H ΠΥΡΚΑΛ κηρύσσεται ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ! Και 13 κτήρια χαρακτηρίζονται διατηρητέα.

H ΠΥΡΚΑΛ κηρύσσεται ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ!
Και 13 κτήρια χαρακτηρίζονται διατηρητέα.
Θετική Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων

Η χθεσινοβραδινή απόφαση Κεντρικού Συμβούλιου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού για την κήρυξη ολόκληρου του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, έκτασης 452 στρεμμάτων, ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ και για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων 13 κτηρίων του βόρειου και νότιου τμήματος του εργοστασιακού συγκροτήματος, μας γεμίζει ικανοποίηση και ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες μας.  Ανοίγεται πλέον ο δρόμος για την εφαρμογή στην πράξη ενός παραδείγματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και υποχρέωσης για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και την μελλοντική χρήση του ακινήτου προς όφελος της πόλης μας.

Oι ακάματες προσπάθειες, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ και της Κίνησης Πολιτών ΕCOELEUSIS καθώς και των οργανώσεων Προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς (ΜONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Ελληνικό Τμήμα ΙCOMOS, Ελληνικό Τμήμα του ΤΙCCIH καθώς και του ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής) έφεραν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τον Δεκέμβριο του 2017 διασώσαμε από ολοσχερή ισοπέδωση τα 130 και πλέον κτίσματα της ΠΥΡΚΑΛ και ενημερώσαμε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες ανταποκρίθηκαν χωρίς χρονοτριβή. Τον Αύγουστο του 2018 καταθέσαμε πλήρη φάκελο (που συνέταξε η MOMUMENTA) για την κήρυξη του ακινήτου και κτηρίων, συλλέξαμε υπογραφές, ενημερώσαμε την τοπική κοινωνία και δημοσιοποιήσαμε το θέμα. Μαζί με τις οργανώσεις καταθέσαμε υποστηρικτικά υπομνήματα και παρασταθήκαμε στις δύο συνεδριάσεις του ΚΣΝΜ. Ενημερώσαμε έγκαιρα και πλήρως τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ελευσίνας με αποτέλεσμα να παρασταθεί κατά την αυτοψία του ΚΣΝΜ στην ΠΥΡΚΑΛ και να αποστείλει υποστηρικτικό υπόμνημα προς το ΚΣΝΜ.

foto1

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΥΒΟΥΛΙΑΣ και της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της προσπάθειας.
Τον Τάκη Χατζημήτρο, την Ηρακλεία Πέππα, τον Κώστα Λυκίδη, την Σοφία Ηλία, τον Μελέτη Καββαδία, τον Ηρακλή Μπέκα, τον Γιώργο Παυλόπουλο, τον Τάκη Καρποδίνη, την Σοφία Λάσκου, τον Μάνθο Χριστόπουλο και τον Γιώργο Λιάσκο.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας.
Τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Βαγγέλη Λίγγο
Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Μάκη Θεοχάρη
Τον Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας
Την διαδικτυακή ομάδα «ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΓΟΥΛΑ οι γειτονιές μας».

Τον Γιώργο Κόκκινο για την φωτογραφική τεκμηρίωση.

Την Pcaptures Aerial (P3P) και τον Βαγγέλη Βλάχο.

Πολύτιμη και αναντικατάστατη η επιστημονική υποστήριξη των ανθρώπων των Οργανώσεων και ιδιαίτερες ευχαριστίες:

Στην Ειρήνη Γρατσία και στην Κορνηλία Ζαρκιά από την ΜΟNUMENTA
Στην Ελένη Μαΐστρου από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Στην Ειρήνη Εφεσίου, στην Σοφία Αυγερινού – Κολώνια και στον Θαν. Νακάση από το Ελληνικό ΙCOMOS
Στην Μαρία Μαυροειδή και στην Μαρία Μπαλοδήμου από το Ελληνικό ΤΙCCIH
Στην Ουρανία Οικονόμου και στην Αντωνία Πάνου από τον ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής

Τα 452 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την πόλη αλλά και για ολόκληρο το Θριάσιο. Είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να λάβουν χώρα επανορθωτικές για το περιβάλλον πράξεις της Διοίκησης των ΕΛΠΕ: Για την ενίσχυση της ασφάλειας. Για την επαναχρησιμοποίηση του μοναδικού κτηριακού αποθέματος για σύγχρονες λειτουργίες και δραστηριότητες της πόλης. Για την ύψωση ενός πραγματικού φράγματος πρασίνου.Την ασπίδα πρασίνου που έχουν ανάγκη το Μπλόκο, οι Εργατικές Κατοικίες, η Ελευσίνα ολόκληρη, η Μαγούλα και η Μάνδρα.

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε, ακολουθούν τα επόμενα…

29258086 1608022985980102 1410402427475066880 n

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...