ΟΛΕ: αλλαγή ρότας ή αλλαγή φρουράς;

27 08 2019 800x451 1Δύο και πλέον μήνες πριν εκπρόσωποι τριών συλλογικοτήτων της πόλης (ECOELEUSIS, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) που ασχολούνται καθημερινά με την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων του παράκτιου μετώπου της Ελευσίνας, συναντηθήκαμε με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) κ. Καμαρινάκη Απ. Ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και ευχηθήκαμε η θητεία του να αποτελέσει απαρχή για μια εποικοδομητική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως εξάλλου ρητά αναφέρεται στους καταστατικούς σκοπούς του ΟΛΕ. Είχε προηγηθεί συνέντευξη τύπου του αντικατασταθέντα Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΕ με βορβορώδη και απαξιωτικά σχόλια εναντίον μας τα οποία αξίζουν μόνο την περιφρόνησή μας.

Η απαιτούμενη σε αυτές τις περιπτώσεις πίστωση χρόνου παρέχεται από εμάς αφειδώς και – ελπίζουμε  – ότι στο διάστημα των δυόμιση μηνών που μεσολάβησε από την εγκατάστασή του στον ΟΛΕ έως σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα, του υπενθύμισαν τις σοβαρές προτεραιότητες για το λιμάνι. Φυσικά και δεν φέρει ευθύνη για όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος που οδήγησαν το «ΚΛΑΙΡΗ Τ» στο πυθμένα για αρκετές ημέρες  -ευτυχώς στα ρηχά  – ούτε για το ΝΟΟR ONE που ημιβυθίστηκε σήμερα, ούτε για την κωλυσιεργία του αναδόχου για την ανέλκυση – απομάκρυνση των 3 ναυαγίων στην Παραλία Ασπροπύργου. Επίσης, ήταν εξ αρχής γνωστό ότι το ημιδιαλυμένο δεξαμενόπλοιο SLOPS κανένας δεν το αγγίζει αβρόχοις ποσί.. Ωστόσο, θα έχει ήδη διαπιστώσει ότι το νέο βιώσιμο λιμάνι δεν μπορεί να σχεδιάζεται στον Όρμο της Βλύχας η εξυγίανση και ανάπλαση του οποίου είναι απαραίτητο στοιχείο ανασύστασης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης προς δυσμάς. Φυσικά, μόνο άφρονες και επιπόλαιοι, μπορούν είτε να ορέγονται, είτε να σχεδιάζουν οτιδήποτε διαφορετικό – στον πολύπαθο Όρμο… Κανένας «Εθνικός Σκοπός» δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με την καταστροφή του Όρμου!

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της θητείας του θα πιστωθεί όλα τα θετικά – είτε έχει συνεισφέρει, είτε όχι –  και θα χρεωθεί όλα τα αρνητικά που θα συμβούν. Με αυτή την έννοια η αύξηση του αριθμού των παροπλισμένων σε 24, με δύο νέα πλωτά γεωτρύπανα, συνολικά επτά πλέον, αποτελεί ευκαιριακό πισωγύρισμα το οποίο ήδη το χρεώνεται αποκλειστικά. Επίσης, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει αντιληπτή όσον αφορά την απομάκρυνση των αυθαίρετων αποθέσεων υλικών και μπαζών στην προβλήτα της Βλύχας, ακόμα και στο χείλος της εκβολής του ρέματος Σούρες, όπως ρητά απαίτησε η Κτηματική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής θέτοντας προθεσμία 10 ημερών ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο…

IMG 20200106 115218 800x590 2Η συνάντησή μας δεν είχε απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς συστηθήκαμε στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο με τις θέσεις και τις απόψεις μας τις οποίες θα μας δοθεί η ευκαιρία να εξειδικεύσουμε σε μελλοντικές συναντήσεις, αφού, όπως μας δήλωσε, θα ακολουθήσει τακτική ανοιχτών θυρών, γεγονός που επαληθεύεται. Όσα εκτίθενται παρακάτω αποτελούν την αιτιολογική βάση των θέσεων και απόψεων που σε αδρές γραμμές υποστηρίξαμε:

·      Ο αποκλεισμός του Δημάρχου της πόλης από το νέο Δ.Σ του ΟΛΕ, ακόμα και με την ιδιότητα του φυσικού προσώπου, αποτελεί πράξη απαράδεκτη που οφείλει η Κυβέρνηση να επανορθώσει. Στερεί την δυνατότητα επίσημης εκπροσώπησης των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο κέντρο λήψης αποφάσεων που είναι το Δ.Σ του ΟΛΕ και δεν θεραπεύεται από την κατά περίπτωση ενημέρωση του Δημάρχου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και αντίστροφα. Επιβάλλεται το Δημοτικό Συμβούλιο να το απαιτήσει με επίσημη απόφασή του.

