή αυτή είναι τουλάχιστον ατυχής.

Η Ελευσίς είναι από τα ιστορικότερα ονόματα και κοσμεί την ιερότερη πόλη του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.

Η λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης με τα Ελευσίνεια Μυστήρια, που ετελούντο στην Ελευσίνα για πάνω από χίλια χρόνια, είναι παγκόσμιο σύμβολο, όπως και η πόλη που ελάμβαναν χώρα.

Η πόλη μας έχει υποστεί ανά τους αιώνες ανεπανόρθωτες καταστροφές όχι μόνο από την φθορά του χρόνου, αλλά περισσότερο από τους ανθρώπους. Από τους Βανδάλους του Αλάριχου και τους θρησκευτικούς φανατισμούς αυτής της εποχής, αλλά και από τη σύγχρονη βιομηχανική και άλλη κακοποίηση.

Διατήρησε όμως για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια αλώβητο το όνομά της, όπως και οι άλλες Ελληνικές πόλεις: Η Αθήνα, τα Μέγαρα, η Θήβα, η Κόρινθος, η Σπάρτη και οι μεγάλοι χώροι της αρχαίας λατρείας: οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Δήλος. Ουδείς διανοήθηκε ποτέ να αλλάξει ή να αλλοιώσει τα ονόματά τους.

Κύριε Πρόεδρε,

στο λατινικό αλφάβητο τα δύο γράμματα v και s ενωμένα ως vs διαβάζονται βζ.

Το Eleusis αν γίνει Elevsis διαβάζεται υποχρεωτικά Ελεβζίς.

Δοκιμάστε να γράψετε ανάλογα τo mail σας που τώρα γράφεται ως Elefsina. Αν το γράψετε σύμφωνα με την καινούργια ονοματολογία θα γράφεται Elevsina. Δοκιμάστε να το προφέρετε: Μόνο ως Ελεβζίνα βγαίνει ο ήχος.

Αδύνατο να προφερθεί ως ενιαία λέξη διαφορετικά.

Δοκιμάστε να γράψετε με την καινούργια γραφή τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Elevsinia- Προσπαθείστε να το προφέρετε. Μόνο ως Ελεβζίνια βγαίνει.

Και ο ήχος βζ δεν υπάρχει στην Ελληνική γλώσσα. Είναι εντελώς ξένος, βάρβαρος που θα τον αποκαλούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι.

«Τρισβάρβαρα τα Ελληνικά του» που θα πρόσθετε ο Καβάφης, ο μεγάλος μας ποιητής.

Κύριε Πρόεδρε,

Ένας τέτοιος ήχος όταν προσκολληθεί στο όνομα της Ελευσίνας είναι ανεπίτρεπτος κατά την ταπεινή μου άποψη. Είναι ιεροσυλία.

Και οι  Ιεροφάντες, οι πιστοί τοποτηρητές της Ελευσίνας και των Ελευσινίων Μυστηρίων, που έστεκαν φρουροί στην είσοδο του Ιερού χώρου, ήσαν απόλυτοι:

«Εκάς οι βέβηλοι» ήταν η επιταγή τους.

Ας μην τους κάνουμε να σηκωθούν από τους αρχαίους τάφους τους για να το φωνάξουν σε όλους εμάς.

Σημ. Θερμή παράκληση, να ενημερωθούν σχετικά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με θερμές ευχαριστίες,

Θανάσης Λεβέντης

Πολίτης της Ελευσίνας

_______________

Η επιστολή του συμπολίτη Πανεπιστημιακού Σωτήρη Ρούσσου:

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2021

ΠΡΟΣ

Αξιότιμο Δήμαρχο Ελευσίνας

Κύριο Αργύρη Οικονόμου

Κοινοποίηση: Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας

roussosΑξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι το εγχείρημα της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν είναι απλά μια ευκαιρία για την συγκέντρωση στην πόλη σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ή για την διεθνή ανάδειξη της πόλης ως τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Το εγχείρημα αυτό έχει έναν πολύ πιο ουσιώδη χαρακτήρα, την προσφορά στην Ευρώπη και τον κόσμο ενός νέου υποδείγματος για την ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Το εγχείρημα αυτό έχει την αποστολή να δείξει το ΕΥ/EU, το καλό, στην σχέση του ανθρώπου με την φύση και την πρόοδο.

Αυτό το ΕΥ/EU ήταν που με παρακίνησε να συμμετάσχω με δύο άλλους συμπολίτες μας στην πρωτοβουλία στήριξης της υποψηφιότητας της Ελευσίνας συγκεντρώνοντας τις υπογραφές δεκάδων καθηγητών Πανεπιστημίου, ανθρώπων της τέχνης και της επιχειρηματικότητας. Δηλώναμε τότε στην διακήρυξη στήριξης:

«Με την υποψηφιότητα της Ελευσίνας στέλνουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα πολιτισμού. Συνδέουμε το μήνυμα αυτό με τρείς ιδέες. Πρώτον την ιδέα την ιδέα της «ευφορίας», της πρωταρχικής σχέσης ανθρώπου και φύσης, ως σχέση ζωής- θανάτου αλλά και αναγέννησης. Παρακολουθούμε την κάθοδο της Περσεφόνης στον Άδη αλλά και την ζωοδότρα επάνοδο της στη Γη. EUphoria, λοιπόν, από την Ελευσίνα που «καλώς φέρει» το μήνυμα του πραγματικού, αρχέγονου μηνύματος της ζωής σε όλη την Ευρώπη.»

Κατανοώ την θετική καλλιτεχνική αγωνία να προσθέσει κάτι νέο και ευρηματικό στην οργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Αλλά αυτή η σχέση της ElEUsis με την ΕUphoria, αυτό το ιερό ΕΥ/EU που τις συνδέει, είναι που πρέπει να προσφέρει αυτή η πολιτιστική πρωτεύουσα σε ένα κόσμο που το 2023 θα ψάχνει μια νέα σχέση ανθρώπου, τεχνολογίας και φύσης, χτυπημένος αλλά ζωντανός από την πανδημία.

Αυτό το ΕΥ/ΕU που μας συνδέει με την μορφολογία της λέξης ΕUrope/EYρώπη είναι που κάνει την διαφορά. Το έχουν γεννήσει πανάρχαιοι θεοί και αρχέγονοι μύθοι, το έχουν κουβαλήσει στις πλάτες τους γενιές εργατών, το έχουν διεκδικήσει νέες και νέοι όλων των εποχών στους αγώνες τους για κοινωνικά δικαιώματα και προστασία του αέρα που αναπνέουν  και της θάλασσας που αγναντεύουν.

Αυτό το ΕΥ/EU επανέφερε την Ελευσίνα στο κέντρο της Ευρώπης. Ας το κρατήσουμε και ας διδάξουμε με αυτό τον κόσμο.

Με εκτίμηση

Σωτήρης Ρούσσος

Αναπληρωτής καθηγητής

Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...