Το ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ βάλλεται!

 

 

 

 

FOTO PYROUNAKEIO 800x601 2 2

Μέχρι το 2001 το 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας  συστεγαζόταν με το συγκρότημα του 2ου – 4ου Γυμνάσιου Ελευσίνας και λειτουργούσε  σε εβδομαδιαίες βάρδιες, εναλλάξ πρωϊνές και απογευματινές. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους μετεγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο ενώ το 2002 μετονομάστηκε σε «ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ». Καθώς εκκρεμούσε η απαλλοτρίωση του κεντροβαρικού τμήματος του οικοπέδου το σχολείο αναπτύχθηκε σε μια πτέρυγα και έμεινε σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωσή του. Χρειάστηκε η κινητοποίηση γονέων, καθηγητών και του Δήμου για να συντελεστεί η απαλλοτρίωση το 2013. Σχεδόν 12 χρόνια το αίτημα της ολοκλήρωσής του με την κατασκευή νέας πτέρυγας πάντα προσέκρουε είτε στα μνημόνια είτε σε περικοπές. Τον περασμένο Δεκέμβριο μάθαμε ότι ο Δήμαρχος είχε ως προτεραιότητα όχι την ολοκλήρωση του σχολείου αλλά την κατασκευή Γυμναστηρίου ή Αθλητικού Πολυχώρου στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο. Δίκαιες οι αντιδράσεις σύσσωμης της σχολικής κοινότητας. Το παρακάτω άρθρο Καθηγητών του ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟΥ βάζει τα πράγματα στην θέση τους και ζητά να επικρατήσει η κοινή λογική και να αναθεωρήσει ο Δήμαρχος την στάση του δίνοντας προτεραιότητα στις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου.

____________

Το ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟ βάλλεται!

Ακολουθώντας αδιαφανείς και παρασκηνιακές διαδικασίες, ερήμην της σχολικής κοινότητας αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργ. Οικονόμου διαβουλευόταν για καιρό  με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤ.ΥΠ) – διάδοχο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) – για την «αξιοποίηση» του οικοπέδου έκτασης 1.528 m2 του οποίου η απαλλοτρίωση συντελέστηκε το 2013 για συγκεκριμένο σκοπό: την αρτίωση του χώρου του ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟΥ  και την κτιριακή επέκταση του διδακτηρίου η οποία εκκρεμούσε από το 1994 καθώς πέρασε τον σκόπελο 3 Αιτήσεων Ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εμβρόντητοι διαβάσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο την ανακοίνωση του Δημάρχου κατόπιν συνάντησης εργασίας με την Διοίκηση της ΚΤ.ΥΠ (με την συμμετοχή των Αντιδημάρχων Θ. Μαυρογιάννη και Μεν. Μίχα) ότι «Σταθερό παραμένει και το αίτημα για το οικόπεδο της ΚΤ.ΥΠ., στον χώρο μπροστά από το Πυρουνάκειο Λύκειο, για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων»! Και ήταν απολύτως δικαιολογημένη η ακαριαία αντίδραση τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων όσο και της Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. Ήδη για το θέμα κατατέθηκε Ερώτηση στην Βουλή από 5 Βουλευτές του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο κατέχει κεντροβαρική θέση μέσα στον χώρο που προοριζόταν για την ανάπτυξη των πτερύγων του 2ου Λυκείου Ελευσίνας και η αρχική ακύρωση της απαλλοτρίωσής του έγινε αιτία για την κατασκευή μιας μόνο πτέρυγας. Μάλιστα στο πρακτικό αναγκαιότητας και καταλληλότητας του οικοπέδου ρητά αναφερόταν ότι «αν αφαιρεθούν τα 1.528 m2 το σχήμα του οικοπέδου γίνεται περίπλοκο και δυσχεραίνεται η κατασκευή του Διδακτηρίου, μειώνεται δε αισθητά ο αύλειος χώρος».

IMG 20220414 083321 800x601 3

Μέσα στα 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου, στο υφιστάμενο οικόπεδο, τόσο η Διοίκηση του Σχολείου όσο και η προϊσταμένη Αρχή (η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής) είχαν προσδιορίσει με σαφήνεια το περιεχόμενο της κτιριακής επέκτασης και αρτίωσης του αύλειου χώρου που βασίζεται στις αμιγώς λειτουργικές ανάγκες του διδακτηρίου. Το διαχρονικό αίτημα συμπυκνώνεται στην κατασκευή 4 τουλάχιστον αιθουσών διδασκαλίας, αίθουσα βιβλιοθήκης, αποθηκευτικών και γραφειακών χώρων, κλειστού γυμναστηρίου και αναδιαμόρφωση του αύλειου χώρου. Επίσης, ο Δήμος Ελευσίνας διαχρονικά ενσωμάτωσε στα αιτήματά του τις ανάγκες αυτές  ενώ δραστήριο ρόλο στην προώθηση των αιτημάτων ανέπτυξαν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι Σύλλογοι διδασκόντων και οι κατά καιρούς Διευθύνσεις του ΠΥΡΟΥΝΑΚΕΙΟΥ.

