Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'tie_typography' not found or invalid function name in /home/ecoeleusis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
COME AWAY – Ecoeleusis

COME AWAY

cover webΑπό το 1985 ο Γιώργος Στεφανάκης δημιουργεί στις εσχατιές του Δήμου Ελευσίνας , στα σύνορα με τον Ασπρόπυργο, στο Στρίφι.

Από το 2002 έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη μελοποίηση των ποιημάτων του Jiddu Krishnamurti. Το Come Away είναι το πρώτο από τα 1ο cd’s σε ποίηση Jiddu Krishnamurti που έχει μελοποιήσει.  Παράλληλα δίνει καθημερινά  μάχες  – τις περισσότερες φορές μόνος του ! – για την προστασία του περιβάλλοντος  της ευρύτερης περιοχής του  Θριασίου από την ανεξέλεγκτη  δράση εμπόρων αποβλήτων. Οι λαθρέμποροι αποβλήτων τον μισούν ενώ οι Ρομά της περιοχής δεν τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία  και τον βάζουν μέσα στο τσαντίρι.  Δεν συγχωρεί όσους  επιχειρούν να τον χρησιμοποιήσουν ή να τον εκμεταλλευτούν !..

Περιηγηθείτε στα  krishnamurtisongs   και θαυμάστε τις μουσικές του δημιουργίες. Επισκευθείτε το  ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟ  για να μάθετε περισσότερα για τον Γ. Στεφανάκη. Διαβάστε ΕΔΩ μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γ. Στεφανάκη στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

 

 

Ecoeleusis: Τι γύρευε η Φλέρυ Νταντωνάκη στο Στρίφι ;

ΓΙΩΡΓΟΣΣ αντίγραφοΓιώργος Στεφανάκης:  « Η Φλέρυ ήταν καλλιτεχνική μου φίλη και την φιλοξενούσα μαζί με τη κόρη της τη Ζωή. Θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο με τραγούδια σε ποίηση των Ραμπιντρανάθ Τανγκόρ και Δέσποινας Τριανταφύλλου, και κάναμε πρόβες εδώ στο Στρίφι,  μετά μετέφερα το πιάνο στο σπίτι της στη Νέα Σμύρνη και συνεχίσαμε εκεί τις πρόβες, κατόπιν διακόψαμε διότι  με κάποιους συναδέλφους δημιουργήσαμε τον δισκογραφικό συνεταιρισμό καλλιτεχνών και εκείνη άρχισε πρόβες με τον Μάνο Χατζιδάκι για το Ζουμ όπου θα έκαναν εμφανίσεις.  Ήταν η εποχή που όλοι περίμεναν μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, ήταν το 1980.  Με τη Φλέρυ παίζαμε μουσική, δηλαδή περισσότερο αυτοσχεδιάζαμε, τυχαία έχουν γραφτεί στο μαγνητόφωνο κάποιες στιγμές! Γύρω  στα 15 λεπτά. Πολλές φορές η Φλέρυ έκανε βόλτες στον Ελαιώνα του Στρίφι.  Η αυλή γεμάτη λουλούδια και πολλές φορές άρεσε στη Φλέρυ να τους τραγουδάει με αυτοσχέδιους στίχους, πολύ όμορφη στιγμή που θα ήθελα να είχα αποθανατίσει. Αλλά στη μητέρα μου που ήταν απλός άνθρωπος, δεν φαινόταν λογικό κάποιος να τραγουδάει στα λουλούδια! 

Την Φλέρυ τη συνάντησα τυχαία μια μέρα στη Πλάκα, ούτε τη γνώριζα, ούτε εκείνη με γνώριζε, όμως κατευθείαν νιώσαμε ότι ήμαστε φίλοι και αυτοσυστηθήκαμε. Η προφορά της είχε κάτι που μαρτυρούσε Κρητική καταγωγή με μία καθαρότητα στην άρθρωση που με μάγευε!

Στη Πλάκα ξανασυναντηθήκαμε τυχαία στο δρόμο και μεταξύ των άλλων μου είπε, ότι πρέπει να κάνουμε τον δίσκο, της είπα ασφαλώς και από τότε δεν ξαναβρεθήκαμε, παρά μόνο όταν πήγα να πάρω το πιάνο μου από το σπίτι της! Ένιωσα μεγάλη λύπη που το έπαιρνα γιατί το είχε στολίσει με λουλούδια!  

