Αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ!

DSC06855Αίτημα χαρακτηρισμού των κτιρίων που αποτελούν το  βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας ως μνημείων ή και το σύνολό του ως ιστορικού τόπου κατέθεσε στις  9 Αυγούστου στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, η MONUMENTA, φορέας για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ήδη, όπως ενημερωθήκαμε κινήθηκε η διαδικασία γνωμοδότησης των αρμόδιων φορέων.

Το αίτημα χαρακτηρισμού ΕΔΩ

Αμέσως μετά την ανάκληση των αδειών κατεδάφισης όλων των κτισμάτων του ιστορικού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, αναλάβαμε διάφορες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, αλλά και της κοινής γνώμης, για την μεγάλη ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην πόλη και τις προοπτικές που ανοίγονται. Η ΕCOELEUSIS απευθύνθηκε σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το κτιριακό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ βρίσκεται σε κίνδυνο και μαζί του η ευκαιρία να εφαρμοστούν την πράξη παραδείγματα  εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και υποχρέωσης για την διεκδίκηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις ερχόμενες γενιές.

Στο ακίνητο αυτό των 452 στρ. – που παρεμβάλλεται μεταξύ του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ και της πόλης της Ελευσίνας – επιβάλλεται να υλοποιηθούν δράσεις ενίσχυσης της ασφάλειας, ύψωσης ενός φράγματος πρασίνου, καθώς και επανάχρησης των τεθωρακισμένων κτισμάτων για την συμπλήρωση των υποδομών της πόλης.

Δεν προξενεί πλέον εντύπωση η παθητική στάση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα. Ουδέποτε οργάνωσε μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ επιδίδεται σε παρασκηνιακές συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ χωρίς την εξουσιοδότηση του Σώματος το οποίο δεν έχει διαμορφώσει την θέση του.

Μετέωροι οι 22 εναπομείναντες εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ που κυριολεκτικά ξεσπιτώνονται αφού ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου, τα ΕΛΠΕ, αρνείται τιμωρητικά να τους απορροφήσει.

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...