Παράκτιο μέτωπο: Έχουν τα κότσια;

TIP1598

Μια επίσκεψη στην Κόρινθο, στο Λαύριο, στο Αίγιο, στην Πάτρα κ.α, αρκεί, για να αντιληφθεί κανείς ότι η πόλη  μας στερείται με βάναυσο τρόπο το παράκτιο μέτωπό της, ενώ οι άλλες πόλεις το ανέκτησαν και μάλιστα το ανάπλασαν, προς όφελος των δημοτών τους που το απολαμβάνουν.

Ο Δήμος Ελευσίνας δεν εξουσιάζει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της παράκτιας ζώνης στην επικράτειά του! Όλη η ακτογραμμή αποτελεί Χερσαία Ζώνη Λιμένα μαζί με ολόκληρη την οδό Κανελλοπούλου, το γήπεδο του Καλυμπακίου μέχρι και την «μικρή  περιοχή» προς πλευρά της οδού Χαρ. Τρικούπη, ακόμα και ο διαμορφωμένος χώρος μπροστά από το Παλαιό Ελαιουργείο, όπου διεξάγονται τα Αισχύλεια και στο μέλλον θα ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το παραλιακό πάρκο, ο «Φονιάς», το αναψυκτήριο, η παραλιακή πλατεία, το πρώην Αναψυκτήριο IRIS που έγινε παρανάλωμα πριν μερικά χρόνια, παραμένουν ασυντήρητα, απεριποίητα, καταθλιπτικά, χωρίς ούτε καν την  εκπόνηση μιας μελέτης συνολικής ανάπλασής τους. Μακροχρόνια σύμβαση δεσμεύει ακόμα και τον προβλήτα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης.

Η αναγκαία μελέτη για την επιλογή νέας θέσης για την μετεγκατάσταση του λιμένα, εκτός πόλης και εντός της επικράτειας του Δήμου, όπως ορίζει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, ούτε καν ανατίθεται! Το 2014 απορρίφθηκε παταγωδώς το πρώτο Master Plan του ΟΛΕ που προέβλεπε, χωρίς μελέτη επιλογής θέσης, φαραωνική επίχωση στις ακτές της ΠΥΡΚΑΛ. Το δεύτερο Master Plan δεν άφηνε τίποτα ελεύθερο και χωροθετούσε, πάλι χωρίς μελέτη επιλογής θέσης,  ανατολικότερα, εγγύτερα στον Αρχαιολογικό Χώρο, στον Όρμο της Βλύχας, το νέο λιμάνι με επίχωση, άκουσον – άκουσον, 270 στρ. θάλασσας! Όπου ζητούσε να ποδοπατήσει ο κάθε φιλόδοξος «επενδυτής της κακιάς ώρας», ο ΟΛΕ του έδινε χώρο: στο Καλυμπάκι για αναβίωση Διαλυτηρίου, στο λιμανάκι για υδατοδρόμιο κ.ο.κ

119740800 1209756639398598 1418901880482015104 o

Δύο μόνο λωρίδες της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα παραμένουν ελεύθερες από λιμενικές ή άλλες εγκαταστάσεις, η μία στα ανατολικά, στο Καλυμπάκι, όπου στο παρελθόν λειτούργησε το τριτοκοσμικό διαλυτήριο Μπακόπουλου και η άλλη στα δυτικά, στον πολύπαθο όρμο της Βλύχας, από την δυτική πύλη του ΤΙΤΑΝ έως τον προβλήτα της Βλύχας, περιοχή που χρήζει εξυγίανσης και ανάπλασης, αφού το πάλαι ποτέ διαλυτήριο Σάββα είχε προκαλέσει απίστευτες περιβαλλοντικές ζημιές. Καθώς διάφορα συμφέροντα ορέγονται την κατάληψη των παραπάνω χώρων, ο ΟΛΕ αρνείται πεισματικά – με τις πλάτες του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Ναυτιλίας – να παραχωρήσει στον Δήμο αυτές τις λωρίδες.

Υπό κανονικές συνθήκες το κρατίδιο του ΟΛΕ μέσα στην πόλη θα έπρεπε να είχε εξεγείρει τις Δημοτικές Αρχές που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωπες με την έντονη δυσαρέσκεια των δημοτών που δεν γνωρίζουν ποιος κατέχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παραλιακός χώρος. Όμως, οι ευκαιριακοί μικροϋπολογισμοί  με ορίζοντα τετραετίας, των Δημοτικών Αρχών και κυρίως η έλλειψη οράματος και διεκδικητικού πλαισίου κατέστησαν την πόλη δέσμια των επιλογών του ΟΛΕ και τα αυτονόητα παραπέμπονται διαρκώς στις ελληνικές καλένδες.

