ΠΥΡΚΑΛ: Η Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά!

pyrkal3

Στις 19.12.2019 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) – κατά παραγγελία της νυν Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και με νέα σύνθεση που εκείνη διόρισε – ανέτρεψε την μόλις προ εξαμήνου (27.6.2019) νωπή κρίση του ΚΣΝΜ  με βάση την οποία είχε ήδη εκδοθεί η ιστορική Υπουργική Απόφαση (5/7/2019) της πρώην Υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά: 1) Υπέρ του χαρακτηρισμού του Συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ και 2) Υπέρ του χαρακτηρισμού 12 κτηρίων και μιας καμινάδας ως ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Πιο συγκεκριμένα κατάργησε τον χαρακτηρισμό του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ και διατήρησε τον χαρακτηρισμό των 12+1 κτηρίων του συγκροτήματος ως ΜΝΗΜΕΙΩΝ!

Τον Ιούλιο του 2019 παραδώσαμε στο χέρι του Δημάρχου την εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση, του ζητήσαμε να την υπερασπιστεί καθώς άλλαξε η Κυβέρνηση και χρειαζόταν επικαιροποίηση της υπογραφής από την Λ. Μενδώνη, και του παρείχαμε αμέριστη τεχνική βοήθεια. Τότε με δημόσιες δηλώσεις του ο Δήμαρχος και ο νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είχαν σπεύσει να εμφανίσουν την απόφαση του ΚΣΝΜ που έγινε Υπουργική Απόφαση ως δική τους επιτυχία! Όταν η νέα Υπουργός ενώπιον του Δημάρχου εξήγγειλε την ανατροπή της Ιστορικής απόφασης εκείνος έπαθε γλωσσοδέτη ενώ δεν έχανε την ευκαιρία να καλύπτει την Λ. Μενδώνη χαρακτηρίζοντας «νομικά ανίσχυρη ή ανύπαρκτη» την Ιστορική απόφαση.

Για περίπου 25 μήνες η Λ. Μενδώνη δεν εξέδωσε καμία απόφαση, ούτε αυτή που γνωμοδότησε το διορισθέν από αυτήν ΚΣΝΜ, αφήνοντας παντελώς απροστάτευτο τον χώρο. Πλήρης αφωνία από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, καμία πρωτοβουλία, καμία ενέργεια, καμία απαίτηση. Όλο αυτό το διάστημα δεν χάσαμε την ευκαιρία να αποκαλύπτουμε τις μεθοδεύσεις της Υπουργού  – και Προέδρου της Διϋπουργικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα – να ασκούμε έντονη κριτική για την στάση της και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση (προϊόν συνεργασίας μας) που κατέθεσε ο Βουλευτής Κρίτων Αρσένης (ΜΕΡΑ 25) την προηγούμενη Δευτέρα 11.01.2022 στην Βουλή ταράζει τα λινμνάζοντα νερά και φέρνει την Υπουργό στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει.

Όλως εξαίφνης, 3 ημέρες μετά, χθες 14.01.2022, εκδόθηκε και εστάλη αυθημερόν στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό μας η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση του ΜΗ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ του συγκροτήματος ως Ιστορικού Τόπου. Η είδηση όμως βρίσκεται αλλού, στον λόγο που επικαλείται: «…ο χώρος θα προστατεύεται επαρκώς ως περιβάλλων χώρος μνημείων» τα οποία απαριθμεί στο προοίμιό της ως 12 κτήρια και 1 καμινάδα. Τουτέστιν, μια δεύτερη Υπουργική Απόφαση ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ των 12+1 κτηρίων πρέπει να βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο!

Αλλιώς, το σκάνδαλο μεγαλώνει και οι αντιδράσεις παίρνουν άλλες διαστάσεις! 

_______

Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Πολιτισμού

του Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη (ΜΕΡΑ 25)

Θέμα: ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα: κυβερνητική θυσία στα διυλιστήρια κόντρα στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Στις 27/6/2019 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία τόσο υπέρ της κήρυξης του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα (ιδιοκτησίας «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ», από το 2017) ως Ιστορικού Τόπου, όσο και υπέρ του χαρακτηρισμού 12 κτηρίων της ως μνημείων. Η απόφαση αυτή ήταν προϊόν δύο εξαντλητικών συνεδριάσεων, καθώς και ενδιάμεσης επιτόπιας αυτοψίας στο χώρο του Γνωμοδοτικού οργάνου. Στις 5/7/2019 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά,  η οποία εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο,  έλαβε Κωδικό Αριθμό Δημοσιεύματος, ωστόσο – λόγω της μεσολάβησης των εκλογών του Ιουλίου του 2019 – δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πέντε μήνες μετά, στις 14/11/2019, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η  Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανήγγειλε ότι «το ΚΣΝΜ θα επανέλθει πολύ γρήγορα» και ότι θα ήθελε να έχει «μια νέα γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, και όχι την παλιά», γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και στις κορυφαίες οργανώσεις προστασίας της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Ελληνικό Τμήμα ΙCOMOS, το Ελληνικό Τμήμα του ΤΙCCIH καθώς και του ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής.

Στις 25/11/2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου και δικαιολογώντας την αναπομπή του θέματος στο ΚΣΝΜ ισχυρίστηκε ότι «η νέα γνώμη του Συμβουλίου δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ενισχύει την υπουργική απόφαση και να περιορίζει τις τυχόν ενστάσεις και αμφισβητήσεις», ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας ότι: «αυτό, πάντως, που έχω να σας πω και μπορώ να το πω είναι ότι από τη στιγμή που το συγκεκριμένο συγκρότημα ή κάποιο άλλο και συγκεκριμένα αρχιτεκτονήματα χρήζουν προστασίας, να είστε σίγουρος ότι και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και η διοίκηση θα κάνουν αυτό το οποίο επιβάλλει ο αρχαιολογικός νόμος, θα τα προστατεύσουν»!

Στις 19/12/2019 το ΚΣΝΜ, υπό την νέα σύνθεσή του, γνωμοδότησε αντίθετα προς την μόλις προ εξαμήνου κρίση του όσον αφορά στην κήρυξη του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου, ενώ διατήρησε τον χαρακτηρισμό 12 κτηρίων ως μνημείων.

Δύο και πλέον χρόνια μετά η Υπουργός δεν έχει εκδώσει Υπουργική Απόφαση σύμφωνη με την νεότερη κρίση του ΚΣΝΜ και το συγκρότημα παραμένει χωρίς καμία προστασία!

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Για ποιο λόγο, σε ευθεία ασυνέπεια με τους παραπάνω ισχυρισμούς της, παρέκαμψε όχι μόνο την αρχική αλλά και την νεότερη κρίση του ΚΣΝΜ που παρήγγειλε, αποφεύγοντας τόσο τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου, όσο και τον χαρακτηρισμό 12 κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους ως μνημείων; Και μάλιστα σε ευθεία αντίθεση με όλες τις εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προς το ΚΣΝΜ αφήνοντας παντελώς απροστάτευτο τον Ιστορικό Τόπο;

2) Σε ποιές ενέργειες θα προβεί το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να προστατεύσει τον τόπο, όπου δούλεψαν, κινδύνευσαν και μάτωσαν μέσα στα κτήριά του για 80 περίπου χρόνια άνδρες και γυναίκες της Ελευσίνας και πέριξ, στον βωμό της «αμυντικής θωράκισης της χώρας;

Η ΕΡΩΤΗΣΗ του Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη σε pdf ΕΔΩ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ (14.01.2022) ΤΗΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΕΔΩ

82490288 1014661925574738 7574075196139634688 n

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...