Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου…

TIP1625Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για εκμισθώσεις και ανακατάληψη, από διάφορες δραστηριότητες, των υπό παραχώρηση παραλιακών χώρων στον Δήμο, όχι μόνο στην Βλύχα και στο Καλυμπάκι αλλά και  στην περιοχή του «Φωνιά», στην πλατεία έναντι του Αναψυκτήριου, ακόμα και στα κοινόχρηστα Πάρκα της Παραλίας επισημαίνουν με κοινό τους Δελτίο Τύπου η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και το ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.

Και καλούν την Δημοτική Αρχή όχι μόνο να αρνηθεί να παράσχει την συναίνεσή της  στις κυοφορούμενες ενέργειες του ΟΛΕ αλλά να αναλάβει και ενεργητικές πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων στο πολύπαθο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας προασπίζοντας τα ελάχιστα εναπομείναντα ελεύθερα τετραγωνικά του.

Ακολουθεί ολόκληρο  το Δελτίο Τύπου.

«Με Δελτίο Τύπου του ΟΛΕ, στις 14/5/2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Απ. Καμαρινάκης   – μεταξύ άλλων –  ανήγγειλε: «την αξιοποίηση του κτίσματος στην θέση ΙΡΙΣ μετά από διαγωνισμό για την δημιουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ύστερα και από την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ελευσίνας δεδομένου ότι αφορά στην έκταση της Ζώνης Λιμένα που αποχαρακτηρίζεται και παραχωρείται στη Δημοτική Αρχή».

TIP1611Είναι ευρέως γνωστό  ότι η πρωτοβουλία του Διευθύνοντα Συμβούλου υπαγορεύτηκε  άνωθεν!  Κατά τα πέντε τελευταία χρόνια καμία  από τις προηγούμενες κακές  Διοικήσεις του ΟΛΕ δεν αποπειράθηκε να εκμισθώσει τον χώρο…

Ο χώρος, έναντι του ΚΡΟΝΟΥ, όπου στο παρελθόν λειτούργησε η καφετέρια ΙΡΙΣ μέχρι την καταστροφή της με πυρκαγιά  – από άγνωστη αιτία – τον Σεπτέμβριο του 2013 (είχε προηγηθεί η καταστροφή πάλι από πυρκαγιά του «Φωνιά» τον Ιανουάριο του 2010), συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 6 σημεία του παράκτιου μετώπου για τα οποία με ομόφωνη απόφασή του ( αρ. 90/2017) το Δημοτικό  Συμβούλιο ζήτησε τον  επανακαθορισμό της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα προκειμένου αυτά  να αποδοθούν στην πόλη. Θέση που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπονόμευσε περιοριζόμενη στην διεκδίκηση των 4 μόνο σημείων εγκαταλείποντας την συνολική ρύθμιση και αποσκοπώντας – ατυχώς  γι’ αυτήν – σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, ενώ η νέα Δημοτική Αρχή έχει διακηρύξει την συνολική ρύθμιση απόδοσης των 6 τμημάτων του παράκτιου μετώπου χωρίς μέχρι στιγμής χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι ουδέποτε το Δημοτικό Συμβούλιο παρείχε εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο Ελευσίνας να εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του Δήμου προς τον ΟΛΕ για την πρόωρη εκμίσθωση του χώρου –  με διαγωνιστικές η μη διαδικασίες – θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει άμεση διάψευση από την μεριά της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα έκφραση κατηγορηματικής αντίθεσης στην πρόωρη εκμίσθωση του χώρου η οποία συνιστά και πολυετή παραχώρηση και προκαταλαμβάνει τις επιθυμίες και τα όποια σχέδια του Δήμου για την ανάπλαση  του χώρου καθώς και των λοιπών διεκδικούμενων – αιτούμενων χώρων.

