Ερώτηση για το Master Plan του ΟΛΕ κ.α από τον Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη

Ερώτηση και Αίτηση Kατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε την Τετάρτη 29/4/20 ο Βουλευτής (ΜΕΡΑ 25) Κρίτωνας Αρσένης. Με την ερώτηση τίθενται ενώπιον των αρμόδιων Υπουργών τα σοβαρά προβλήματα του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας (Μετεγκατάσταση Λιμένος, επανακαθορισμός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, ζητήματα που αφορούν την περιβαλλοντική ασυδοσία στον Όρμο της Βλύχας). Ταυτόχρονα ζητούνται περιβαλλοντικές πληροφορίες με την κατάθεση σειράς εγγράφων.

WWIP5589

Για την εκπόνηση Master Plan χωρίς μελέτη της μετεγκατάστασης του λιμένα.

Ο Βουλευτής επισημαίνει το πρόβλημα της προκήρυξης του Master Plan χωρίς να έχει επιλεγεί η νέα θέση μετεγκατάστασης του Λιμένα Ελευσίνας. Οι υπογραμμίσεις δικές μας:

«Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) έλαβε πρόσφατα απόφαση για την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) καθώς τα 2 προηγούμενα Σχέδια όχι μόνο δεν εξασφάλισαν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αλλά προσέκρουσαν ακόμα και στις αντιρρήσεις των ίδιων των αρμοδίων για την έγκρισή τους Αρχών με συνέπεια 17 χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΛΕ ΑΕ να μην υπάρχει εγκεκριμένο Master Plan.

Κομβικής σημασίας ζήτημα είναι η θέση μετεγκατάστασης του Λιμένος που δεσμεύει το παράκτιο μέτωπο της πόλης και οι λειτουργίες του πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με τις λειτουργίες της πόλης. Από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της εγκεκριμένης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ «Μελέτης Χωροταξικής Οργάνωσης Θριασίου Πεδίου»  αποτελεί η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του Λιμένα της Ελευσίνας από την σημερινή του θέση ώστε να απελευθερωθεί το παράλιο μέτωπο της πόλης . Η Μελέτη τεκμηριώνει και προτείνει ως παρέμβαση Στρατηγικής σημασίας να αναζητηθεί άλλη εναλλακτική θέση (από την προβλεπόμενη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) είτε ανατολικότερα είτε δυτικότερα και υποδεικνύει ότι μπορεί να εντοπιστεί κατάλληλη θέση, απομακρυσμένη από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί το Λιμάνι με πολύ χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος, με εξαιρετικά υψηλό κοινωνικοοικονομικό όφελος και με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αντί λοιπόν να προκηρυχθεί «Μελέτη επιλογής της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του Λιμανιού της Ελευσίνας με ολοκληρωμένη θεώρηση», κατά σχήμα πρωθύστερο, προκηρύσσεται το Master Plan χωρίς να έχει επιλεγεί η νέα θέση. (Σχετική και η από 20/11/2017 επιστολή των μελετητών προς όλες τις Αρχές).»

WWIP5615Κρίσιμα ερωτήματα προς τους Υπουργούς.

«Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1)    Εκτιμάτε ότι η εκπόνηση «Μελέτης επιλογής της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του Λιμένα Ελευσίνας»  σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Μελέτης Χωροταξικής Οργάνωσης Θριασίου Πεδίου είναι άμεση προτεραιότητα και ικανή συνθήκη για την εκπόνηση στην συνέχεια ενός βιώσιμου Master Plan για το Λιμάνι της Ελευσίνας; Αν, ναι, σε τι ενέργειες /πρωτοβουλίες σκοπεύετε να προβείτε /αναλάβετε;

2)   Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Ναυτιλίας ώστε ο δρομολογημένος επανακαθορισμός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα να συμπεριλάβει τα επτά (7) σημεία της 90/2017 της ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας προκειμένου η πόλη με βιώσιμο τρόπο να οργανώσει της λειτουργίες της;

3)   Ποιο καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης διέπει τις λειτουργίες στον προβλήτα της Βλύχας όπου μισθώνονται χώροι για την άσκηση δραστηριοτήτων ή ασκούνται φορτώσεις – εκφορτώσεις υλικών κ.α  χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες και γίνονται αυθαίρετες αποθέσεις ακόμη και στην εκβολή του ρέματος Σούρες;»

Ολόκληρη η Ερώτηση και ΑΚΕ του Βουλευτή Κρ. Αρσένη ΕΔΩ.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι όσον αφορά στον επανακαθορισμό της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα με την απόδοση στον Δήμο εκτάσεων με σκοπό την ανάκτηση του δεσμευμένου θαλάσσιου μετώπου έχουν γίνει ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλες παραθαλάσσιες πόλεις. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αφορά στην πόλη της Πάτρας στην οποία, το 2018, αποδόθηκαν στον Δήμο, για 99 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα,  κρίσιμα για τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα και τις λειτουργίες της πόλης τμήματα της χερσαίας ζώνης του λιμένα της Πάτρας η οποία στο μεταξύ είχε αποχαρακτηριστεί.

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...