ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΥ: η συνολική ανάπλαση αναβάλλεται!

IMG 20210926 125717

Οι ήπιες  αστικές αναπλάσεις συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του αστικού τοπίου. Μέσα από αυτές η πόλη μετεξελίσσεται ενώ η προστασία και ανάδειξη των μνημείων της ενδυναμώνει την προσωπικότητά της και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Η συνολική ανάπλαση 4,5 στρεμμάτων στο Ιστορικό Κέντρο της Ελευσίνας παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, κοινώς αναβάλλεται! Πρόκειται για το εμβληματικό συγκρότημα που αποτελείται από το κτήμα και την οικία Μορφόπουλου με τα παρακολουθήματά της, την οικία Ρεντούμη – Δούκα (όλα χαρακτηρισμένα διατηρητέα από το 1990) καθώς και τον προσωρινό χώρο στάθμευσης έναντι του Δημαρχείου. Πάλι ο χώρος αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, όχι ενιαία, με λανθασμένο τρόπο.

Από το 2005 ο Δήμος έχει αποκτήσει τον χώρο στάθμευσης έκτασης 1,7 στρεμμάτων. Ωστόσο:

  • Το 2018 αντί να κηρυχτεί η απαλλοτρίωση και των υπόλοιπων δύο ιδιοκτησιών συνολικής έκτασης 2,8 στρ. κηρύχτηκε μόνο η απαλλοτρίωση του κτήματος Μορφόπουλου 1,9 στρ.  (1ο λάθος) η οποία συντελέστηκε το 2019.
  • Φέτος, το 2021, ενώ έχει κηρυχτεί η απαλλοτρίωση της οικίας Ρεντούμη – Δούκα και αναμένεται να συντελεστεί στο τέλος του έτους, δεν προκηρύσσεται η συνολική μελέτη ανάπλασης ολόκληρου του συγκροτήματος αλλά μόνο η μελέτη αποκατάστασης των κτισμάτων της πρώην ιδιοκτησίας Μορφόπουλου (2ο λάθος).

Για άλλη μια φορά επελέγη η κολοβή λύση απεμπολώντας κατ’ ουσία την προοπτική συνολικής ανάπλασης του χώρου και ανάδειξης των μνημείων.

1980 07 14 1951 24 2

Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά από ένα ολιγομελές (επταμελές) όργανο, την Οικονομική Επιτροπή, με 5 ψήφους μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – κοινώς email, και μάλιστα δια περιφοράς! Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο εκλήθη εκ των υστέρων να εγκρίνει την σκοπιμότητα της αποκατάστασης του συγκεκριμένου ακινήτου – και όχι της συνολικής ανάπλασης – αφού έτσι είχε προαποφασιστεί.

Η αόριστη επίκληση της επικείμενης αλλαγής του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις δεν δικαιολογεί την μερική επιλογή ούτε τεκμηριώνει την αποφυγή προκήρυξης μελέτης συνολικής ανάπλασης όλης της περιοχής των 4,6 στρεμμάτων. Ούτε προβλήθηκε οικονομικός λόγος για την επιλογή αυτή.

Μάλιστα, είναι προφανές, ότι το έργο – της μερικής αποκατάστασης, μόνο της ιδιοκτησίας Μορφόπουλου –  δεν υπάρχει περίπτωση να έχει υλοποιηθεί το 2023, έτος φιλοξενίας του θεσμού της – τρομάρα μας! – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αφού η προκηρυχθείσα μελέτη θα περαιωθεί σε τουλάχιστον 8 μήνες! Προς τι λοιπόν η βιασύνη;

Το γεγονός της «συνολικής ανάπλασης» υποδεικνύεται και από την «Μελέτη Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και μνημείων με στοιχεία αστικής ανάπλασης», έτους 2018, του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την επιλογή που έγινε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η συνολική ανάπλαση θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο για μελέτη, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις διαγωνιστική διαδικασία και εκτέλεση. Τίποτα, άραγε, δεν διδάχθηκαν από την επιλογή της αναβολής της ανάπλασης της Πλατείας Ηρώων με την ματαίωση του διαγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2020; Για άλλη μια φορά η πόλη σπαταλά τις ευκαιρίες για να γίνει ομορφότερη.

Χρήστος Χρηστάκης

kat

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...