Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη
Ο παλαιός σιδηροδρομικός διάδρομος Αθηνών – Πελοποννήσου αποτελεί προνόμιο και «ασημικό» για τις πόλεις του Θριάσιου Πεδίου και της Μεγαρίδας, καθώς διέρχεται από την «καρδιά» τους αλλά και διαμέσου σημαντικών ζωνών τους. Oι ζώνες αυτές παράγουν καθημερινά χιλιάδες μετακινήσεις, οι οποίες σήμερα εξυπηρετούνται κατά βάση με υπηρεσιακά λεωφορεία τις ώρες αιχμής, και φυσικά με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία και ΙΧ, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλοφοριακή συμφόρηση του αντίστοιχου οδικού δικτύου, τους αυξημένους χρόνους διαδρομής και την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη.
Πέντε μεγάλες στρατηγικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει αναλυτικά την επαναλειτουργία τμήματος ή του συνόλου της ανωτέρω γραμμής με την μορφή σύγχρονου προαστιακού τρένου. Όλες εκτίμησαν μία σημαντική σε όγκο ζήτηση επιβατών ημερησίως, που δικαιολογεί λειτουργία προαστιακού τρένου, το οποίο θα συνδέεται με το υπόλοιπο δίκτυο Προαστιακού Σιδηρόδρομου και σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζει την ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΗ συγκοινωνιακή σύνδεση των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων, οικισμών και βιομηχανικών ζωνών της Δυτικής Αττικής (Μεγαρίδας και Θριάσιου Πεδίου), τόσο μεταξύ τους, όσο και με την κεντρική περιοχή της Αθήνας.
Ο νέος άξονας του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Αθηνών – Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών – Κορίνθου – Κιάτου, εξυπηρετεί κυρίως την ταχεία συγκοινωνιακή σύνδεση της Κορινθίας με την Αθήνα (και τον Διεθνή Αερολιμένα ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) και όχι του Θριασίου και της Μεγαρίδας με την Αθήνα, αφού διέρχεται σε μεγάλη απόσταση από τις πόλεις μας και τα βιομηχανικά κέντρα της περιοχής μας. Σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί διαφορετική Ζώνη Επιρροής από εκείνη του παλαιού σιδηροδρομικού διαδρόμου Πελοποννήσου.
Επίσης, η επαναλειτουργία της γραμμής με Προαστιακό Τρένο είναι απαίτηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων αλλά και του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου (2014) Αθήνας – Αττικής.
Με τα τελευταία σιδηροδρομικά έργα ( υπογειοποίηση και τετραπλός σιδηροδρομικός διάδρομος) που υλοποιούνται από την έξοδο του Σταθμού Αθηνών (Λαρίσης) έως τις Τρείς Γέφυρες, είναι πλέον εφικτή η σύνδεση την Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου σε πρώτη φάση (και της Μεγαρίδας σε δεύτερη φάση) με τον Σταθμό Αθηνών για άμεση ανταπόκριση με το Μετρό έως το 2021!
Παρά τις θεσμοθετημένες προβλέψεις και κατευθύνσεις, η επαναλειτουργία της γραμμής με σύγχρονο, αθόρυβο και ηλεκτροκίνητο μέσο σταθερής τροχιάς δεν είναι στις προτεραιότητες των Κυβερνήσεων.
Η αδικία που συντελείται τα τελευταία χρόνια- που η γραμμή παραμένει ανενεργή- διαιωνίζει το στερεότυπο δεκαετιών ότι το Θριάσιο και οι πόλεις του είναι η πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου, ο μόνιμος υποδοχέας κάθε ανεπιθύμητης δραστηριότητάς του. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΑΠΑΙΤΗΣΗ οι κεντρικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Μεταφορών να εντάξουν στις προτεραιότητές τους την επαναλειτουργία της Γραμμής έως το 2021, έτος κομβικό, καθώς η Ελευσίνα θα φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η επαναλειτουργία της γραμμής, όχι μόνο θα άρει αυτή την μεγάλη αδικία σε βάρος των πολιτών του Θριάσιου και της Μεγαρίδας, όσον αφορά στην πολιτισμένη μετακίνησή τους, με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, αλλά θα αποτελέσει και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ τον οποίο έχουν στερηθεί οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι αλλά και όλοι οι εξυπηρετούμενοι από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Θριάσιο.
Μεγάλοι κίνδυνοι διαγράφονται τα τελευταία χρόνια να απαξιωθεί ο σιδηροδρομικός διάδρομος και να καταστεί μη ανατάξιμος και μη εφικτή μια λειτουργική επαναξιοποίηση του. Οι αυθαίρετες καταπατήσεις και η παντελής αδιαφορία των Δήμων και του ΟΣΕ μας οδηγούν σε ζοφερές σκέψεις.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελευσίνα (17/12/2017) ο Πρωθυπουργός μίλησε για τα πάντα εκτός από τον Προαστιακό!
Μία ημέρα πριν, ο επί των Μεταφορών και Υποδομών Υπουργός του Χρ. Σπίρτζης, πιεζόμενος από εμάς, απεκάλυπτε το εξής …αξιοθαύμαστο: ότι σε πέντε ή σε δέκα χρόνια, όταν στην χώρα θα γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη, μπορεί να επαναλειτουργήσει ο Προαστιακός και για τους πληβείους του Θριάσιου… Έως τότε, οι κάτοικοι οφείλουν να ανεχθούν την διέλευση αγωγών καυσίμων για την διασύνδεση των δύο διυλιστηρίων μέσα στον σιδηροδρομικό διάδρομο! Αποκάλυψε μάλιστα και το σχετικό Μνημόνιο που συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Ελευσίνας για τον σκοπό αυτό, σε απροσδιόριστο χρόνο, με ρήτρα εμπιστευτικότητας και ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου!
Μάλιστα, για να διασκεδαστούν οι έντονες αντιδράσεις χρειάστηκε να δοθεί, λίγες ημέρες μετά, κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού, του Προέδρου καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ για να εξαγγείλουν δωρεά 300 τόνων ασφαλτικού υλικού στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, καθώς και την …επαναλειτουργία του Προαστιακού Δυτικής Αττικής με «κουκουλωμένη» την εγκατάσταση των αγωγών καυσίμων μέσα στον σιδηροδρομικό διάδρομο…
Έως σήμερα δεν έχουν προσκομίσει κανένα τεχνικό στοιχείο. Ούτε για τους αγωγούς, ούτε για την επαναλειτουργία της γραμμής.
Ως τοπική κοινωνία οφείλουμε από το αγκάθι (τους ) να βγάλουμε το ρόδο (μας)!
Είναι έξω από κάθε λογική το 1884 να σφύριζε τρένο στην Ελευσίνα και 134 χρόνια μετά να σφυρίζουν αδιάφορα, μια Κυβέρνηση που θα έπρεπε να γοητεύεται από τα μέσα σταθερής τροχιάς, αλλά και μια Δημοτική Αρχή πρόθυμη να αρκεστεί σε ό,τι της δίνουνε!
Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής δεν είναι αντισταθμιστικό των αγωγών πετρελαίου, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ των κατοίκων της περιοχής!