Να και μια παραδεκτή διάταξη ανάμεσα σε άλλες απαράδεκτες του νομοσχεδίου για τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας!
Από το 2011, με δημόσιες παρεμβάσεις μας, σε όλα τα επίπεδα, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους, επισημαίναμε ότι ο χώρος του πρώην ΒΟΤΡΥΣ δεν ήταν κατάλληλος για την χωροθέτηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και τεκμηριώθηκε και από την πρόσφατη «Μελέτη Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων» (2018).
Με την προτεινόμενη διάταξη νόμου αίρεται μια σοβαρή «ανορθογραφία»! Ο χώρος ανέγερσης του ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ μεταφέρεται από το ΒΟΤΡΥΣ στο χώρο του ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ (26 στρ.) στον οποίο διατηρούνται παράλληλα και χρήσεις πολιτιστικών λειτουργιών. Στον χώρο του πρώην ΒΟΤΡΥΣ (17 στρ.) με τις 2 καμινάδες και τα 2 διατηρητέα κτίσματα, του Οινοποιείου και του Ηλεκτρολογείου(κηρυγμένος και ο εξοπλισμός τους), αποδίδονται χρήσεις πολιτιστικών λειτουργιών.
Τον λόγο έχει τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού που οφείλει να αγοράσει το ακίνητο – όπως έχει εξαγγείλει – να εκπονήσει τη βασική αλλά και τις συνοδές μελέτες και να αντλήσει πόρους από πηγές χρηματοδότησης του έργου. Διαμέσου του νέου Μουσείου στο ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ θα επιτευχθεί κι η πολυπόθητη διασύνδεση του Αρχαιολογικού Χώρου με το παράλιο μέτωπο της πόλης μας όπως υποδεικνύει από το 2004 Μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ αλλά και η πρόσφατη Μελέτη Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.
Η χωροθέτηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στις ανενεργές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που εκτείνονται νότια του Αρχαιολογικού Χώρου ήταν μονόδρομος και ακατανόητη η καθυστέρηση τόσων χρόνων.
Μέσα στα κελύφη του Παλαιού Ελαιουργείου, της αρχαιότερης βιομηχανικής εγκατάστασης της πόλης, υπάρχει το επαρκές κτηριακό απόθεμα 2.000 τ.μ , για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες μουσειακές ανάγκες του Αρχαιολογικού μας Χώρου. Όχι μόνο να στεγάσει τον θησαυρό των ευρημάτων, που προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές και παραμένουν σήμερα στις αποθήκες του, αλλά και να ακολουθήσει τις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις στον σχεδιασμό των εκθέσεων που δίνουν έμφαση στην προβολή των ευρημάτων, στις εκπαιδευτικές δράσεις, στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό κ.α
Η όλη παρέμβαση αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αναπτυξιακούς στόχους για την Ελευσίνα. Δεν χωράει καμία δικαιολογία για άλλες καθυστερήσεις. Να η ευκαιρία!