LNG: Παθητική στάση του Δημάρχου. Το μήνυμα εστάλη. Συνεχίζουμε αταλάντευτα!

285272105 2173426729477893 6097457484955162042 n 800x600 1

Ήρθε η ώρα της εφαρμογής του περυσινού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΕ και ΔΕΣΦΑ για την διακίνηση LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) μέσω…Ελευσίνας! Είχαμε έγκαιρα ενημερώσει για τις μεθοδεύσεις ώστε να εκτραπεί η διακίνηση του από το Πέραμα Μεγάρων στην Ελευσίνα.

Βυτιοφόρα οχήματα με LNG  χρησιμοποιώντας πλοία – πορθμεία θα μεταφέρονται διαμέσου του κρηπιδώματος του ΚΡΟΝΟΥ στην βραχονησίδα Ρεβυθούσα όπου θα ανεφοδιάζονται με LNG. Στην συνέχεια επιστρέφοντας δια θαλάσσης στον ΚΡΟΝΟ θα ακολουθούν  τις οδούς Κανελλοπούλου και Ωκεανίδων – οποιαδήποτε ημέρα και ώρα σε εβδομαδιαία βάση – για να διακινούν το LNG στην Δυτική Ελλάδα, στον Λιμένα του Πειραιά και αλλού.

Για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή τήρησε παθητική στάση. Δεν εισήγαγε το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο, δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, δεν δημοσιοποίησε ούτε μετέφερε αποφασιστικά στα Κυβερνητικά όργανα την αντίθεση του Δήμου στα τεκταινόμενα. Αρνήθηκε μάλιστα την πρόσκλησή μας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου,  να λάβει ενεργά μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι κινήσεις πολιτών στον ΚΡΟΝΟ. Δύο μέρες μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την αυθόρμητη πορεία συμπολιτών μας προς τα Γραφεία του ΟΛΕ ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ζήτησε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και την στήριξη των βουλευτών της Δυτ. Αττικής…

Πλήρης ενημέρωση  από το Δελτίο Τύπου των Κινήσεων Πολιτών ECOELEUSIS, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που ακολουθεί.

Χρ. Χρηστάκης

_________

LNG: Το μήνυμα εστάλη. Συνεχίζουμε αταλάντευτα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 επιβεβαιώθηκε το δίκαιο και επίκαιρο των διεκδικήσεων μας για το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΚΡΟΝΟ κατά των σχεδίων περαιτέρω εκμετάλλευσης του προβλήτα μπροστά σε αυτόν για διακίνηση επικίνδυνων φορτίων και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG),   κατέληξε σε αυθόρμητη πορεία προς τα γραφεία του ΟΛΕ, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΚΑΙ LNG ΣΤΟΝ ΚΡΟΝΟ!

Οι πολίτες της Ελευσίνας διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά, ότι το εμβληματικό συγκρότημα του ΚΡΟΝΟΥ και η αναγνώρισή του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς απαξιώνεται όχι μόνο με την εσκεμμένη παράδοσή του στην λεηλασία και στην φθορά, αλλά και με τον απαράδεκτο σχεδιασμό του ΟΛΕ, ΔΕΣΦΑ κ.α., που οδηγεί σε κατάληψη του ζωτικού του χώρου, μέρος του οποίου είναι και το εγγύς «κρηπίδωμά» του.

Με την αφορμή αυτής της σχεδιαζόμενης κατάληψης του ΚΡΟΝΟΥ αποκαλύφθηκε και το φιάσκο των «παραχωρήσεων» – τάχατες – στον Δήμο.  Μας παραχωρούν την …συντήρηση μιας ήδη κοινόχρηστης νησίδας πρασίνου (το πρώην αναψυκτήριο ΙΡΙΣ) και μας δεσμεύουν δίπλα της 14,5 στρ. του παράκτιου μετώπου της πόλης για την φορτοεκφόρτωση επικίνδυνων φορτίων και LNG!

284125074 5751442301539760 7800620344420904471 n 800x446 1

Ταυτόχρονα είναι κοινή διαπίστωση ότι  το ανολοκλήρωτο κι εφήμερο …success story των παραχωρήσεων κοινόχρηστων και κοινωφελών τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης στον Δήμο υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής απελευθέρωσης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, την οποία πρέπει να ζήσουν και να απολαύσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέες γενιές.

Αυτός ο νέος κύκλος στρεβλής ανάπτυξης, που  απειλεί να καταλάβει ό,τι δεν παραχωρήθηκε, καταστρατηγώντας και τις πιο στοιχειώδεις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτέλεσε την αφορμή για να φανεί η θέληση της Ελευσινιακής κοινωνίας, όπως εκφράστηκε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 5/6/2022  να διεκδικήσει από τις εκβολές του Σαρανταπόταμου έως τον Όρμο της Βλύχας την ανάταξη του δεσμευμένου παράκτιου μετώπου της Ελευσίνας και την απόδοσή του στην πόλη και του κατοίκους της.

Όλοι πλέον συνειδητοποιούν την Στρατηγική σημασία της μετεγκατάστασης του νέου Λιμένα στις επιχωματώσεις της Χαλυβουργικής, την ανάγκη  εξυγίανσης του Όρμου της Βλύχας στα δυτικά, την ελευθέρωση του προβλήτα της Αμερικάνικης Βάσης, την σωτηρία του ζωτικού παραθαλάσσιου χώρου του εμβληματικού ΚΡΟΝΟΥ, την ελευθέρωση των ακτών του Καλυμπακίου, την ανέλκυση των ναυαγίων, την απομάκρυνση των επικίνδυνων κι επιβλαβών πλοίων και τον μη ελλιμενισμό άλλων.

Είμαστε πλέον αισιόδοξοι ότι οι συλλογικότητες της πόλης και οι συμπολίτες και συμπολίτισσες, που αγωνιούν για την τύχη του παράκτιου μετώπου της πόλης βρίσκουν κοινό βηματισμό  και θέτουν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, έτσι που καμία Αρχή – Δημοτική, Κυβερνητική, Κρατική- να μην μπορεί να τα προσπεράσει!

Ευχαριστούμε τους συνδημότες και συνδημότισσες που συμπορεύτηκαν μαζί μας.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα η Ελευσίνα να ξαναγίνει πόλη παραλιακή!

Ελευσίνα 7/6/2022

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕCOELEUSIS

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...