Η περίοδος εκείνη ήταν σημαντική για μένα, είχα τελειώσει τις σπουδές μου στη μουσική και προσπαθούσα να κάνω πολλά πράγματα, αλλά ποτέ δεν είχα ολοκληρώσει το κύκλο των τραγουδιών που ήθελα να κάνω με τη Φλέρυ και έτσι δεν θεωρούσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσω ηχογραφήσεις. Για το μόνο που έχω μετανιώσει είναι γιατί δεν ηχογράφησα έστω αυτά τα λίγα τραγούδια που είχαμε κάνει πρόβα! »

 _____________________________________________

 

 

come away studioΟ Γιώργος Στεφανάκης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1952 στο χωριό Λατσίδα (που σημαίνει ηλιαχτίδα) Λασιθίου Κρήτης. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του. Παιδί βιοπαλαιστών, αλλά με μεγάλη έφεση στη μουσική ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο δάσκαλο Μιχάλη Βούρτση, τον πατέρα της εξαίρετης ηθοποιού Μάρθας Βούρτση. Διδάχθηκε ακόμη ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον επίσης σπουδαίο δάσκαλο του Εθνικού Ωδείου, Βασίλη Βασιλειάδη. Το 1970 έγινε μέλος του rock συγκροτήματος ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ. Από το 1971 έως τον Αύγουστο του 1973 ενορχηστρώνει μια σειρά από δίσκους, όπως “Μια στο καρφί και μια στο πέταλο” που ερμηνεύει η Μαρίζα Κωχ, “Ρωμιός και Μηχανισμός”  του Νικόλα Άσιμου, “Εύθυμος καλαματιανός” του Θανάση Γκαϊφίλια, “Ξένοιαστη ζωή” του Κώστα Μπίγαλη, καθώς και τους πρώτους δίσκους των συγκροτημάτων  “Αγάπανθος”, “Νοστράδαμος” και “Sun set”. Στο ίδιο διάστημα συνεργάστηκε ως οργανίστας στο έργο του Κώστα Τουρνά “Απέραντα χωράφια”, καθώς και στο έργο του Δήμου Μούτση “Τετραλογία”.

Τον Αύγουστο του 1973 πηγαίνει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του σε ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο UMIP  ( music school in Paris)  με δάσκαλο τον δημιουργό του συστήματος της μουσικής ΑΤΟΝΑΛ Julien Falk,  Teacher at the Paris National Academy of Music (CNSMP), ενώ παράλληλα φοιτά στο Universite Paris Huit μέχρι το 1979.

Το καλοκαίρι του 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και μένει στο σπίτι των γονιών του στο Στρίφι Ελευσίνας που συνορεύει με τον Ασπρόπυργο, από εδώ ξεκινά την συνθετική του διαδρομή, ηχογραφεί τον πρώτο του μεγάλο δίσκο σε ποίηση Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και Δέσποινας Τριανταφύλλου “Έλα να σταθούμε αντίκρυ”, με ερμηνευτή τον Κώστα Καράλη, o οποίος  κυκλοφορεί από την CBS το 1980.  Το 1981 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης με το τραγούδι του “Έτσι μάτωσε η ψυχή μου”, σε στίχους της Δέσποινας Τριανταφύλλου και ερμηνεία από την Αιμιλία Σαρρή. Το 1982 συλλαμβάνει την ιδέα να ελευθερωθούν οι καλλιτέχνες από την καταπίεση των εταιριών και ιδρύει  μαζί με άλλου έξι συνθέτες τον Δισκογραφικό συνεταιρισμό καλλιτεχνών. Από αυτόν τον συνεταιρισμό κυκλοφορεί ο δίσκος “Φεγγαρόγιομα”, σε ποίηση Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και ερμηνεία από τους Άριελ Κωνσταντινίδη, Ελένη Τσαγκαράκη και  Μάκη Κολοβό. Το 1983 κυκλοφορεί το δίσκο “Σλόγκαν” σε στίχους της Αρλέτας και ερμηνεία από τον ίδιο. Ταυτόχρονα συνεργάζεται ως πιανίστας με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την Γλυκερία, τον Αντώνη Βαρδή, τον Μάριο Τόκα και άλλους.

