Ας ήταν η τελευταία φορά…

IMG 20200808 191114

Ήταν 2.20 το μεσημέρι. Αυτή τη φορά ο βόμβος που ακούστηκε και η σκόνη που σηκώθηκε στην πόλη δεν προερχόταν από προγραμματισμένη εξουδετέρωση θαμμένης βόμβας  στο Αεροδρόμιο αλλά από το μη αποστρατιωτικοποιημένο (δηλ. από το μη απορρυπασμένο από τα επικίνδυνα κατάλοιπα) ακόμη τμήμα της ανενεργού  ΠΥΡΚΑΛ, σε κοντινή απόσταση από την εξέδρα του Δημοτικού Σταδίου!

Ένας νεκρός, μόλις 42 χρονών, και δύο ακόμη τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του συμβάντος. Είχαν εισέλθει παρανόμως στην υποτυπωδώς φυλασσόμενη εγκατάσταση που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ξέφραγκο αμπέλι: απογυμνωμένη από τον εξοπλισμό της, χωρίς αποψιλώσεις και πυρασφάλεια, με εγκαταλειμμένο και αφρόντιστο το πράσινό της, με απροστάτευτο το αρχείο της εταιρείας και τα κειμήλια του μόχθου των εργαζομένων της, με καθημερινές κλοπές και λεηλασίες από παραβατικά άτομα που σουλατσάρουν μέρα νύχτα ανενόχλητα.

Μεγάλες οι ευθύνες της Διοίκησης της ΠΥΡΚΑΛ (παραμένει ακόμα κάτοχος του ακινήτου μέχρι την απορρύπανσή του) που άρον άρον  το 2017 έσπευσε να το ξεφορτωθεί  και μάλιστα όσο – όσο στα ΕΛΠΕ (νέος  ιδιοκτήτης).

Μεγάλες οι ευθύνες και της πόλης που διαχρονικά δεν απαιτεί, ούτε διεκδικεί, ούτε ορθώνει δια του Δήμου το ανάστημά της ώστε να αποτελέσει ο Ιστορικός Τόπος της ΠΥΡΚΑΛ, πραγματική Ζώνη Ασφαλείας και πηγή ζωής για την πόλη.

Ας ήταν η τελευταία φορά που διαβαίνουν την πύλη της ΠΥΡΚΑΛ, περιπολικά, ανακριτικά, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα.

Ελευσίνα 8/8/2020

___________

Ενημέρωση 10/08/2020

Με αφορμή το προχθεσινό τραγικό ατύχημα στην ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) με ανάρτησή της εξιστορεί το χρονικό και τις συνθήκες πώλησης του ακινήτου, αποκαλύπτει «λεπτομέρειες» της σύμβασης και θέτει ξανά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Η ανακοίνωση:

 

«ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε το Σάββατο 8/8/2020, στο ιστορικό χώρο πλέον του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ , θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους, όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, ότι:
Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.) και το Σωματείο Εργαζομένων των ΕΑΣ Ελευσίνας είχαμε έγκαιρα προβλέψει τα προβλήματα από την “παράνομη” πώληση του εργοστασίου.

Τα 500 στρέμματα περίπου οικόπεδο και κτιριακές εγκαταστάσεις πουλήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες (χωρίς να γίνει Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός) και σε τιμή πολύ κατώτερη από την πραγματική τους αξία αλλά και πολύ κατώτερη ακόμη και από την αντικειμενική τους αξία όπως παρακάτω αναφέρουμε!

Ως Ομοσπονδία (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.) και ως Σωματείο Έργαζομένων ΕΑΣ Ελευσίνας, είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς για όλα τα παραπάνω το έτος 2017, καταγγέλοντας για παράνομες πράξεις το Δ.Σ. των ΕΑΣ και συγκεκριμένα τη Διοίκηση Θεόφιλου Βασιλείου και Κοσμά Χρηστίδη που αποφάσισε τη πώληση του εργοστασίου στις 3.4.2017!

