Πρόταση για την ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία της Πηγής – Νερόλακκου του Ζάστανη στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου απευθύνει με επιστολή του προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους περιβαλλοντικούς φορείς της περιοχής ο Δρ. Αναστάσιος Μαυράκης – Φυσικός Περιβαλλοντολόγος. Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη η πηγή αυτή αποτελεί την δεύτερη εναπομείνασα στην περιοχή ( η άλλη πηγή βρίσκεται στην θέση Καμάρι, στα όρια της Μαγούλας με τα Δερβενοχώρια.
[vsw id=”8B30QyGJ9NM” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή με το συνημμένο φωτογραφικό υλικό :
Πρόταση για την Ανάδειξη, Αξιοποίηση και Προστασία της Πηγής – Νερόλακκου του Ζάστανη (Θέση Νεόκτιστα – Ασπροπύργου)
Αξιότιμοι Κύριοι,
Αφορμή για την παρούσα επιστολή, αποτέλεσε πρόσφατη επίσκεψή μου στην μοναδική στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, πηγής – νερόλακκου του Ζάστανη, στον οικισμό Νεόκτιστα του Δήμου Ασπροπύργου, που εντοπίζεται μέσω της εφαρμογής Google Earth στις συντεταγμένες: 38° 1’53.53″Β και 23° 38’3.93″Α.
Όπως είναι γνωστό, στο Θριάσιο Πεδίο τις τελευταίες δεκαετίες απέμειναν μόνο δύο φυσικές πηγές νερού: Η πηγή στο Καμάρι, που βρίσκεται στα όρια του ενιαίου πλέον Δήμου Ελευσίνας – Μαγούλας με τον Δήμο Δερβενοχωρίων και η πηγή – νερόλακκος στο Ζάστανη Νεοκτίστων Ασπροπύργου. Το νερό της εν λόγω πηγής – νερόλακκου, χρησιμοποιείτο κατά το παρελθόν για να δροσίζει τους αγρότες και να ξεδιψούν οι βοσκοί τα κοπάδια τους. Η πηγή στο Καμάρι, εμφανίζει πλέον μόνο ίχνη νερού.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την πηγή – νερόλακκο του Ζάστανη, η οποία έχει νερό σχεδόν 9 μήνες το χρόνο. Στην ετήσια περίοδο που χαρακτηρίζεται από βροχές, δηλαδή κατά τους μήνες από Οκτώβριο έως και Απρίλης, το νερό είναι αρκετό και μερικές φορές με μικρή ροή, ενώ τους υπόλοιπους μήνες είναι σε λιμνάζουσα μορφή.
Το νομικό πλαίσιο της χώρας επιβάλλει την διατήρηση και προστασία των υδατικών πόρων, αφού αποτελούν φυσικό πλούτο και περιγράφεται αρκετά αναλυτικά στις διπλωματικές εργασίες που παρατίθενται αντί βιβλιογραφίας:
Τάτσης Λάζαρος: Κοινοτική Νομοθεσία για την Προστασία και Διαχείριση των Υδατικών Πόρων. ΔΠΜΣ “Περιβάλλον και Ανάπτυξη” Ε.Μ.Π. διαθέσιμη στο link: http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/915/1/tatsisl_waterresources.pdf &
Κούκη Αθηνά, 2004: Προστασία και Διαχείριση των Υδατικών Πόρων στην Ελλάδα και η Ισχύουσα Νομοθεσία. Γεωργία και Περιβάλλον, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διαθέσιμη στο link:
http://www.srcosmos.gr/srcosmos/showpub.aspx?aa=9344
Επιπλέον λεπτομέρειες υπάρχουν στην Οδηγία – Πλαίσιο για τα Ύδατα διαθέσιμη στο link:
http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/wfd/el.pdf#page=1&zoom=auto,0,842
Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, η πηγή – νερόλακκος, είναι πλήρης με νερό (περίπου 3 κυβικά μέτρα), με το νερό να αναβλύζει και να σχηματίζει μικρό ρυάκι επάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Η κατάσταση όμως, στην οποία βρίσκεται η πηγή – νερόλακκος, είναι άθλια, με το χώρο που καταλαμβάνει η σπηλιά και ο λάκκος εμπρός της να είναι γεμάτος λάστιχα αυτοκινήτων, καλώδια, σκουπίδια, οικοδομικά υλικά και μπάζα.
Δειγματοληψία που έγινε στο παρελθόν, έδειξε ότι το νερό της πηγής είναι πόσιμο με καλά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά.
Στο τέλος του παρόντος ηλεκτρονικού μηνύματος επισυνάπτονται φωτογραφίες και βίντεο από την πηγή – νερόλακκο του Ζάστανη της 25ης Φεβρουαρίου 2013.
Επειδή το νερό αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό πόρο, προτείνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους αρμόδιους φορείς την ανάληψη άμεσης δράσης για την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της πηγής – νερόλακκου Ζάστανη.
Η δράση είναι απλή και περιλαμβάνει:
1. Τον καθαρισμό της πηγής – νερόλακκου από τα σκουπίδια, τα μπάζα και τα φερτά υλικά
2. Την δημιουργία ανοιχτής τεχνητής πέτρινης δεξαμενής (στέρνας) στην οποία θα
συλλέγεται το νερό της πηγής.
3. Την περίφραξη του χώρου, ώστε να εμποδίζονται ασυνείδητοι να ρίχνουν σκουπίδια και
απορρίμματα
4. Την σηματοδότηση της πηγής – νερόλακκου Ζάστανη
5. Την ένταξη του χώρου της πηγής σε Εθνικό _ίκτυο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος
και την συχνή λήψη και ανάλυση του νερού και των φυσικοχημικών του παραμέτρων.
6. Την ένταξη του χώρου της πηγής σε δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έτσι ώστε οι
μαθητές να γνωριστούν με την Ιστορία και Λαογραφία της περιοχής.
7. Την εκπόνηση μελετών και δράσεων για την «καλλιέργεια» της πηγής
Ασπρόπυργος, 3 Μαρτίου 2013
Με Εκτίμηση
Δρ Αναστάσιος Μαυράκης
Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος