Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'tie_typography' not found or invalid function name in /home/ecoeleusis/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
«Επίπεδα ρύπανσης κατά την διάρκεια χιονοπτώσεων στο Θριάσιο Πεδίο», των Μαυράκη Αναστ., Θεοχαράτου Γερ., Χρηστίδη Αν., Ασημακόπουλου Διον., Βερούτη Ελ., Λυκούδη Σ. – Ecoeleusis

«Επίπεδα ρύπανσης κατά την διάρκεια χιονοπτώσεων στο Θριάσιο Πεδίο», των Μαυράκη Αναστ., Θεοχαράτου Γερ., Χρηστίδη Αν., Ασημακόπουλου Διον., Βερούτη Ελ., Λυκούδη Σ.

«Επίπεδα ρύπανσης κατά την διάρκεια χιονοπτώσεων στο Θριάσιο Πεδίο», των Μαυράκη Αναστ., Θεοχαράτου Γερ., Χρηστίδη Αν., Ασημακόπουλου Διον., Βερούτη Ελ., Λυκούδη Σ.    Ανακοίνωση στο  9ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ( Ρόδος, Σεπτέμβριος 2005). Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ .

Το θέμα παρουσιάστηκε και στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 12/1/2006. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο:

 

Pύπανση παντός… καιρού!

Aκόμα και με τον χιονιά το Θριάσιο Πεδίο πνίγεται στο όζον και τα μικροσωματίδια

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Ούτε τις ημέρες του χιονιά – που δεν ευνοούν τις υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων – μπορούν να απαλλαγούν από τη ρύπανση οι κάτοικοι στο Θριάσιο Πεδίο! Το όζον, τα μικρoσωματίδια (ΡΜ10), το διοξείδιο του αζώτου απειλούν τους πολίτες της περιοχής ακόμα και όταν… χιονίζει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

1el16a

 

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και οι τιμές του όζοντος – πρόκειται για ρύπο που παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – δεν μπορούν να θεωρηθούν χαμηλές, αναφέρουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αστεροσκοπείου, του Δήμου και τον Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ελευσίνας, στη μελέτη που πραγματοποίησαν.

Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στις αρχές Ιανουαρίου του 2002 (από 4 ώς 7 Ιανουαρίου) αλλά και στις αρχές του 2004 (από 20 Ιανουαρίου ώς 20 Φεβρουαρίου ), που ήταν ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόπτωση, προκύπτει ότι οι συγκεντρώσεις του όζοντος κυμάνθηκαν από 30 μg/m³ έως 100 μg/m³ σε όλους τους σταθμούς μέτρησης – Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μαγούλα – και όλες τις ημέρες των μετρήσεων. Αντίθετα, στους υπόλοιπους σταθμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αττική, προχθές, που ήταν μέρα εξίσου παγωμένη με την περίοδο των μετρήσεων στο Θριάσιο, οι τιμές του όζοντος κυμάνθηκαν από… 5 μgr/m3 έως 72 μgr/m3.

 

Στη Μαγούλα και την Ελευσίνα

Οι υψηλότερες τιμές όζοντος στο Θριάσιο καταγράφηκαν στη Μαγούλα. Ακολουθεί η Ελευσίνα, οι εργατικές κατοικίες Μάνδρας και έπειτα η παραλία Ασπροπύργου.

Αρκετά υψηλές για… ημέρες χιονιά ήταν και οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων για την υγεία μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στο Θριάσιο Πεδίο. Οι ερευνητές κατέγραψαν τιμές που αρχίζουν περίπου από τα 30 μg/m³ και φτάνουν έως τα 330 μg/m³, ενώ προχθές οι τιμές των μικροσωματιδίων στους σταθμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ σε διάφορες περιοχές της Αττικής ήταν από 6 μgr/m3 μέχρι… 25 μgr/m3. Όριο πάντως για τα ΡΜ10 – μέση ετήσια συγκέντρωση – είναι τα 40 μικρογραμμάρια.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι κυρίως οι μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής ευθύνονται για τη ρύπανση… παντός καιρού. Όπως λέει στα «NEA» ο φυσικός κ. Αναστάσιος Μαυράκης, ένας από τους ερευνητές, «μάς προκαλούν εντύπωση οι υψηλές τιμές των ρύπων και κυρίως του όζοντος υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία μόνιμη πηγή ρύπων όλες τις εποχές που είναι πιθανότατα οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην περιοχή».

 

 

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

clip image002

Διερεύνηση της ρύπανσης από υδρογονάνθρακες στα υπόγεια νερά των νεοτεταρτογενών στρωμάτων του Θριάσιου Πεδίου – Διδακτορική Διατριβή Παναγιώτας Μακρή.

  «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΤΑΡΤΟΓΕΝΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ»   ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΑΚΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΓΕΩΛΟΓΟΣ Διδακτορική Διατριβή της Γεωλόγου ...

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα υπόγεια νερά του Θριάσιου Πεδίου. Επίβλεψη: Δρ Μιχ. Σκούλλος, Διευθυντής Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος.

«ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» Επίβλεψη: Δρ Μιχ. Σκούλλος, Διευθυντής Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος. «Εντοπίστηκαν αρκετές ρυπάνσεις ...