IMG 2709

Η μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς έγινε διότι:
α) Το ΔΣ κατά πλειοψηφία αποφάσισε να το πουλήσει με εξευτελιστικό τίμημα και μάλιστα με παράβαση του νόμου, δηλαδή χωρίς να γίνει Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, όπως έγινε , με τη πώληση του εργοστασίου της ΜΒΗ , θυγατρικής των ΕΑΣ στα Γιάννενα.

β) Επιβάρυναν τα ΕΑΣ βάζοντας στο συμβόλαιο πώλησης, όρους και προυποθέσεις (π.χ. ότι μέχρι την παράδοση των ακινήτων στις 15.4.2018 τα ΕΑΣ θα πληρώνουν την Ασφάλεια και την Φύλαξη των ακινήτων, τον καθαρισμό των τυχόν αποβλήτων-εκρηκτικών, έκδοση αδειών κατεδάφισης κτιρίων κ.λ.π.), όρους που δεν τήρησαν και δεν εκπλήρωσαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 όταν μας αποχαιρέτησαν ως Διοίκηση της εταιρείας, με αποτέλεσμα η Εταιρεία μέχρι και σήμερα να αδυνατεί να τους εκπληρώσει!

γ) Επιβάρυναν την Εταιρεία με το κόστος όλων των παραπάνω όρων, οι οποίο δεν υπήρχαν στην αρχική εισήγηση προς τη Γ.Σ.των Μετόχων, με το αρχικό τίμημα πώλησης, των 20.767.850 ευρώ, αλλά τους πρόσθεσαν αργότερα όταν υποχρεώθηκαν από τη Γ.Σ. των Μετόχων να επανέλθουν με νέα έκθεση εκτίμησης και η οποία ανέβαζε το τίμημα στο ποσό των 25.600.000 ευρώ!

Θυμίζουμε ότι το 2016 η Γ.Σ. των Μετόχων είχε απορρίψει την πρώτη εισήγηση – απόφαση 43/22.8.2016 του Δ.Σ. της Εταιρείας που πρόβλεπε «την πώληση του εργοστάσιου των ΕΑΣ της Ελευσίνας (Βορείου και Νοτίου Τμήματος) περι τα 500 στρέμματα προς τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) έναντι συνολικού τιμήματος των 20.767.850 Ευρώ»!

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για το εξευτελιστικό του τιμήματος αφου πουλήθηκε πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία και ενώ η αναγραφόμενη αντικειμενική αξία στο συμβόλαιο είναι 44.537.631 ευρώ αν και σε όλους ήταν γνωστή επίσης η ανάγκη των ΕΛ.ΠΕ να αγοράσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα για λόγους ασφάλειας του Διυλιστηρίου (συνθήκη Σεβέζο) αλλά και για λόγους λειτουργικούς και περιβαλλοντικούς, αφού λόγω της επέκτασης του απαιτείτο να υπάρχει ζώνη ασφαλείας !

Για 20 περίπου χρόνια το εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ καταστρεφόταν καθημερινά από τη μόνιμη ρύπανση πού προερχόταν από τις σάπιες δεξαμενές των ΕΛ.ΠΕ που βρίσκονται στο βόρειο μέρος του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς ποτέ να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις καταστροφικές συνέπειες, εις βάρος Δημόσιας περιουσίαςπου σχετιζόταν και με την Εθνική Άμυνα της Χώρας.!!!

Ακόμη και σήμερα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου διαπερνούν καθημερινά κάτω από το υπέδαφος τις εγκαταστάσεις του πρώην Β’ εργοστασίου (Γομωτήριο) των ΕΑΣ Ελευσίνας και καταλήγουν στο αιγιαλό.!

Είναι βέβαιο ότι οι Δημόσιες Αρχές κλείνουν τα μάτια μπροστά στην περιβαλλοντική μόλυνση που συντελείται καθημερινά… όπως και άλλες Δημόσιες Αρχές συνεργεί σαν, για να περάσουν τα ακίνητα, τα οποία αποτελούσαν το πιό σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στα χέρια των ΕΛ.ΠΕ και μάλιστα σε τιμή ξεπουλήματος.!

