Η διαστολική παραμόρφωση του αντιδραστήρα της νέας μονάδας 32 (Flexicoker) του Διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα κατατάσσεται στα «παρ’ ολίγον ατυχήματα». Υπήρξε μια ανεξέλεγκτη θερμική διαδικασία που οδήγησε σε σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη ενός τμήματος της εγκατάστασης. Για την αποκατάσταση των βλαβών, από τις αρχές Μαρτίου, το διυλιστήριο διέκοψε αναγκαστικά την λειτουργία κρίσιμων μονάδων της εγκατάστασης. Το συμβάν αυτό έλαβε ευρεία δημοσιότητα πράγμα που ανάγκασε την εταιρεία – παρά τις προσπάθειες υποτίμησης του – να παραδεχθεί το πρόβλημα και να εξαγγείλει την διακοπή λειτουργίας της μονάδας. Ωστόσο, το συμβάν, ούτε «σύνηθες», ούτε «κοινό», ούτε «μεμονωμένο» ήταν. Απλώς ήταν το τελευταίο στη λίστα των συμβάντων – ατυχημάτων τα οποία έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία κυρίως στους εργαζόμενους στο διυλιστήριο αλλά και στους κατοίκους.
Η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS έχει καταγράψει 17 σοβαρά ατυχήματα τα τελευταία έξι χρόνια και είναι σίγουρο πως ο κατάλογος δεν είναι πλήρης. Πολλά από αυτά δεν έλαβαν δημοσιότητα ανάλογη της σοβαρότητάς τους. Αρκετά από τα συμβάντα αυτά έγιναν γνωστά ύστερα από αναφορές μεμονωμένων εργαζόμενων ή ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, καθώς και συνδικαλιστικών παρατάξεων των ΕΛΠΕ ( π.χ «Αγωνιστικό Μέτωπο»). Σπάνια -και πάντα σιωπηρά- η διοίκηση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) ενημέρωσε έγκαιρα για τα συμβάντα. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση του ΠΣΕΕΠ με την Αντιπεριφερειάρχη ο Πρόεδρός του υποτίμησε πλήρως το τελευταίο συμβάν! Για όλα τα καταγεγραμμένα ατυχήματα η ECOELEUSIS έχει ενημερώσει τις αρχές οι οποίες σπάνια επιλαμβάνονται έγκαιρα, είτε λόγω υποστελέχωσης και αδυναμίας ελέγχου, είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης των πολιτικών προϊσταμένων τους. Για κανένα από αυτά δεν υπήρξε ανακοίνωση είτε από τις αρχές είτε από την εταιρεία.
Η θέσπιση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, όπως έχει προτείνει η ECOELEUSIS, μπορεί να αποτελέσει μια ομάδα κρούσης τόσο για τον περιβαλλοντικό έλεγχο όσο και τον έλεγχο της ασφάλειας όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το Θριάσιο έως και την Πάχη Μεγάρων. Η άμεση σύστασή της, η ανάληψη δράσης, καθώς και η επαρκής χρηματοδότησή της από κρατικούς πόρους είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία, που με τις τελευταίες αποφάσεις της -υπό την πλήρη ανοχή και συναίνεση των κορυφαίων αυτοδιοικητικών παραγόντων- έβαλε σε νέες περιπέτειες τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ελευσίνας και της Μάνδρας.
Ιδού ο κατάλογος των ατυχημάτων για την περίοδο 2008 έως 2014:
Α) Ατυχήματα πριν την λειτουργία των νέων μονάδων
- 5/11/2008 : Πρόσκρουση ρυμουλκού στην προβλήτα Νο ΙΙ του διυλιστηρίου. Προκλήθηκε ρύπανση και απειλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά.
- 19/11/2008: Κατάρρευση της οροφής της δεξαμενής πετρελαιοειδών καταλοίπων Νο 3 του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το περιεχόμενο (slops) στις λεκάνες της δεξαμενής. Από τύχη και πάλι δεν εκδηλώθηκε φωτιά από τους αέριους υδρογονάνθρακες που συσσωρεύτηκαν.
