Έντονη κριτική προς την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Ελευσίνας ασκεί με ανακοίνωσή της η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ σχετικά με τις θέσεις που ανέπτυξε ο Δήμαρχος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου έλαβε χώρα ενημέρωση από τον νέο Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) κ. Σπ. Μιχαήλ για θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού. Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρίστατο και ο νέος Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρ. Λαμπρίδης εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο οποίος επιβεβαίωσε την στήριξη του Υπουργείου σε αυτά τα σχέδια του ΟΛΕ.
Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ:
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ
Την περασμένη Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 ο νέος Πρόεδρος του ΟΛΕ κ. Μιχαήλ ενημέρωσε προσωπικά το Δημοτικό Συμβούλιο για τα σχέδια και τις προθέσεις του Οργανισμού για την περαιτέρω εξυγίανση και αναβάθμιση του κόλπου της Ελευσίνας και του παραλιακού μετώπου.
Για πρώτη φορά πρόεδρος του ΟΛΕ δήλωσε την πρόθεση και ετοιμότητα του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας να αποδώσει στον Δήμο περιοχές του παραλιακού μετώπου, που δεν συνδέονται με λιμενικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες. (γήπεδο Ρουμελιώτης, χώρος πρώην καφετέριας ΙΡΙΣ, παραλία «Φονιάς» κ.λ.π.), υποσχόμενος ότι θα προβεί σε αντίστοιχες εισηγήσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ, μοναδικό μέτοχο του ΟΛΕ. Επεσήμανε ακόμη τον κίνδυνο, αν δεν εξαιρεθούν σύντομα από την διαχείριση του ΟΛΕ αυτές οι περιοχές, να συμπεριληφθούν ως έχουν – μαζί με το λιμάνι – στις «ιδιωτικοποιήσεις» μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, οπότε θα είναι αργά και
για την πόλη.
Σε αυτήν την συνεδρίαση, για πρώτη φορά πρόεδρος του ΟΛΕ ανέφερε την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ το θέμα της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, με πιθανό χώρο μετεγκατάστασής του τον Σκαραμαγκά, ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, ότι θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για τους λιμενεργάτες της Ελευσίνας. Δικαιολόγησε μάλιστα την βασιμότητα μιας τέτοιας προοπτικής, με το επιχείρημα της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ για το 2021. Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρίστατο και εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο οποίος επιβεβαίωσε την στήριξη του Υπουργείου σε αυτά τα σχέδια του ΟΛΕ.
Ανεξάρτητα από το εφικτό ή μη, ή/και, αν θέλετε, της ειλικρίνειας των προθέσεων της τωρινής διοίκησης του ΟΛΕ, που μένει να αποδειχθεί (δεδομένης και της επικυριαρχίας των δανειστών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), προκάλεσε εντύπωση η στάση της Δημοτικής αρχής δια της τοποθετήσεως του κ. Δημάρχου: Ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΕ μιλούσε για «απόδοση» στον Δήμο των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν σχετίζονται με λιμενικές εγκαταστάσεις, ο κ. Δήμαρχος επέμενε να μιλά για «χρήση», προφανώς αγνοώντας ότι η «χρήση» συνεπάγεται υποχρέωση του Δήμου προς πληρωμή. Ας σημειωθεί, ότι τα κινήματα πολιτών Ελευσίνας έχουν καταθέσει γραπτώς προτάσεις και αιτήματα για την εξαίρεση των μη συνδεδεμένων με λιμενικές εγκαταστάσεις περιοχών από την δικαιοδοσία του ΟΛΕ ήδη από τον Απρίλιο του 2014.
Πρόσφατα η Δημοτική αρχή πέταξε στα συρτάρια της για άλλη μια φορά το τεκμηριωμένο (και κοινοποιημένο στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυβέρνησης) αίτημα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Παραλίας, να ζητηθεί επίσημα και εγγράφως η αναθεώρηση της σύμβασης του ΟΛΕ με το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν αφορούν λιμενικές εγκαταστάσεις ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ στον ΔΗΜΟ, όχι κατά «χρήση», αλλά κατά κυριότητα, όπως έγινε με την Δραπετσώνα και εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση.