80620237 998732877167643 7645369303906123776 o 800x400 1

Θυμίζουμε σε πάσα κατεύθυνση ότι το έτος 2009 (επί Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΑΣ κ. Κων/νου Μανούσου) τα ΕΛ.ΠΕ είχαν προτείνει να νοικιάσουν απο τα ΕΑΣ το τμήμα που γειτνίαζε με το Διυλιστήριο περί τα 100 στρέμματα για 20 χρόνια, προκειμένου να το έχουν ως ζώνη πρασίνου, αντί του ποσού των 25.000.000 Ευρώ, δεδομένου ότι για τα ΕΛΠΕ ήταν ζήτημα επιβίωσης τους να αποκτήσουν την έκταση των ΕΑΣ.

δ) Και το σκάνδαλο συνεχίστηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι την απόφαση για πώληση του εργοστασίου ΕΑΣ Ελευσίνας, την είχε πάρει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που δεν λειτουργούσε νόμιμα, αφου το Φεβρουάριο του 2017 είχε συγκροτηθεί νέο ΔΣ μετα την παραίτηση Χρηστίδη οριζοντας αντικαταστάτη του τον ΠΕΡΙΚΛΗ ΝΕΑΡΧΟΥ. Παρ όλα αυτά στο ΔΣ της 5.4.2017 εμφανίστηκε να ψηφίζει στο ΔΣ ο αντικατασταθείς Χρηστίδης και στις θετικές ψήφους για τη πώληση υπολογίστηκε η ψήφος του Κοσμά Χρηστίδη που όμως είχε παραιτηθεί επίσημα από τη θέση του Διευθύνοντα Σύμβουλου των ΕΑΣ, δυο μήνες πριν (το Φεβρουάριο του 2017) και το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορούσε πλέον να συνεδριάζει και να παίρνει αποφάσεις, όπως η Περιφέρεια έχει πει με επίσημο έγγραφο της! !!!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ; ΑΛΗΘΙΝΟ όμως….

Με βάση τα παραπάνω και για να έρθουμε στο σήμερα…….. ρωτάμε τα εξής:
Σύμφωνα με το συμβόλαιο πώλησης μετά τις 15/4/2018 ποιος φέρεται ως ιδιοκτήτης του ακινήτου;;;;

Είναι αλήθεια ότι στο Συμβόλαιο πώλησης προβλέπεται ότι την ευθύνη φύλαξης την έχουν τα ΕΑΣ, μόνο μέχρι τις 15.4.2018;;;;;

Οι Δικηγόροι της Εταιρείας που γνωρίζουν το Συμβόλαιο πώλησης και συμμετείχαν στο παραπάνω Δ.Σ. που αποφάσισε την πώληση του ακινήτου της εταιρείας , τί έχουν να μας πούν;;;;;

Γιατί η Εταιρεία ΕΑΣ, συνεχίζει να πληρώνει ακόμη και μετά τις 15.4.2018 ιδιωτική φύλαξη, Δημοτικά τέλη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.λ.π., τίμημα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για ένα ακίνητο που δεν το έχει με βάση το συμβόλαιο;;;;;

Από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι σήμερα ποσα χρήματα έχει πληρώσει η Εταιρεία ΕΑΣ για ιδιωτική φύλαξη, για Δημοτικά τέλη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. για τα ακίνητα της Ελευσίνας;;;;;

Πιστεύουμε ότι η Διοίκηση των ΕΑΣ και οι Υπηρεσιακοί παράγοντες , έχουν την υποχρέωση να δώσουν λογαριασμό για το κόστος που έχει επιβαρυνθεί η Εταιρεία ….. και πρέπει να το κάνουν γρήγορα.

Θετικό για την σημερινή διοίκηση είναι ότι προέβη σε πρόσθετη παρέμβαση στην μήνυση που ως συνδικαλιστικά όργανα έχουμε κατάθεση στην τότε διοίκηση των ΕΑΣ, και σήμερα αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες και η τότε διοίκηση των ΕΑΣ αλλά και η διοίκηση των ΕΛΠΕ από τις δικαστικές αρχές.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ τις παραπέρα κινήσεις…… »

 

117322020 2466290253631699 2085887704703361355 n

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...