Άρθρο του Χρ. Χρηστάκη
Δεν μπόρεσαν να κάνουν διαφορετικά… Την Τρίτη 6 Μαρτίου, με ψήφους 18 υπέρ έναντι 2 κατά, το Δημοτικό μας Συμβούλιο πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το τμήμα της Πολεοδομικής Μελέτης της Δημοτικής Αρχής που οδηγούσε στην καταστροφή 100 στρ. υφιστάμενου πράσινου στο ανατολικό σύνορο της πόλης με το Σαρανταπόταμο, στο Καλυμπάκι.
Αποτελεί δικαίωση των ακάματων προσπαθειών μας διάρκειας πλέον των δύο χρόνων. Πριν δύο χρόνια, ρητά και κατηγορηματικά, θέσαμε το θέμα στην πολιτική ηγεσία και ευτυχώς βρήκαμε ανταπόκριση από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, που πραγματοποιώντας αυτοψία θεώρησε έγκλημα καθοσιώσεως την αφαίρεση υφιστάμενου πράσινου στην Ελευσίνα και στο Θριάσιο και ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία διάσωσής του. Τότε το όραμά μας θεωρήθηκε υπονομευτικό για την πολεοδομική μελέτη που η Δημοτική Αρχή προσπαθούσε να περάσει. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση αποτύπωθηκε με επάρκεια σε τριμερές Πρακτικό το οποίο εστάλη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Δήμο πέρυσι τον Μάρτιο, η Δημοτική Αρχή χρειάστηκε ένα ολόκληρο χρόνο για να συνηγορήσει τελικά υπέρ της πρότασης. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως «τρέχουν» τα πράγματα στον Δήμο μας.
Κατά την συνεδρίαση η Δημοτική Αρχή δεν ήξερε «που πατά και που πηγαίνει». Άλλα έλεγε ο Δήμαρχος, άλλα έλεγε η Τεχνική Υπηρεσία, άλλα η αρμόδια Αντιδήμαρχος, σε πλήρη σύγχυση οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που περίμεναν την τοποθέτηση της μειοψηφίας για να διατυπώσουν γνώμη. Κι όταν άκουσαν τους Συμβούλους της μειοψηφίας να ψηφίζουν υπέρ του Πρακτικού για την διάσωση του πράσινου του Καλυμπακίου άρχισαν δειλά – δειλά να εκδηλώνονται! Τελικά τάχθηκαν αναφανδόν, με ψήφους 18 – 2, υπέρ της διατήρησης του πράσινου στα δυτικά του Σαρανταπόταμου.. Δύο χρόνια πριν χαρακτηριστήκαμε ως …παρακρατικοί, όσοι είχαμε την ιδέα και πήραμε την πρωτοβουλία να θέσουμε απευθείας το θέμα στην πολιτική ηγεσία, χωρίς την άδεια της Δημοτικής Αρχής!..
Στερείται γενναιότητας η Δημοτική Αρχή για να αναγνωρίσει την συμβολή των Κινήσεων Πολιτών Εcoeleusis και «Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας» και συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής που έθεσαν τεκμηριωμένα, σε όλα τα επίπεδα, φορτικά και πιεστικά, το θέμα. Γιαυτό και βάφτισε την πρότασή τους ως πρόταση της … Χαλυβουργικής!
Σύμφωνα με την πρόταση ανατολικά της κοίτης του Σαρανταπόταμου δημιουργείται Ζώνη Προστασίας με πράσινο 30, 4 στρ, ενώ δυτικά της κοίτης δημιουργούνται μία Ζώνη Προστασίας με πράσινο 77 στρ και μία Ζώνη Κοινόχρηστου Πράσινου 38 στρ.. Επιπλέον, η Χαλυβουργική παραχωρεί στον Δήμο 51,5 στρ. ιδιοκτησιών της στο Καλυμπάκι. Με την πρόταση αυτή η Χαλυβουργική, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης (129, 7 στρ) στο Καλυμπάκι, «αποχωρεί» δυτικά του Σαρανταπόταμου. Δεν διατηρεί ούτε ένα τ.μ οικοδομήσιμης γης στο Καλυμπάκι, αφού ταυτόχρονα παραιτείται, χωρίς αποζημίωση, των οικοδομικών αδειών που έχει εκδώσει ήδη από το 2005 για την ανέγερση 5 αποθηκών εμβαδού 19.000 τ.μ μέσα σε υφιστάμενο πράσινο 53 στρ.! Διατηρεί στην ιδιοκτησία της μόνο την Ζώνη Πράσινου των 77 στρ. ως περιμετρικό πράσινο της μεγάλης Βιομηχανικής της εγκατάστασης ανατολικά του Σαρανταπόταμου.
Η πρόταση αποδεικνύεται συμφέρουσα όχι μόνο για τον Δήμο αλλά και για την Χαλυβουργική, η οποία αποκτά δικαιώματα δόμησης εντός του ίδιου του βιομηχανικού ακινήτου της επί λωρίδας 80 στρ. που από το 2005 είχε χαρακτηριστεί πράσινο, παρότι εν πολλοίς ήταν μη υφιστάμενο πράσινο. Η λωρίδα αυτή δεν μπόρεσε στο πρόσφατο παρελθόν να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για την αποτροπή της αδειοδότησης της Χαλυβουργικής για τις μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για τις τελικά έλαβε αδειοδότηση, πλην όμως δεν τις υλοποίησε. Έτσι όλη η παραγωγική δραστηριότητα της Χαλυβουργικής περιορίζεται εντός του ακινήτου της ανατολικά του Σαρανταπόταμου και πέραν των 30 στρ της Ζώνης Προστασίας.
Τέλος, η πρόταση είναι ωφέλιμη και για τον ίδιο τον υγροβιότοπο της κοίτης και της εκβολής του Σαρανταπόταμου που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και μείωσης των πιέσεων και των οχλήσεων στο οικοσύστημα, οι οποίες με την εφαρμογή της Πολεοδομικής Μελέτης του Δήμου θα πολλαπλασιάζονταν.
Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή εμφανίστηκε άτολμη κατά την συνεδρίαση να πραγματοποιήσει και το επόμενο βήμα: να προωθήσει αυτοτελώς την μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου του οικισμού του Καλυμπακίου, ο οποίος χρόνια τώρα βρίσκεται σε πολεοδομική ομηρία.
Δεν τελειώσαμε! Η αγωνία μας θα λυθεί οριστικά όταν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου τροποποιηθεί σημειακά για να εγκολπώσει την σχετική ρύθμιση για την σωτηρία του πράσινου.
Θα τρέξουμε και για αυτό…