Η Δημοτική Αρχή δεν μπήκε καν στον κόπο να καταγράψει και να ζητήσει επίσημα να εξαιρεθούν από την διαχείριση του ΟΛΕ το γήπεδο «Ρουμελιώτης», ο χώρος και το αναψυκτήριο δίπλα στον Φονιά, ο χώρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, το πάρκο της παραλίας, ο χώρος της πρώην καφετέριας ΙΡΙΣ, ούτε καν το τμήμα της ακτής που είχε παραχωρηθεί στα Διαλυτήρια «ΑΦΟΙ ΣΑΒΒΑ», για το οποίο η ίδια η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει με την προταθείσα τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου να κηρυχθεί ως χώρος πρασίνου.
Η μόνη «διεκδίκηση» της Δημοτικής Αρχής εκφράστηκε σε πρόσφατη συνάντηση γενικού χαρακτήρα μεταξύ Δημοτικών αρχών και εκπροσώπων αρμόδιων Υπουργείων, όπου εξετάστηκαν γενικώς θέματα παραχώρησης στους Δήμους, που διαθέτουν λιμάνια, τμημάτων χερσαίων ζωνών, μη συνδεδεμένων με λιμενικές δραστηριότητες. Πρωτοβουλία για να καταγραφούν οι περιοχές που δικαιωματικά ανήκουν στην πόλη, αίτημα εξαίρεσης αυτών από την δικαιοδοσία του ΟΛΕ, η Δημοτική Αρχή ούτε πήρε, ούτε υπέβαλε ποτέ!
Ο κ. Δήμαρχος όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης η αντίθεση του (προσωπικά του κ. Δημάρχου) στην ΣΚΕΨΗ (ούτε κάν πρόταση) της διοίκησης του ΟΛΕ να μεταφερθεί το λιμάνι της Ελευσίνας στον Σκαραμαγκά, αντί της παλαιότερα προταθείσας Βλύχας. Επιχείρημα και πάλι οι θέσεις εργασίας και το γεγονός, ότι «η Ελευσίνα έχει συνδεθεί με την παρουσία λιμανιού». Με αυτό το σκεπτικό ούτε η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ θα πρέπει να απομακρυνθεί και να παύσει τις δραστηριότητές της δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, αφού αυτή κι αν έχει συνδεθεί με την Ελευσίνα!!!
Ειλικρινά προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί η μεταφορά του λιμανιού στον Σκαραμαγκά δεν είναι επιθυμητή για την Δημοτική Αρχή. Γιατί θα πρέπει έμπροσθεν του οικιστικού ιστού να συνεχίσουν στον αιώνα τον άπαντα να υφίστανται λιμενικές εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου, να φορτώνεται/ξεφορτώνεται σκράπ, διάφορα φορτία επικίνδυνα και μη, και να διέρχονται δεκάδες
φορτηγά από την παραλιακή οδό, όταν η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ; Γιατί θα πρέπει σώνει και καλά, αν μεταφερθεί το λιμάνι, να μεταφερθεί μόνο στην (ακατάλληλη για τον σκοπό αυτό, καθ ομολογία του ΟΛΕ και του Υπουργείου Ναυτιλίας) Βλύχα;
Γιατί θα πρέπει να προστεθεί στην ήδη υπερβολικά βεβαρημένη δυτική παραλιακή πλευρά της πόλης, άλλη μια οχλούσα εγκατάσταση;
ΚΡΙΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΑΞΙΖΕΙ ΟΧΙ «ΚΑΤΙ», αλλά ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «για την διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας της Ελευσίνας και των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν κοντά στην θάλασσα»