ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας

 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των παροπλισμένων πλοίων στον Κόλπο ανήλθε στα 35 και βαίνει αυξανόμενος ενώ νέα σαπιοκάραβα ελλιμενίζονται.

Είναι βέβαιο πως η κρίση αποτελεί το πρόσχημα για ένα νέο γύρο στρεβλής ανάπτυξης χωρίς να έχουν εξουδετερωθεί τα περιβαλλοντικά βάρη του παρελθόντος.
Το ζήτημα είναι αρκούντως σοβαρό και δεν έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

Με σημερινή ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ τους προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας τρείς Κινήσεις Πολιτών (ECOELEUSIS, EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) ζητούν ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας προκειμένου να δηλωθεί η θέση και η αντίδραση του Δήμου, να προταθούν ενέργειες και μέτρα και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε περίπτωση διενέργειας της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη ζητείται να υπάρξει πρόβλεψη για την παρέμβαση των ενδιαφερόμενων φορέων και κατοίκων.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας:

Θέμα: ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κύριε Δήμαρχε,

Πέντε ακριβώς χρόνια πριν, στο Διεθνές Συνέδριο για τον Κόλπο της Ελευσίνας ο Καθηγητής κ. Μιχάλης Σκούλλος είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ότι ο Κόλπος παρέχει τα 2/3 του οξυγόνου που αναπνέουμε δηλαδή 2 από τις 3 αναπνοές μας!

Το σημερινό προφίλ του Κόλπου της Ελευσίνας συνθέτουν:

·      33 μικρά και μεγάλα Ναυάγια (μεταξύ των οποίων και ένα αεροπλάνο) εκ των οποίων 26 χαρακτηρισμένα,  4 χωρίς χαρακτηρισμό  και 3 Αγνώστων στοιχείων. [ 9 στην Βλύχα,  2 στον Παλαιό Λιμένα, 1 στον προβλήτα της Αμερικάνικης Βάσης, 1 στον Ευταξία, 5 στο Καλυμπάκι, 3 στην Παραλία Ασπροπύργου,  1 στην Νέα Πέραμο, 1 πλωτή δεξαμενή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας  και 10 σε διάφορες θέσεις του Κόλπου ]  1 από αυτά είναι ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΟ.

·      21 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ και ΕΠΙΒΛΑΒΗ πλοία  εκ των οποίων 19 Χαρακτηρισμένα,  2 χωρίς χαρακτηρισμό (Samos Spirit, Ποσειδών). [9 στην Βλύχα + 1 στην Αμερικάνικη Βάση, +4 στο Παλαιό Λιμάνι + 4 στο Καλυμπάκι + 1 Παραλία Ασπροπύργου + ΘΕΟΦΙΛΟΣ στο Β ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ + 1 στην Ν. Πέραμο]. 3 από αυτά είναι ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ.

·      4 ΑΝΑΣΥΡΜΕΝΑ και ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜEΝΑ στην ξηρά  [στην Βλύχα : Albatros, Logos, ΜΙΜΗΣ Π, Νήσος Ύδρα]

·      35 παροπλισμένα (LAID UP είναι η ονομασία) πλοία [12 στο Γ Καραβοστάσι και 22 στο Β Καραβοστάσι].

Είναι κοινή διαπίστωση ότι εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των παροπλισμένων πλοίων στον Κόλπο ανήλθε στα 35 και βαίνει αυξανόμενος ενώ νέα σαπιοκάραβα ελλιμενίζονται.

Επιπλέον, οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΟΛΕ για την απομάκρυνση 8 ναυαγίων και 3 επικινδύνων και επιβλαβών πλοίων διαρκώς παρατείνονται χρονικά χωρίς να έχουν υλοποιηθεί. Δύο μόνο πλοία, ένα που βυθίστηκε προσδεδεμένο στην ακτή και ένα πλεύσιμο, απομακρύνθηκαν!

Είναι βέβαιο πως η κρίση αποτελεί το πρόσχημα για ένα νέο γύρο στρεβλής ανάπτυξης χωρίς να έχουν εξουδετερωθεί  τα περιβαλλοντικά βάρη του παρελθόντος.

Το ζήτημα είναι αρκούντως σοβαρό και δεν έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

Ζητούμε ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ του Δημοτικού μας Συμβουλίου προκειμένου να δηλωθεί η θέση και η αντίδραση του Δήμου, να προταθούν ενέργειες και μέτρα  και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε περίπτωση διενέργειας της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη να υπάρξει πρόβλεψη για την παρέμβαση των ενδιαφερόμενων φορέων και κατοίκων.

Για τις Κινήσεις Πολιτών

Λιάσκος Γιώργος

Εκπρόσωπος του ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Πέππα Ηρακλεία & Καββαδίας Μελέτης, Εκπρόσωποι της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Χρηστάκης Χρήστος, Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS

 

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

Εφ’ άπαξ τα ωφελήματα, μόνιμες οι βλάβες!

Όταν το 2018 ανακοινώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) το έργο της καλωδιακής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, παρότι διαπιστώσαμε γενικότερα οφέλη, ...

Containers ΤΕΛΟΣ!

Μετά την γενικευμένη κατακραυγή, από το πρωί σήμερα, άρχισε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας το ξήλωμα των καλουπιών και του πλέγματος που είχε τοποθετηθεί για ...