29541938 2041334676191494 3497382673148826741 nΜε την  δημοσίευση της απαντητικής επιστολής του Δημάρχου επί του συγκεκριμένου αιτήματος του ΟΛΕ, 14 ημέρες μετά την επίσημη αποστολή της,  διαπιστώνεται ότι ουδόλως εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση της Δημοτικής Αρχής σε μια τέτοια προοπτική και δεν αποδοκιμάζεται η ενέργεια του ΟΛΕ να προχωρήσει σε συμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο οι οποίες θα δεσμεύσουν για χρόνια  τις μελλοντικές επιλογές του Δήμου. Η απαντητική επιστολή του Δημάρχου υπεκφεύγει και προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά!

Ανοίγουν έτσι οι ασκοί του Αιόλου για εκμισθώσεις και ανακατάληψη, από διάφορες δραστηριότητες, των υπό παραχώρηση χώρων στον Δήμο, όχι μόνο στην Βλύχα και στο Καλυμπάκι αλλά και  στην περιοχή του «Φωνιά», στην πλατεία έναντι του Αναψυκτήριου, ακόμα και στα κοινόχρηστα Πάρκα της Παραλίας! Καθαρά και ξάστερα: Δεν διώξαμε το παγοδρόμιο για να ανοίξουμε τον δρόμο στην κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του «Φωνιά»! Καλούμε την Δημοτική Αρχή να επανορθώσει άμεσα, με ενεργητικές πρωτοβουλίες, να ορθώσει το ανάστημά της,  και να  αποτρέψει νέα τετελεσμένα γεγονότα με τα οποία η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη στο άμεσο μέλλον….

Τίποτα δεν εμποδίζει την Δημοτική Αρχή να εκπονήσει από τώρα την  Στρατηγική Μελέτη του Δήμου  για την μελλοντική ανάκτηση και ανάπλαση του παράκτιου μετώπου της πόλης: από το Καλυμπάκι έως την Βλύχα! Και με βάση αυτή την Μελέτη να διαπραγματευτεί με την Κεντρική Εξουσία, ενόψει μάλιστα της συγκυρίας του 2021 ή του 2022, για όλα:

1)    Για την επιλογή νέας θέσης για την μετεγκατάσταση  του Λιμένα με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξή του αλλά και τον απεγκλωβισμό του παράλιου μετώπου της πόλης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου. Είναι σχήμα πρωθύστερο το νέο Master Plan του ΟΛΕ για τον Λιμένα να προηγείται της Μελέτης Επιλογής Θέσης του νέου Λιμένα!

2)    Για την άμεση απόδοση στην πόλη, κατ’ ελάχιστον, των 6 τμημάτων  με συγκεκριμένες χρήσεις που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα και την κυκλοφορία των πολιτών, όχι μόνο με την ιδιότητα του πελάτη – καταναλωτή αλλά και του περιπατητή, του ποδηλάτη, του  αθλούμενου κ.α  Σε μια  πόλη με προσωπικότητα ο Δήμος καθορίζει τους κανόνες και ορίζει  τις συντεταγμένες ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία προσαρμόζεται σε αυτές και όχι αντίστροφα!

Προηγείται η Στρατηγική Μελέτη της όποιας «αξιοποίησης». Πρώτα απόφαση του Δήμου για τις χρήσεις και μετά όλα τ’ άλλα! Ο Δήμος, η πόλη, θα καθορίσουν τι δραστηριότητες θα εγκατασταθούν στα 6 στρέμματα της φλοίδας του παράκτιου μετώπου όπου στο παρελθόν πυρπολήθηκε η καφετέρια «ΙΡΙΣ»…

Η μαζική έξοδος των κατοίκων στο παραλιακό μέτωπο κατά το τελευταίο – ζοφερό –  δίμηνο υποδηλώνει διακριτικά την επιθυμία και το απωθημένο των πολιτών όχι μόνο να κυκλοφορήσουν στα απροσπέλαστα και μη προσβάσιμα  μέχρι σήμερα σημεία της πόλης αλλά  και να ζήσουν  πλάϊ στην θάλασσά της.

DSCF3502

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...