·      Αιτία μόνιμων τριβών με την πόλη αποτελεί η διαχρονική ιδιοκτησιακή αντίληψη, δίκην ξεχωριστού κρατιδίου, των Διοικήσεων του ΟΛΕ για την Χερσαία Ζώνη Λιμένα και η βίαιη  αποκοπή της από τις λειτουργίες της πόλης με μονομερείς ενέργειες, αλαζονικές και περιβαλλοντικά επιζήμιες (παράνομες επιχωματώσεις, εγκατάλειψη και απαξίωση των κοινόχρηστων χώρων της κ.α).

·      Η βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα δεν μπορεί να επιτευχθεί στην υφιστάμενη αναχρονιστική του θέση με ελάχιστους διαθέσιμους χώρους και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης φραγμένο και αποκλεισμένο από τους κατοίκους της! Ας αναλογιστούν όσοι, αιρετοί και μη, με διάφορα εφήμερα μικροπολιτικά προσχήματα και υπολογισμούς καθυστερούσαν την αναζήτηση της νέας θέσης του λιμένα, πόσος χρόνος και πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν από ένα λιμάνι σε μαρασμό και σε μόνιμη ασυμβατότητα των λειτουργιών του με τις αντίστοιχες της πόλης εξαιτίας και της θέσης του. Δεν είναι τυχαίο ότι, αναγνωρίζοντας προφανώς την ανάγκη,  οι δύο τελευταίοι Πρωθυπουργοί σε ισάριθμες επισκέψεις τους στην πόλη εξήγγειλαν είτε την «μετακίνηση» του λιμένα, είτε την «οριστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου»! Είναι Στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το βιώσιμο μέλλον του λιμένα και της πόλης η μετεγκατάσταση του λιμένα σε νέα θέση. Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, ήδη από το 2014, επισημαίνει τον χαρακτήρα του λιμένα ως Εμπορευματικού συμπληρωματικού του Λιμένα του Ικονίου «σε νέα θέση εκτός πόλης» απορρίπτοντας την θέση του Όρμου της Βλύχας που αποτελεί το δυτικό τμήμα του παραλιακού μετώπου της. Η εκπόνηση Μελέτης Επιλογής της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του λιμανιού με ολοκληρωμένη θεώρηση πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα του νέου Δ.Σ του ΟΛΕ καθώς υπάρχουν ακόμα τα περιθώρια άριστων επιλογών. Η εκπόνηση ρεαλιστικού Master Plan προϋποθέτει την επιλογή της νέας θέσης. Το επονομαζόμενο Master Plan που οι προηγούμενες Διοικήσεις του ΟΛΕ, τουλάχιστον  δύο φορές κατέθεσαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και ισάριθμες φορές τους επεστράφη  πίσω, αντιστρατεύεται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης, δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική αποδοχή και οδηγεί το λιμάνι σε ύφεση.

DSC04378 800x600 1·      Η  απόδοση στον Δήμο συγκεκριμένων τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (ΧΖΛ) ενόψει του δρομολογημένου επανακαθορισμού της, όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 90/17 ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου,  είναι η ελάχιστη συνεισφορά της πολιτείας για να ανοίξει επιτέλους  ο δρόμος της αναβάθμισης και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης. Και ο ίδιος ο ΟΛΕ  πρέπει να συναινέσει, ώστε να συμπεριληφθούν στους αναγκαίους αποχαρακτηρισμούς τα ζωτικής σημασίας τμήματα. Πιο συγκεκριμένα:

α) Στην περιοχή Καλυμπάκι, να σεβαστεί την  μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δήμο και κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής (ΟΙΚΙΣΜΟΣ Καλυμπακίου και ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση) με την παραχώρηση λωρίδας  10 στρεμμάτων.

β) Στην Βλύχα, στο δυτικό άκρο του Ρυμοτομικού Σχεδίου, από την Δυτική πύλη του ΤΙΤΑΝ έως τον προβλήτα της Βλύχας, με σκοπό της εξυγίανση της περιοχής, όπου συσσωρεύτηκαν μέγιστα περιβαλλοντικά δεινά. Οι προβλέψεις του master plan για επιχώσεις 250 στρ θάλασσας στον Όρμο αναπέμπουν στην ασυδοσία της δεκαετίας του ’70 και αποτελούν Casus Βelli. Η απομάκρυνση όλων των αποθέσεων στην εκβολή του ρέματος Σούρες που εκτόνωσε τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και

γ) το τμήμα της ΧΖΛ από τον προβλήτα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης έως την Ανατολική πύλη του ΤΙΤΑΝΑ έμπροσθεν των ανενεργών εργοστασίων ΒΟΤΡΥΣ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ.

