Ένα ακόμα ανοσιούργημα;

DSC03881 800x600 1Με ξαφνικές αδιαφανείς διαδικασίες, ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου, από το Υπουργείο Πολιτισμού, οικοδομικές εργασίες εγκατάστασης 10 containers (σε 2 εν σειρά πεντάδες), εντός του Αρχαιολογικού Χώρου, παράλληλα προς την οδό Νικολαΐδου!

Οι εργασίες εκτελούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο λόγος; Η αλλαγή της θέσης και του προσανατολισμού της εισόδου του Αρχαιολογικού Χώρου και οι γενικότερες αναδιατάξεις «που επιβάλλουν» τώρα  την κατεδάφιση των υφιστάμενων αποθηκών και την μετεγκατάσταση των αποθηκευμένων σε αυτές αντικειμένων σε containers για απροσδιόριστο χρόνο!

Δηλαδή, σχεδίασαν την νέα είσοδο παρά την αντικειμενική αδυναμία να εξασφαλίσουν χώρους μεταστέγασης των ευρημάτων των αποθηκών! Και αποφάσισαν την μεταστέγασή τους σε 10 containers σε συστοιχία, παράλληλα προς την οδό Νικολαΐδου!

Μόλις τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια περυσινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) η οποία έθετε ως όρο την «εξεύρεση χώρου αποθήκευσης  των κινητών ευρημάτων των υπό καθαίρεση κτισμάτων» ενώ ζητούσε «να εξεταστεί η δυνατότητα προσωρινής τοποθέτησης κοντέϊνερ για την φύλαξη του εν λόγω Αρχαιολογικού υλικού». Μάλιστα στην ίδια απόφαση τέθηκε όρος «προκειμένου να μη δημιουργείται οπτικό φράγμα μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου και της πόλης, να αναζητηθεί τύπος περίφραξης με λεπτότερες διατομές»

Είναι γνωστή η μακρόχρονη προσπάθεια για την κατεδάφιση το 2000  των κτισμάτων εντός των ορίων του Αρχαιολογικού Χώρου και η ανάδειξη της θέας του Λόφου που έκανε τον περίπατο στην Νικολαΐδου προορισμό. Γνωστή επίσης και η πρόσφατη επέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού στην αρχιτεκτονική μελέτη της Πλατείας Ηρώων για τον «ακρωτηριασμό» της οποίας ενημερώθηκε καθυστερημένα το Δημοτικό Συμβούλιο  – όχι από την Δημοτική Αρχή, αλλά από τους μελετητές! 

251809200 10158244582053053 652370063621683008 n 800x600 1

Οι διάσπαρτες αποθήκες του Αρχαιολογικού μας Χώρου είναι κορεσμένες από κινητά ευρήματα τα οποία διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται. Το ανασκαφικό έργο εντός του ορίου του Αρχαιολογικού Χώρου είναι ανολοκλήρωτο. Πολύ περισσότερο, το Μουσείο που χτισμένο το 1890 είναι ανεπαρκές να στεγάσει τους θησαυρούς που συνεχώς ανακαλύπτονται όπως πρόσφατα η επιτύμβια λήκυθος που βρέθηκε καταχωμένη από το 1941 δίπλα στο Μουσείο για να αποφύγει την Γερμανική λεηλασία. Αυτός είναι κι ο λόγος που αγωνιστήκαμε να χωροθετηθεί το νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στο ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ.

Καθώς η αδυναμία εξεύρεσης χώρου εντός των ορίων του Αρχαιολογικού Χώρου είναι αντικειμενική η επιλογή της εγκατάστασης 10 containers (σε 2 εν σειρά πεντάδες) στο θεατό μέρος του Λόφου των Αρχαιοτήτων, δίπλα στην οδό Νικολαΐδου, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, ενώ ανακαλεί στην μνήμη την μακρόχρονη προσπάθεια για την κατεδάφιση των κτισμάτων εντός των ορίων του Αρχαιολογικού Χώρου κατά μήκος της οδού Νικολαΐδου που ολοκληρώθηκε με δυσκολία το 2000!  

Κι όμως υπάρχει εναλλακτική λύση, μόνιμη και αναπτυξιακού χαρακτήρα: είναι επίκαιρη όσο ποτέ η ΑΠΑΙΤΗΣΗ για επίσπευση της αγοράς από το Υπουργείο Πολιτισμού του ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ, καθώς και η εκκίνηση των διαδικασιών για την εκπόνηση των μελετών και για την ανέγερση σε αυτό του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας που αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την πόλη. Οι μελετητικές αστοχίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού δεν θα μας στερήσουν την θέα του Λόφου των Αρχαιοτήτων στον περίπατο της Νικολαΐδου. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για στοίβαξη σε containers του Αρχαιολογικού υλικού.

«Ξηλώστε τα, τώρα!» αναφωνεί το πανό κρεμασμένο ήδη στα κάγκελα του Αρχαιολογικού Χώρου. Η τοποθέτηση των containers αποτελεί ένα ακόμα ανοσιούργημα μετά την υπαίθρια τσιμεντόστρωση στην θέση του Πομπείου (έναντι της εισόδου στην Οδό Δήμητρος). Ήδη προκαλούνται αντιδράσεις μέσα στην πόλη και προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο για αύριο Δευτέρα 8/11/2021 στις 5.30 μ.μ.

Η Δημοτική Αρχή για πολλοστή φορά δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά στην έγκαιρη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών. Αν μετέφερε το πάνδημο αίτημα στην Υπουργό Πολιτισμού – την οποία στο πρόσφατο παρελθόν συνόδευσε δύο φορές στον Αρχαιολογικό Χώρο – οφείλει να ενημερώσει τους συμπολίτες μας για την απάντηση που έχει ήδη λάβει. Γιατί, αν είναι ανένδοτο το Υπουργείο, τότε άλλη μορφή πρέπει να λάβουν οι κινητοποιήσεις τις οποίες η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είχε ήδη εξαγγείλει… Πάντως μέχρι στιγμής για το επίσημο website του Δήμου και την σελίδα του στο Facebook το πρόβλημα κυριολεκτικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

252404711 10158244581923053 8578410485479593605 n 800x450 1

 

 

 

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...