Η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης (από το πεζοδρόμιο έως το εσωτερικό του ακινήτου) είναι το δυσκολότερο κατασκευαστικά κομμάτι και το πλέον κοστοβόρο. Όχι μόνο πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά η άτοκη δανειοδότησή του από την ΕΥΔΑΠ (διεκόπη πέρυσι τον Ιούνιο) αλλά και να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης από το κόστος πληρωμής του τριτεύοντος δικτύου (εξωτερικές διακλαδώσεις, από το στόμιο του πεζοδρομίου μέχρι τον κεντρικό αγωγό στον δρόμο) ούτως ώστε σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής του εσωτερικού δικτύου και επομένως οι συνδέσεις των ακινήτων με το δίκτυο.
Επικείμενη νομοθετική πρόβλεψη καθιστά επιλέξιμη δαπάνη την κατασκευή του τριτεύοντος δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ κ.α για την κατασκευή του χωρίς να το χρεώνουν ανταποδοτικά στους δημότες. Η πρόβλεψη αυτή δεν πρέπει να αφορά μόνο στις νέες συνδέσεις αλλά και όσους δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το τριτεύον δίκτυο, προκειμένου με τα χρήματα αυτά να διευκολυνθούν στην κατασκευή του εσωτερικού τους δικτύου. Και δεν είναι λίγοι.
Πιο συγκεκριμένα: η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει ότι απαλλάσσονται από την δαπάνη αυτή μόνο οι «συνδεόμενοι» ή οι «μέλλοντες» να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης ακινήτων. Δεν απαλλάσσονται δηλαδή, οι μη συνδεδεμένοι με το τριτεύον δίκτυο (που είναι πάρα πολλοί στο Θριάσιο) – το οποίο είτε έχει κατασκευαστεί στο παρελθόν είτε κατασκευάζεται με τρέχουσες εργολαβίες – οι οποίοι έτσι δεν διευκολύνονται στην κατασκευή του εσωτερικού δικτύου χωρίς την οποία είναι αδύνατη η σύνδεση.
Πρέπει να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο, να συνδεθούν και ακίνητα, τα οποία, ενώ έχει κατασκευασθεί η εξωτερική διακλάδωση, δεν συνδέονται, λόγω αδυναμίας να καλύψουν τόσο το κόστος κατασκευής του εσωτερικού δικτύου του ακινήτου τους όσο και το κόστος του τριτεύοντος (προς τον Δήμο). Μάλιστα, σε συνδυασμό με την πιθανή επαναφορά της δανειοδότησης από την ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου, τα αποτελέσματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν.
Το θέμα αυτό ετέθη από την προηγούμενη Κυριακή με επιστολή μας προς τους 3 Δημάρχους του Θριάσιου καθώς πρέπει η σχετική διάταξη – ψηφίζεται σήμερα! – να τροποποιηθεί. Με σημερινή του δήλωση ο Δήμος Ελευσίνας θεωρεί – λανθασμένα – ότι η διάταξη καλώς έχει χωρίς να τοποθετείται επί της πρότασης τροποποίησης που υποβάλαμε. Δεν έγιναν επίσης γνωστές ενέργειες των άλλων δύο Δήμων (Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας). Ωστόσο, το θέμα μπορεί να τεθεί επιτακτικά και διεκδικητικά στο άμεσο μέλλον προκειμένου οι Δήμοι, επιτέλους, να αποκτήσουν ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και η χώρα να απαλλαγεί από δυσβάστακτα πρόστιμα. Αλλιώς, με την προτεινόμενη ρύθμιση ως έχει, ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται.
Εννοείται ότι, ιδιαίτερα για την Ελευσίνα, οι σοβαρές εκκρεμότητες ολοκλήρωσης του δικτύου αλλά και επέκτασής του σε Παράδεισο και Αεροδρόμιο δεν μπορούν να περιμένουν στο διηνηκές.
Ολόκληρη η επιστολή της ΕCOELEUSIS προς τους Δημάρχους και η προτεινόμενη τροποποίηση εδώ!