·      Οι αλόγιστες πράξεις των προηγούμενων Διοικήσεων του ΟΛΕ, συχνά με παρότρυνση ή με σιωπηλή συναίνεση της πολιτείας, είχαν τραγικά αποτελέσματα τόσο για το παράκτιο μέτωπο της πόλης, όσο και για τον ίδιο τον Κόλπο της Ελευσίνας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν το γενικό προφίλ του Κόλπου:

34 μικρά και μεγάλα ΝΑΥΑΓΙΑ  εκ των οποίων 26 χαρακτηρισμένα και 7 χωρίς χαρακτηρισμό. 12 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ και ΕΠΙΒΛΑΒΗ πλοία χαρακτηρισμένα και 4 χωρίς χαρακτηρισμό. 4 ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ για έκνομες ενέργειες και 4 ΑΝΑΣΥΡΜΕΝΑ και ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ στην ξηρά. Άλλα 23 πλοία έχουν παροπλιστεί σε δύο Καραβοστάσια του Κόλπου.

Ειδικότερα, το προφίλ του Όρμου της Βλύχας ο οποίος χρήζει εξυγίανσης, δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις:

α)  9 Μεγάλα και μικρά Ναυάγια  (βυθισμένα ή ημιβυθισμένα μεταξύ των οποίων και το ημιδιαλυμένο Δεξαμενόπλοιο SLOPS με 800 τόνους λάσπη και 500 κυβ. μέτρα πετρελαιοειδή κατάλοιπα πλοίων)

β) 5 χαρακτηρισμένα επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία και 3 χωρίς χαρακτηρισμό

γ) 3 κατασχεμένα για έκνομες ενέργειες  μεταξύ των οποίων και το ναρκοπλοίο Noor One  που τον Ιούνιο του 2014 ξεφόρτωσε 2,1 τόνους Ηρωΐνη στην Βλύχα, την μεγαλύτερη ποσότητα που έχει συλληφθεί επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

δ) 4 εγκαταλειμμένα στην ξηρά σαπιοκάραβα / απόβλητα

20191112 113146 800x600 1Η ανάδειξη του όλου προβλήματος τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των Κινήσεων Πολιτών που συνεχίζουν να αγωνίζονται αδιάλειπτα όσο δυσάρεστες κι αν γίνονται. Εκτός της Λιμενικής, καμία άλλη Αρχή δεν ενήργησε αυτεπάγγελτα και με συνέπεια. Ο ΟΛΕ αναγκάστηκε να προβεί σε χαρακτηρισμούς και σε κίνηση των διαδικασιών χαρτογράφησης, εκποίησης και απομάκρυνσης των Ναυαγίων και των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων, καθώς το όλο θέμα έχει πάρει δημοσιότητα που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Ήδη έχει αποτραπεί η μεταφορά από άλλα λιμάνια στην Βλύχα και στον Κρόνο κι άλλων ανεπιθύμητων πλοίων. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει πλέον επίσημα το πρόβλημα. Βάζουμε πλάτη για την απομάκρυνση του SLOPS και για την ανέλκυση των ναυαγίων. Ο ΟΛΕ μπορεί να υπολογίζει στην βοήθειά μας. Όμως κανένα νέο επικίνδυνο και επιβλαβές ή κατασχεμένο πλοίο δεν πρέπει να προσορμήσει στο παράκτιο μέτωπο της πόλης.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα διαφανεί αν οι  αλλαγές τεσσάρων προσώπων  στην Διοίκηση του ΟΛΕ σηματοδοτούν αλλαγή ρότας και αποφασιστική στροφή  στις επιλογές: για ένα νέο λιμάνι με τους αναγκαίους χώρους για την βιώσιμη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του αλλά  και απελευθερωμένο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Αλλιώς θα πρόκειται για αλλαγή φρουράς! Εννοείται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΕ δεν κάνει του κεφαλιού του! Το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπουργείο Ναυτιλίας , εν τέλει η Κυβέρνηση, υπαγορεύουν τον βηματισμό για τον οποίο  ο Διευθύνων Σύμβουλος απλά γνωμοδοτεί. Ο Δήμος της γενέτειρας του Αισχύλου δεν μπορεί να είναι κομπάρσος όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Ανήμερα του 35ου ναυαγίου, στην Βλύχα  οφείλει να απαιτήσει κατ’ ελάχιστο όσα δεν απαίτησαν οι προηγούμενοι… Την υλοποίηση στο ακέραιο της 90/17 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...