DSC00612

Τρεις (3) ενεργές συμβάσεις του ΟΛΕ για την απομάκρυνση 8 ναυαγίων και 3 επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων λαμβάνουν συνεχείς χρονικές παρατάσεις και δεν έχουν ολοκληρωθεί,  με αποτέλεσμα 33 μικρά και μεγάλα ναυάγια να σαπίζουν στον βυθό του Κόλπου, ενώ τα 21 επικίνδυνα και επιβλαβή σαπιοκάραβα παραμένουν έχοντας απομακρυνθεί μόνο δύο!  Τέλος, στον αριθμό 35 – ρεκόρ της τελευταίας εξαετίας – έφτασαν τα παροπλισμένα στα δύο Καραβοστάσια του Κόλπου.

Καθώς ο ΟΛΕ λαμβάνει αποφάσεις που αποσκοπούν στην κατάληψη κάθε ελεύθερου τετραγωνικού μέτρου της παράκτιας ζώνης και αποδέχεται νέα σαπιοκάραβα και παροπλισμένα πλοία, με επίμονες προφορικές και γραπτές οχλήσεις μας προς την Δημοτική Αρχή, τρεις Κινήσεις Πολιτών που δραστηριοποιούνται για τα ζητήματα αυτά, η ECOELEUSIS, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και το ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να δηλωθεί η θέση και η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, να προταθούν ενέργειες και μέτρα και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 7/10/2020 με προσκεκλημένους τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΕ, καθώς και τις τρεις Κινήσεις Πολιτών, οι οποίες κατέθεσαν γραπτό λεπτομερειακό Υπόμνημα Θέσεων απευθυνόμενες προς όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους. Από την πολύωρη συζήτηση που ξεκίνησε καλά και στην συνέχεια στράβωσε αφήνοντας σε εκκρεμότητα την λήψη απόφασης – τουλάχιστον μέχρι σήμερα που γράφεται το άρθρο –  μπορούν να εξαχθούν, επί της ουσίας, τα παρακάτω συμπεράσματα:

kronos

·      Τόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και το ΤΑΙΠΕΔ ουδόλως ασχολούνται με το πρόβλημα της πόλης. Μάλλον θεωρούν φυσιολογικό στην πίσω αυλή της Αττικής να έχει αποκοπεί το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, δίκην ξεχωριστού κρατιδίου. Σκοτίστηκαν αν καταληφθούν και τα λιγοστά εναπομείναντα ελεύθερα τετραγωνικά του από ανεπιθύμητες αλλού δραστηριότητες. Σκοτίστηκαν αν παροπλιστούν όλα τα πλοία στον Κόλπο, δίπλα σε terminal πετρελαιοειδών και εγγύς σε πεδία ασκήσεων της πολεμικής αεροπορίας. Ομοίως, θεωρούν πολύ φυσιολογικό το λιμάνι της Ελευσίνας να μην αναπτυχθεί πολύπλευρα και με τους αναγκαίους ζωτικούς χώρους και καλό θα είναι να περιορίζεται στην εξειδίκευσή του σε φορτία που δεν υποδέχονται τα άλλα λιμάνια: δηλαδή στα χύδην φορτία και γι’ αυτό τον σκοπό καλή είναι και η σημερινή του θέση, ακόμα και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση… Οι αγωνίες της πόλης δεν φτάνουν στα αυτιά τους από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Δήμου, αλλά από την κοινωνία των αγωνιούντων πολιτών της που δεν έχουν πολιτική δύναμη.

