ΠΥΡΚΑΛ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ: Τον λόγο έχουν τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δικαιοσύνη…

26829016 2437314269826191 1064823346 o

Όπως είχαμε από προχθές προαναγγείλει εστάλη σήμερα στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η δεύτερη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ 12 κτηρίων της ΠΥΡΚΑΛ, με τον εξοπλισμό τους in situ, και μιας καμινάδας ως Νεώτερων Μνημείων.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Παρασκευή άλλη απόφασή της με την οποία ανετράπη η Υπουργική Απόφαση της 5ης/7/ 2019, της Μυρσίνης Ζορμπά, για τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ – με το έωλο επιχείρημα ότι «… ο χώρος προστατεύεται επαρκώς ως περιβάλλων χώρος μνημείων»!

Οι δύο αυτές αποφάσεις, τις οποίες εξέδωσε ασθμαίνοντας η Υπουργός, εκδόθηκαν λίγες μόλις ημέρες μετά την Επίκαιρη Ερώτηση (11.1.2022) που κατέθεσε ο Βουλευτής Κρίτωνας Αρσένης στην Βουλή με την οποία καλείται να απαντήσει από το βήμα της Βουλής  η Υπουργός γιατί αφήνει απροστάτευτο τον χώρο για 2 και πλέον χρόνια.

Στην περίπτωση του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ παρακάμπτεται η επιστημονική γνώση και επιβάλλεται – δια της πολιτικοκοινωνικής ισχύος και επιρροής των ΕΛΠΕ –  η μη προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς, του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ της ΠΥΡΚΑΛ. Μιας οργανωμένης βιομηχανικής πόλης σε μορφή που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, μοναδικό δείγματα τέτοιου τύπου βιομηχανίας που διατηρεί ταυτόχρονα ένα τμήμα του ιστορικού τοπίου της Ελευσίνας. Ενός τόπου όπου δούλεψαν, κινδύνευσαν, μάτωσαν, έχασαν την ζωή τους μέσα στα κτήριά του, για 80 περίπου χρόνια, άνδρες και γυναίκες της Ελευσίνας και πέριξ.  Όταν μάλιστα ουδόλως θίγεται από τον χαρακτηρισμό  ο ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ  για τον οποίο περιήλθε – ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – το ακίνητο στα ΕΛΠΕ από τα ΕΑΣ: η δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας (SEVESO III) μεταξύ του Διυλιστηρίου και της πόλης της Ελευσίνας, που το έτος 2023 θα φιλοξενήσει και τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης! Εκτός κι αν ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ήταν άλλος…

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να παύσει να είναι ουραγός των εξελίξεων για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης που αφορούν στο μέλλον των νέων και μελλοντικών γενιών. Για όλα τα μεγάλα θέματα (ΠΥΡΚΑΛ, Παραλιακό Μέτωπο, Φυλακές, Καλυμπάκι κ.α) παραμένει παθητικός ακροατής των δυσμενών Κυβερνητικών Αποφάσεων (ή μη – Αποφάσεων) «αντιδρώντας» προσχηματικά και με κραυγαλέα ασυνέπεια.

Τον λόγο έχουν ΤΩΡΑ το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δικαιοσύνη…

[ Οι φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό και εξωτερικό των κτηρίων που διασώζονται. ]

Το βίντεο του Tasos Fotakis ήρθε απρόσκλητο στην ώρα του! Ώρα για να επισκεφθούν την ΒΛΥΧΑ και την ΠΥΡΚΑΛ, έστω κι έτσι, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...