Από το 1985 κατοικεί μόνιμα στο Στρίφι,  όπου  ενορχηστρώσει και διασκευάζει τα τραγούδια των δίσκων “Χριστούγεννα με τον Γιάννη Βογιατζή” και “30 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης”, καθώς και του δίσκο “Τραγούδια αγάπης”, ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια μεγάλων συνθετών (Χατζιδάκι, Μαμαγκάκη, Χατζηνάσιου, Σπανού κ.α.), που ερμηνεύουν ο Κώστας Καράλης, η Αιμιλία Σαρρή και η Ισιδώρα Σιδέρη. Εντωμεταξύ δημιουργεί στούντιο ηχογράφησης νέας τεχνολογίας και αναλαμβάνει να αναπαλαιώσει  27 όπερες από ζωντανές ηχογραφήσεις της Μαρίας Κάλλας, οι οποίες κυκλοφόρησαν  από την εφημερίδα TA ΝΕΑ και τις Eκδόσεις Viktory, 80 και πλέον τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, 25 τραγούδια του Στράτου Διονυσίου 12 τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, 15 τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, 15 τραγούδια της Ρίτας Σακελαρίου.  Το 2004 κυκλοφορεί από την WEA “Ο Μπάρμπας μου ο Παναής” σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που ερμήνευσε ο Μιχάλης Ζαμπέτας, γιός του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα. Από το 2002 έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη μελοποίηση των ποιημάτων του Jiddu Krishnamurti. Από τον  Σεπτέμβριο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ από αυτά τα μελοποιημένα ποιήματα με τίτλο “Come Αway” στα Αγγλικά και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά, ενώ είναι σχεδόν έτοιμα εννέα ακόμη cd’s σε ποίηση Jiddu Krishnamurti.

Δίνει μάχες για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του  Θριασίου από την ανεξέλεγκτη  δράση εμπόρων αποβλήτων.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΤΟ  ΣΤΡΙΦΙ

Συνεργασίες  στο  Στούντιο στο Στρίφι  από το 1979  με τους καλλιτέχνες &  παραγωγούς:  Φλέρυ Νταντωνάκη, Κώστα Καράλη, Αιμιλία Σαρρή,  Ευδοκία,  Γλυκερία, Γιάννη Σπάθα, κακά κορίτσια,  ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ Μιχάλη Ζαμπέτα,  Σταμάτη Σπανουδάκη,  Ζιγκ Ζαγκ, ,  Βλάση Μπονάτσο, Στίγμα 90,  Μπάμπη Τζανιδάκη,  Κώστα Άγα, Καίτη Γαρμπή, Γιώργο  Δαμίγο, Λάκη  Ζώη, Χρήστο  Χατζησταύρου,  Γιώργο  Ζηκογιάννη, Άλεξ Φόστερ, Χρήστο Στασινόπουλο,  Διονύση Σχοινά, Νίκο  Πιλάβιο, Τάκη Λαμπίρη,  Λουκά  Θάνο, Δημήτρη Δημητράκα, Πάνο Αβατάγγελο, Σπύρο  Παναγιωτόπουλο, Δημήτρη Μαρινάκη, Τάκη Ανδρούτσο  και τους Παραγωγούς  Κώστα  Σάκαρη, Γιώργο  Μακράκη και Στέλιο Φωτιάδη.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνεργασίες στην Αθήνα με:  Νοστράδαμος, Κώστα Τουρνά,  ΣΑΝ ΣΕΤ, Νίκο Μαμαγκάκη, Λάκη Παπά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μίκη Θεοδωράκη,  Αγάπανθος, Μαρίζα Κωχ, Νικόλα  Άσιμο, Θανάση Γκαϊφίλια, Μανόλη Ρασούλη, Γλυκερία, Αντώνη Βαρδή,  Μιχάλη Ζαμπέτα, Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη  Μπουλά,  Αρλέτα, Αλέκα Κανελλίδου, Πασχάλη Τερζή, Δήμο Μούτση, Γιάννη Βογιατζή, Δημήτρη Μητροπάνο,  Διονύση Θεοδόση, Μάριο Τόκα, Άλκηστι Πρωτοψάλτη, Αντώνη Στεφανίδη, Γιάννη Γλέζο, Νίκο Δημητράτο, Γιάννη Σαμσιάρη, Λουκιανό  Κηλαηδόνη Θωμά Μπακαλάκο και άλλους.

Επίσης, στο θέατρο, συνεργάστηκε στην  «Ελεύθερη Σκηνή»  με  τους: Σταμάτη Φασουλή, Λάκη Λαζόπουλο, Ντίνα Κώνστα, Μιχάλη  Μητρούση, Μίρκα Παπακωσταντίνου,  Μαρία Αδαμάκη, Γιώργο Κιμούλη, Λευτέρη Βογιατζή, Μίμη Χρυσομάλλη, Άννα Παναγιωτοπούλου κ.α.

 

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

0

Coctaeu Twins: PERSEPHONE

[vsw id=”S26IKtCUF54″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”] 1984: η Σκωτσέζικη μπάντα συνθέτει και τραγουδά την δική της PERSEPHONE! Διαβάστε περισσότερα για τους Coctaeu Twins    

04

Dead Can Dance: PERSEPHONE (The Gathering of Flowers)

  [vsw id=”IjihDvgCQcI” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”] Ήρθαν, μάγεψαν κι έφυγαν. Δεν τραγούδησαν το PERSEPHONE. Θα το τραγουδήσουν ποτέ στην Ελευσίνα;