Δείτε σε βίντεο τις δύο ομιλίες του Δρ. Αν. Μαυράκη
[Η παρουσίαση του ομιλητή και η διεύθυνση της συζήτησης έγινε από τον Χρήστο Χρηστάκη. Στο τέλος ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι: Ντίνα Ζερβού, Ηλίας Μοναχολιάς, Δημ Σιδεράκης., Βασίλης Δέδες, Κατερίνα Σκούμπα, Μαρία Λυμπεροπούλου, Ηρακλής Μπέκας, Μαρία Αντωνάρα, Σοφία Ηλία και Νίκος Ψούνης.]
[vsw id=”LOIjdatv7Ls” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
[vsw id=”oj4kxXNHrk8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης – εσπερίδας που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015), ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Δρ. Αναστάσιος Μαυράκης, παρουσίασε δύο εισηγήσεις που αφορούσαν επίκαιρα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Η πρώτη εισήγηση που παρουσιάστηκε είχε τίτλο: «Το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου: Μια ματιά στην εξελικτική του πορεία»
Η εισήγηση, έχει σαν στόχο, να παρουσιάσει τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον του Θριασίου Πεδίου κατά την διάρκεια των 2 τελευταίων αιώνων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των αλλαγών. Ολόκληρη η εισήγηση στηρίχθηκε σε δημοσιευμένες εργασίες και έγινε στο ακόλουθο πλαίσιο: Η εισήγηση ξεκίνησε με την παρουσίαση ιστορικού – χαρτογραφικού υλικού της περιοχής και συζήτησης πάνω σε αυτό. Ακολούθησε η αναφορά στον τρόπο που αναπτύχθηκε σε ότι αφορά ζητήματα αστικοποίησης και εγκατεστημένων δραστηριοτήτων στην περιοχή του Θριασίου και οι επιπτώσεις αυτού του είδους της ανάπτυξης στο περιβάλλον (αέρια ρύπανση) και στο κλίμα της περιοχής. Τέλος, η εισήγηση ολοκληρώθηκε αφού έγινε σύντομη συζήτηση σχετικά με ολόκληρο το πλαίσιο του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής (αστικοποίηση – αλλαγές χρήσεων γης – αέρια ρύπανση – επιδράσεις στο τοπικό κλίμα – κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο – επιδημιολογικές μελέτες ) και τονίστηκε η ανυπαρξία κοινωνικοοικονομικών και επιδημιολογικών ερευνών στην περιοχή.
Η δεύτερη εισήγηση είχε τίτλο: «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Επιπτώσεις στην Υγεία και το Περιβάλλον».
Στην εισήγηση αυτή αφού έγινε μία αναφορά στον μετεωρολογικό ορισμό των ακραίων καιρικών φαινομένων, παρουσιάστηκαν όλα τα αντίστοιχα φαινόμενα (χιονοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες, και καύσωνες) που έπληξαν την περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην περιγραφή των χρονικών περιόδων με ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες (καύσωνες) που καταγράφηκαν στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των μετεωρολογικών χαρακτηριστικών των καυσώνων του 2007, καθώς και οι επιπτώσεις που είχαν στην υγεία του πληθυσμού και στο φυσικό περιβάλλον με έμφαση στην συμβολή τους στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2007. Τέλος η εισήγηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση της αναγκαιότητας εκ μέρους του πληθυσμού να παρακολουθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες και συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.