Να και λίγο οξυγόνο στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών!
Υπερψηφίστηκε από την Βουλή την περασμένη Τετάρτη 1η Αυγούστου τροπολογία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία περιλαμβάνεται ειδικό άρθρο με τίτλο «Προστασία των υγροτόπων της Αττικής». Ανάμεσα στους 15 χαρακτηρισμένους υγρότοπους Α’ προτεραιότητας και το Έλος της Ψάθας Βιλλίων.
Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση στις περιοχές των υγροτόπων Α προτεραιότητας «μέχρι την οριοθέτησή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3937/2011 απαγορεύεται η δόμηση , η επιχωμάτωση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε είδους δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους καθώς και η έκδοση αδειών δόμησης».
Καθώς η οριοθέτηση του υγροβιότοπου με Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση καθυστερούσε απαράδεκτα και τα περιθώρια αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών εξαντλούνταν η νομοθετική ρύθμιση βγάζει από το αδιέξοδο την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης της Ελευσίνας στην οποία εκκρεμούσαν πολλά αιτήματα για να εκδώσει άδειες …«νόμιμης οικοπεδοποίησης» του υγροβιότοπου!
Η ψήφιση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης είναι αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπάθειας που συνάντησε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και πιέσεις ομάδων συμφερόντων τονίζει σε σχετικό δελτίο τύπου ο Βουλευτής του Σύριζα (προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους) Γιώργος Δημαράς.
Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Δημαράς με την στήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών προσωπικοτήτων ανέδειξε στο στάδιο της διαβούλευσης το απαράδεκτο προς ψήφιση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ψάθα, το οποίο τελικά αποσύρθηκε. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συσκέψεων με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διασφαλίσουν τη νομική προστασία όλων των υγροτόπων της Αττικής. Στην προσπάθεια αυτή, ζήτησε να αξιοποιηθούν οι μελέτες οριοθέτησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΚΒΥ, που στήριξαν σθεναρά την προσπάθεια προστασίας των τελευταίων υγροτόπων της πολύπαθης Αττικής. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των υγροτόπων, αφού απαγορεύει την οικοδόμηση, τα μπαζώματα και κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους μέχρι την έκδοση των επιμέρους Προεδρικών Διαταγμάτων.
Η προστασία του απείρου κάλλους οικοσυστήματος της Ψάθας πρέπει να κατοχυρωθεί με την άπαξ δια παντός νομοθετική κατοχύρωσή του που όσο αργεί τόσο η αυθαιρεσία βρίσκει δικαιολογίες και δημιουργεί τετελεσμένες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης Ελευσίνα θα πρέπει να προβεί και σε αυτεπάγγελτους περιοδικούς ελέγχους συνεπικουρούμενη από τις λοιπές αρμόδιες Αρχές.
Το Παράκτιο Έλος Ψάθας Βιλλίων
Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Αττικής, στον Κορινθιακό κόλπο και ανήκει στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας (Διοικητική Διαίρεση Καλλικράτη). Ο υγρότοπος εκτείνεται στις απολήξεις του όρους Πατέρα κατά μήκος της ακτογραμμής του Κόλπου της Ψάθας και καταλαμβάνει έκταση περίπου 455 στρ. (Επιστημονική Οριοθέτηση ΕΚΒΥ, 2016). Τροφοδοτείται από υπόγεια ύδατα και από εισροές από τη θάλασσα. Μικρά ρέματα εκβάλλουν επίσης στον υγρότοπο με εποχική ροή κατά τη διάρκεια ραγδαίων βροχοπτώσεων. Διατρέχεται από ένα κανάλι γλυκού νερού και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος από καλαμιώνες, ενώ μια ελώδης έκταση δημιουργείται στο βόρειο άκρο. Παλαιότερα (1950 – 1953) επιχειρήθηκε αποστράγγιση της περιοχής χωρίς επιτυχία, κυρίως λόγω της συνεχούς εισροής υδάτων από τη θάλασσα, αλλά και υπογείως.
Το Παράκτιο Έλος Ψάθας Βιλλίων βάσει του νέου ΡΣΑ (Φ.Ε.Κ. 156/Α/1-8-2014) εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα, ως Α’ Προτεραιότητας, για οριοθέτηση, εκπόνηση μελετών, χρηματοδότηση δράσεων και έργων προστασίας, αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισής.
Εκκρεμεί η θεσμική οριοθέτηση του Παράκτιου Έλους Ψάθας Βιλλίων σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο περί βιοποικιλότητας (Ν 3937/2011 άρθρα 13 και 20).
Περισσότερες πληροφορίες και το απογραφικό δελτίο στον Δικτυακό Τόπο του ΕΚΒΥ για τους Ελληνικούς Υγροτόπους.