·      Τόσο ο φαινομενικά μετριοπαθής Διευθύνων Σύμβουλος όσο και ο φλύαρος και από τον κομματικό σωλήνα αναδυόμενος, εκ Μεγάρων, Πρόεδρος του ΟΛΕ, είναι έτοιμοι να τα παραχωρήσουν και να τα δεχθούν ΟΛΑ, «γιατί δεν τους επιτρέπει ο νόμος να κάνουν αλλιώς». Καλός Διευθύνων είναι όποιος εξασφαλίζει μεγαλύτερο μέρισμα στο ΤΑΙΠΕΔ, μη αναλαμβάνοντας τα κόστη των βλαβών που προκάλεσε και προκαλεί η άφρων πολιτική του ΟΛΕ. Εντολοδόχοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι και οι δυο,  τελευταίοι τροχοί της αμάξης και όχι λειτουργοί τους οποίους αξίζει κανένας να υπερασπιστεί, όταν πιέζονται από Υπουργούς και Βουλευτές, να δεχθούν κι άλλα παροπλισμένα ή άλλα σαπιοκάραβα από τα «κυριλέ» λιμάνια της χώρας. «Μη χτυπάτε το σαμάρι, μας είπε ο δεύτερος, αλλά τον γάϊδαρο» που τον διόρισε… Θαυμάστε! Ο δεύτερος, μάλιστα, με περισσή φλυαρία, και ενώπιον του Δημ. Συμβουλίου υποσχέθηκε στους …ιθαγενείς μερικά «εργάκια», ναι, έτσι είπε(!!!), όπως παγκάκια με wi-fi και λαμπτήρες LED στα φωτιστικά σώματα, ενώ στην ερώτηση αν θα δεχόταν απέναντι από την Βαρέα των Μεγάρων ντάνα παροπλισμένων απάντησε «όχι, γιατί η περιοχή δεν είναι υποβαθμισμένη, δεν έχει ΕΛΠΕ…», ή κάπως έτσι.. χωρίς ο Πρόεδρος του ΔΣ να τον βάλει στην θέση του πριν προλάβει να πει ..κύμινο. Αντίθετα, φρόντισε να αποκλείσει προκαταβολικά, από την συζήτηση του αποφασιστικού μέρους της απόφασης του ΔΣ  τις κινήσεις των πολιτών, χωρίς καν να του έχουν ζητήσει συμμετοχή…

·      Δεν επαναφέρεται, οριστικά πλέον,  στην ημερήσια διάταξη του  ΔΣ του ΟΛΕ  η παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στο Καλυμπάκι στην « ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Α.Ε » κι αυτό αποτελεί μια κάποια νίκη. Αντίθετα, δεν προτίθεται να ανακαλέσει ο κ. Καμαρινάκης την απόφαση του ΔΣ του ΟΛΕ για το θέμα της παραχώρησης στην περιοχή –  έναντι του ΚΡΟΝΟΥ –  έκτασης 3,5 στρ. για την παροχή ευκολιών υποδοχής καταλοίπων πλοίων και την μετάγγισή τους σε πλωτά μέσα και μάλιστα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα,  μέχρι την λήξη της σύμβασης του 2015 ή της παράτασής της!

 

GE photo 2

Παρά τις δημόσιες και κατηγορηματικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, και των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων, κατά τα έτη 2017 και 2019 αντίστοιχα, και μάλιστα ενώπιον του λαού  της Ελευσίνας, – και στις δύο οι εν ενεργεία Δήμαρχοι της πόλης βρέθηκαν «εγγύς» και χειροκρότησαν παρατεταμένα –  η απόδοση του παράκτιου μετώπου δεν υλοποιείται, ώστε να αποτελέσει  το εφαλτήριο για την βιώσιμη ανάπτυξης της πόλης, γεγονός που θα δικαίωνε και τους σκοπούς του εγχειρήματος της ανάληψης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η νέα Δημοτική Αρχή  – και πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος – που διατυμπανίζει ότι έχει προσβάσεις στην Κυβέρνηση, μπορεί να γνωρίζει τους αριθμούς τηλεφώνου Υπουργών, Βουλευτών και αξιωματούχων, όμως δεν έχει τα κότσια να αξιώσει από την Κυβέρνηση «να αναλάβει την  πολιτική πρωτοβουλία για επανακαθορισμό της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα σύμφωνα με τα αιτούμενα – κατ’ ελάχιστον – της ΟΜΟΦΩΝΗΣ Απόφασης  90/2017 του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας, αφ’ ενός εξασφαλίζοντας την σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΕ και αφ’ ετέρου παρακάμπτοντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια»! Μήπως είχε το πολιτικό θάρρος να αποπάρει την νυν Υπουργό Πολιτισμού που του πήρε πίσω την Υπουργική Απόφαση για τον χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου,  ή μήπως δεν ακούσαμε καλά την φωνή εντόμου που έβγαλε μαζί με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου για την νέα Δημοτική Ενότητα Ασπροπύργου, δίπλα στην Μαγούλα, που φέρει το όνομα «Νέος Κορυδαλλός» στα πρωτοσέλιδα του Αθηναϊκού Τύπου;

Όπως και ο προκάτοχός του, θα περιοριστεί σε ό,τι του δώσουν, γι’ αυτό και σπεύδει να προτάξει, όχι όσα αφορούν τις επόμενες γενιές αλλά όσα αφορούν στην τρέχουσα τετραετία του. Ποιος ξέρει; Αν τελικά εκδοθεί απόφαση του ΔΣ, ίσως υπογραφεί μόνο από τους δυο τους… «Η Ελευσίνα αλλιώς, ανοίγουμε πανιά!», πραγματική συναστρία! Μακάρι να διαψευστούμε!

3 4

 

 

 

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...