LNG στον ΚΡΟΝΟ: Άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου!

Oxi Limani 01

To μνημόνιο συνεργασίας ΟΛΕ – ΔΕΣΦΑ για την διακίνηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της ΔΕΣΦΑ από την  Ρεβυθούσα – μέσω πορθμειακής  γραμμής μεταφοράς βυτιοφόρων – στο κρηπίδωμα του ΚΡΟΝΟΥ στο Καλυμπάκι, και διαμέσου οδών της πόλης, άνοιξε τους ασκούς του αιόλου! Ήδη:

  • Αίτημα για εκφόρτωση και εναπόθεση στο Κεντρικό Λιμάνι  50 έως 100 containers LNG υπέβαλε ναυτιλιακό πρακτορείο!
  • Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΛΕ υποδέχτηκε αίτημα της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων HEC (συμφερόντων Μελισσανίδη) για την 12-ετή παραχώρηση της έκτασης 14 στρ. έναντι του ΚΡΟΝΟΥ, στο Καλυμπάκι, με σκοπό την δημιουργία νέας λιμενικής υποδομής για την εξυπηρέτηση της διακίνησης του LNG της ΔΕΣΦΑ και επίσης της στάθμευσης βυτιοφόρων οχημάτων με πετρελαιοειδή κατάλοιπα καθώς και μεταφόρτωσής τους σε πλωτά μέσα της εταιρείας.

Ο ΟΛΕ εμμένει στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ενώ η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί χωρίς την δέουσα αντίδραση τις εξελίξεις αφήνοντας την πόλη απροστάτευτη. Παραστάσεις των Κινήσεων Πολιτών και Ενεργών Πολιτών στην ΔΕΣΦΑ, στον ΟΛΕ και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας. Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της Ελευσίνας την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου (ώρα 7 μμ).  

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των Κινήσεων Πολιτών και Ενεργών Πολιτών:

 

LNG στον ΚΡΟΝΟ: Άνοιξαν οι ασκοί του αιόλου!

Το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΕ (Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας) με την ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Εθνικού Αερίου), που υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 2021, άνοιξε τους ασκούς του αιόλου για ένα νέο γύρο στρεβλής ανάπτυξης στο παράκτιο μέτωπο της πόλης.

Μπορεί η δυναμική μας κινητοποίηση τον περασμένο Ιούνιο να απέτρεψε προσωρινά την φορτοκεφόρτωση LNG (Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στον ΚΡΟΝΟ και την διακίνησή του μέσω των οδών της πόλης, ωστόσο ο ΟΛΕ με την  πολιτική του άνοιξε τις ορέξεις κάθε ενδιαφερόμενου:

·      Τον Αύγουστο ο ΟΛΕ υποδέχτηκε αίτημα Ναυτιλιακού πρακτορείου για την εκφόρτωση και εναπόθεση 50 έως 100 containers LNG στο Κεντρικό Λιμάνι! Αίτημα το οποίο απέρριψε ευγενικά μεν, σιωπηρά δε… Μάλιστα ο ΟΛΕ δεν έχασε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την μνημονιακή θέση του υπέρ της εξυπηρέτησης της διακίνησης LNG με βυτιοφόρα φορτηγά  μέσω του ΚΡΟΝΟΥ.

·      Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΛΕ υποδέχτηκε αίτημα της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων HEC (συμφερόντων Μελισσανίδη) για την 12-ετή παραχώρηση της έκτασης 14 στρ. έναντι του ΚΡΟΝΟΥ, στο Καλυμπάκι, με σκοπό την δημιουργία νέας λιμενικής υποδομής για την εξυπηρέτηση της διακίνησης του LNG της ΔΕΣΦΑ και επίσης της στάθμευσης βυτιοφόρων οχημάτων με πετρελαιοειδή κατάλοιπα καθώς και μεταφόρτωσής τους σε πλωτά μέσα της εταιρείας. 

284125074 5751442301539760 7800620344420904471 n 800x446 1

Έγκαιρα επισημάναμε  ότι η απόφαση του ΟΛΕ – στο πλαίσιο του Μνημονίου – να επιτρέψει την λειτουργία πορθμειακής γραμμής ΚΡΟΝΟΥ – ΡΕΒΥΘΟΥΣΑΣ για την φορτοεκφόρτωση βυτιοφόρων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και διακίνησή του στην Δυτική Ελλάδα και στον Πειραιά, διαμέσου οδών της Ελευσίνας, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Τονίσαμε κατηγορηματικά ότι η χρησιμοποίηση του κρηπιδώματος  του ΚΡΟΝΟΥ για την δημιουργία εν τοις πράγμασι  νέου λιμένος για την διακίνηση επικίνδυνων φορτίων και LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ) – σε προσωρινή ή μόνιμη βάση – είναι παντελώς αναχρονιστική και παραβιάζει  την  αρχή της εγγύτητας, οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του  παράκτιου μετώπου της Ελευσίνας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δρομολογούμενες αναπλάσεις των παραλιακών οδών ενόψει του γεγονότος της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, και για τους λόγους αυτούς είναι όχι μόνο ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ, αλλά και ΠΑΡΑΝΟΜΗ  και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ.

Οι φόβοι μας που εκφράστηκαν με τον σύνθημα «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΚΑΙ LNG ΣΤΟΝ ΚΡΟΝΟ!» στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 5ης Ιουνίου  – στην οποία απουσίαζε η Δημοτική Αρχή – γρήγορα επαληθεύτηκαν. ΄

Το ψήφισμα (9/7/2022)του Δημοτικού Συμβουλίου που προκαλέσαμε αντί να γίνει όπλο στο χέρι του Δημάρχου παρέμεινε στο συρτάρι του: ούτε δημοσιοποιήθηκε, ούτε αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου! Ωστόσο δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις: Μόνο αν η Δημοτική Αρχή το επιτρέψει – εξακολουθώντας παθητική και υπάκουη στην Κυβέρνηση στάση –  το παράκτιο  μέτωπο της πόλης μας θα υποστεί νέα ανήκεστο βλάβη με τα σχέδια μετατροπής του κρηπιδώματος του ΚΡΟΝΟΥ σε Λιμάνι για την φορτοεκφόρτωση πετρελαϊκών αποβλήτων, διακίνησης  LNG και επικίνδυνων φορτίων καθώ και τον ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων!

Ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις μας:

  • Διαμηνύσαμε στην ΔΕΣΦΑ ότι η επιλογή του ΚΡΟΝΟΥ είναι παράλογη.
  • Παρασταθήκαμε στο Δ.Σ του ΟΛΕ και ζητήσαμε την άμεση απόρριψη των σχεδίων αυτών καθώς και ανάκληση των μνημονιακών του δεσμεύσεων.
  • Παρασταθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τονίσαμε ότι πλέον δεν αρκεί κανένα ψήφισμα αλλά η πιο έντονη εξαγγελία των αντιδράσεων, αρχής γενομένης με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κέντρα λήψης των αποφάσεων (ΤΑΥΠΕΔ – Υπουργείο Ναυτιλίας – ΟΛΕ)
  • Ήδη προγραμματίζεται νέα Συνέλευση συλλογικοτήτων και συμπολιτών μας για το θέμα.

Ελευσίνα 03/12/2022

 

Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS

e-mail: [email protected]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

«Για την διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας της Ελευσίνας και των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν κοντά στην θάλασσα»

e-mails: [email protected]/ [email protected]/ Κινητό: 6944986685

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

e-mail: [email protected]

& ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...