Στην συνάντησή που ζήτησε σύσσωμη την σχολική κοινότητα ο Δήμαρχος δεν δεσμεύτηκε για την αναθεώρηση της στάσης του, ούτε θεώρησε προτεραιότητα την κάλυψη των αμιγώς στεγαστικών  αναγκών του διδακτηρίου. Αντίθετα με τον σκοπό της απαλλοτρίωσης ο Δήμαρχος δίνει προτεραιότητα στην αυτοτελή ευκαιριακή διαχείριση του οικοπέδου για την  κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου παραπέμπτοντας στις καλένδες το επείγον αίτημα της κατασκευής νέας πτέρυγας γεγονός που το θεωρούμε απαράδεκτο. Έωλα τα επιχειρήματα που αντέτεινε:

  • Η εικόνα εγκατάλειψης του οικοπέδου: Κανένας δεν εμπόδισε τον ίδιο τον Δήμο να καθαρίσει το απαλλοτριωμένο οικόπεδο και να αποκλείσει την πρόσβαση τρίτων σε αυτό ή να το ζητήσει από την ΚΤ.ΥΠ. Αντίθετα, στην πλημμελή καθαρισμό του από τον Δήμο και στην μη υποβολή τέτοιου αιτήματος στην ΚΤ.ΥΠ οφείλεται η άσχημη εικόνα που αντικρύζουν οι μαθητές μας αλλά και οι περαστικοί.
  • Το επιχείρημα ότι «δεν γνώριζε το θέμα και ότι κατά την διάρκεια της θητείας του δεν το θέσαμε» μάλλον έλλειψη επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου υποδηλώνει: ένα ερώτημα στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου ή στην Τεχνική Υπηρεσία θα ήταν αρκετό για τον προορισμό της απαλλοτρίωσης αλλά και για την χρήση γης του οικοπέδου. Ούτε τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να διαβουλευτεί με την σχολική κοινότητα για τις όποιες «αγαθές» προθέσεις του για τον χώρο στον οποίο διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Το επιχείρημα ότι «παρήγγειλε μελέτη» χωρίς να έχει εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί απαράδεκτη εκτροπή από την νόμιμη διαδικασία.
  • Το επιχείρημα «ας φτιάξουμε ένα γυμναστήριο τώρα κι για τα άλλα βλέπουμε μετά» οδηγεί στη παρεμπόδιση σχεδιασμού και υλοποίησης στον χώρο της νέας πτέρυγας για την κάλυψη των αμιγώς στεγαστικών αναγκών του διδακτηρίου συμπεριλαμβανομένης ακόμα και μιας  κλειστής αίθουσας γυμναστηρίου για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Είναι προφανές ότι ο Δήμαρχος προκειμένου να ικανοποιήσει εξωσχολικά αιτήματα αθλητικών φορέων που «καλοβλέπουν» το οικόπεδο του σχολείου για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών προέβη σε μια ανακόλουθη ενέργεια για την οποία – τώρα που γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα – οφείλει να επανορθώσει και αυτό θα ήταν μια πράξη σύμφωνη προς τους δημοκρατικούς κανόνες.

 

IMG 20220414 083158 800x601 3

Ήρθε η ώρα να επικρατήσει η κοινή λογική και να γίνει η δεύτερη πτέρυγα του σχολείου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του διδακτηρίου. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να σεβαστεί τους διαχρονικούς αγώνες όλων των Συλλόγων Καθηγητών και Γονέων, και να υποβάλει επικαιροποιημένο και τεκμηριωμένο  αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας  για την εκπόνηση κτιριολογικού προγράμματος  για την αρτίωση του οικοπέδου και την κατασκευή από την ΚΤ.ΥΠ σε αυτό νέας πτέρυγας με 4 νέες αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αποθηκευτικούς και γραφειακούς χώρους και Κλειστή Αίθουσα Γυμναστικής. Επιτέλους, 21 χρόνια μετά την λειψή εγκατάστασή του στο οικόπεδο το σχολείο πρέπει να ολοκληρωθεί προς όφελος της μαθητιώσας νεολαίας της πόλης.

Είναι κρίμα, εννέα χρόνια μετά την συντέλεση της απαλλοτρίωσης το σχολικό συγκρότημα – που κοσμείται από το όνομα της εμβληματικής προσωπικότητας του Πρωτοπρεσβύτερου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΥΡΟΥΝΑΚΗ – να δέχεται ένα απρόσμενο χτύπημα που δικαίως προκαλεί κλιμακούμενες αντιδράσεις κατά το ανυποχώρητο πνεύμα του αγωνιστή παππά.

Οι Καθηγητές του Σχολείου

Ηλιόπουλος Χρήστος

Ματσούκας Χρήστος

Ράγιου Χρυσάνθη

Ρεπούσκου Μιχαλία

Χατζηστρατίδη Φωτεινή

Χρηστάκης Χρήστος

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...