Το αυτονόητο στο Θριάσιο

zoni2

 

Τα τελευταία 25 χρόνια δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις δημιούργησαν αυτό που λέμε στο Θριάσιο Πεδίο στρεβλή ανάπτυξη. Μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων υπεγράφη από την κα Μυρσίνη Ζορμπά, μια  μοναδική Υπουργική Απόφαση: για την διάσωση του Ιστορικού Τόπου του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ  στην Ελευσίνα το οποίο κατά δήλωση του νέου ιδιοκτήτη του, των ΕΛΠΕ, προορίζεται για Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστήριου και της πόλης! Είναι παντελώς αναχρονιστικό έως και εξοργιστικό αυτή η μοναδική,  ευμενής  για την πόλη,  Απόφαση να αχρηστεύεται αναιτιολόγητα από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να αντικατασταθεί από μια προφανώς δυσμενέστερη! Υπενθυμίζουμε ότι δύο χρόνια πριν τα κτίσματα διασώθηκαν από την ισοπέδωση καθώς εκδόθηκαν άδειες κατεδάφισής τους που ευτυχώς ανακλήθηκαν.

f2Το σύνολο των Οργανώσεων για την προστασία της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Εθνική Επιτροπή του Ελλληνικού Τμήματος του ΙCOMOS, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για την Διατήρηση της Βιομηχανικής κληρονομιάς (TICCHI) καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), με ανακοινώσεις, υπομνήματα και παρεμβάσεις τους κατά τις δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) υποστήριξαν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: την κήρυξη του συγκροτήματος ως Ιστορικού Τόπου.

Αλλά για την Ελευσίνα και το Θριάσιο το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ έχει άλλο περιεχόμενο: Δύο διυλιστήρια, 9 εγκαταστάσεις SEVESO III άνω ορίου και 17 κάτω ορίου, η τριτοκοσμικότερη χωματερή της Ευρώπης και τουλάχιστον άλλοι δύο υποψήφιοι χώροι ταφής, 33 Ναυάγια,16 επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία, 25 παροπλισμένα πλοία να σαπίζουν στον Κόλπο και το παράκτιο μέτωπό της απροσπέλαστο από τους πολίτες, Αρχαιολογικό Μουσείο της δεύτερης δεκαετίας του περασμένου αιώνα και σιδηροδρομικό άξονα όχι για πολιτισμένη μετάβαση προς (και από) το Κέντρο αλλά υποψήφιο όρυγμα για την διέλευση αγωγών καυσίμων των ΕΛΠΕ.

Αν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν στοιχειώδες πολιτικό ανάστημα πρέπει ΑΥΤΕΣ οι ίδιες πρωτίστως, να απαιτήσουν, αυθωρεί και παραχρήμα, να αποσυρθεί κάθε εμπαθής σκέψη της νέας Υπουργού Πολιτισμού, αντίθετη προς τις ήδη ειλημμένες ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ αποφάσεις του ΚΣΝΜ. «Ελευσίνα αλλιώς» με επιστροφή στο γκρίζο παρελθόν δεν γίνεται!

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

zoni5.1

Ή …πράσινο ή επί τας…

Ναι, το θέλουμε! Έχετε υποχρέωση να το κάνετε από το άρθρο 12 της οδηγίας SEVESO III. Είναι και επιταγή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου. Είστε υποχρεωμένοι ...

Manhattan!

Τώρα που η γκαζιέρα (ΠΕΤΡΟΛΑ) έγινε μαμούθ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) κι η Ελευσίνα έγινε … Μanhattan! Τώρα που η φλόγα λαμπαδιάζει τον ουρανό της, φεγγοβολά το ...