- 26/1/2009 : Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο Ι κατά την διάρκεια εκφόρτωσης πλοίου με Ντήζελ . Προκλήθηκε εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση και εκτέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.
- 4/5/2009 : Διαρροή αργού πετρελαίου από τον Αγωγό 16 ιντσών Πάχης – Ελευσίνας – Ασπροπύργου εντός της εγκατάστασης της ΠΕΤΡΟΛΑ βόρεια της ανατολικής γέφυρας των σωληνοδιαδρόμων.
- 3/7/2009 : Θραύση βραχίονα φόρτωσης στην προβλήτα Νο ΙΙ κατά την διάρκεια φόρτωσης δεξαμενόπλοιου με Ντήζελ. Προκλήθηκε εκτεταμένη ρύπανση και τέθηκε σε κίνδυνο η εγκατάσταση.
Β) Ατυχήματα μετά την έναρξη λειτουργίας των μονάδων
- 17/9/2012 (πρωϊνές ώρες): Περιστατικό φωτιάς στην μονάδα ανάκτησης θείου.
- 20/9/2012 (ώρα 8.40 μμ). Περιστατικό φωτιάς στην μονάδα 31 (Απόσταξης Κενού).
- 28/9/2012 ( 10 πμ ): Μεγάλη διαρροή από δεξαμενή (Νο 40). Diesel έπεσε στην θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα μετατοπίστηκε στις ακτές της Σαλαμίνας (Μπατσί).
- 31/10/2012: Τρία απανωτά περιστατικά (φωτιές) 3.40 μμ, 5.15 μμ και 5.40 μμ αντίστοιχα στις μονάδες 33-34 ( Οι συναγερμοί ακούστηκαν στην πόλη).
- 5/11/2012 (ώρες 3.45 μμ έως 5.45): Ατύχημα, άνοιξαν τα «τάπερ» την μονάδας 32 και περιέλουσαν με κώκ 4 εργαζόμενους Ιδιωτικής Εταιρείας που κάνει καθαρισμούς. Το κωκ φορτώθηκε σε βαρέλια.
- 20/11/12 (ώρα 6.40 μμ): Φωτιά σε Εναλλάκτη της μονάδας 32. Για δύο μέρες παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες στην Μονάδα 32.
- 18/3/2013 (ώρα 10 πμ): Φωτιά που προκλήθηκε από αυτανάφλεξη ποσότητας αργού πετρελαίου σε υψηλή θερμοκρασία το οποίο διέρρευσε από την νέα μονάδα Απόσταξης Κενού. Φλόγες 5-6 μέτρων ξεπήδησαν κοντά στη νέα μονάδα (Νο 31) του διυλιστηρίου. Ευτυχώς μικρές συνέπειες (2 πολύ ελαφρά τραυματισμένοι εργαζόμενοι σε εργολάβο του διυλιστηρίου). Μανιτάρι καπνού υψώθηκε πάνω από συνοικίες της πόλης.
- 19/6/2013: Ατύχημα στη μονάδα 32 όταν μετά από προσπάθεια απόφραξης αποστραγγιστικού σε βάνα πίεσης εκτοξεύτηκε με πίεση πίσσα (340 βαθμών) στο πρόσωπο και στο χέρι εργαζομένου ο οποίος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
- 20-25/5/2013 (μέσα στην εβδομάδα): Στην μονάδα 32. Έκρηξη σε αγωγό προκάλεσε εγκαύματα στο πόδι εργαζόμενου σε εργολάβο. Το συμβάν αποσιωπήθηκε.
- 11/10/2013: Στην μονάδα 32. Φίλτρο ατμού έσπασε για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα καυτός ατμός και υπολείμματα πίσσας να τραυματίσουν ελαφρώς 3 εργαζόμενους (σε εργολάβο) στα πόδια.
- 6/11/2013: Φωτιά σε σωλήνα της μονάδας 32 που τρύπησε.