ΓΠΣ Μαγούλας: αντί αναθεώρησης, ρουσφέτια!

ΟΡΙΟΥ

Προτεινόμενη επέκταση ορίου ΓΠΣ Μαγούλας

Το ισχύον από το 1997 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Μαγούλας κρίνεται από όλες τις πλευρές – και εκ των πραγμάτων – ανεπαρκές να επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Μαγούλας.

Επί επτά και πλέον χρόνια ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ουδέποτε έλαβαν πρωτοβουλία για την επιβεβλημένη σύγχρονη Αναθεώρησή του, ώστε να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα στην Eπικράτεια της Μαγούλας.

Ιδιαίτερα για την Βιοτεχνική και Βιομηχανική περιοχή, όπου έχουν εγκατασταθεί δραστηριότητες χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, δίκτυα και εξυπηρετήσεις, δεν  κινήθηκε καν η διαδικασία εκπόνησης της αναγκαίας πολεοδομικής μελέτης ένταξης στο σχέδιο. Πρόσφατα, στις 27 Ιουνίου, η περιοχή επλήγη από τις υπερχειλίσεις των ρεμάτων με τις συνακόλουθες ζημιές.

Ξαφνικά, τον Νοέμβριο του 2017, ύστερα από αίτημα ενός ιδιοκτήτη οικοπέδου 4 στρεμμάτων, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 180 μέτρων από το όριο του ΓΠΣ, εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο πρόταση επέκτασης των ορίων του ισχύοντος  ΓΠΣ κατά 85 στρέμματα!  Δηλαδή,  για να λάβει χρήση βιομηχανική ένα οικόπεδο 4 στρ. προτάθηκε η επέκταση των ορίων του ΓΠΣ κατά 85 στρέμματα!  

Μάλιστα η εξωφρενική πρόταση αυτή παρουσιάστηκε «ως εκλογίκευση ή εξορθολογισμός ορίων» και βαφτίστηκε «σημειακή τροποποίηση – επέκταση ΓΠΣ»! Η διαφορετική  γνώμη μας δεν εισακούστηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την αρμόδια Δ/νση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη ρητή επισήμανση να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός. Η απόρριψη της πρότασης απεκρύβη από το Δημ. Συμβούλιο, το οποίο ουδέποτε ενημερώθηκε για την πορεία του θέματος.

Όμως για το ρουσφέτι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες!

Τέσσερις μήνες μετά, ο Δήμαρχος επαναφέρει την πρόταση στο Δημ. Συμβούλιο προτείνοντας τώρα μειωμένη την επέκταση του ορίου του ΓΠΣ στα 18,5 στρέμματα! Παρά την ηχηρή αντίθεση των Δημ. Συμβούλων Ηλιόπουλου Γ., Καββαδία Μελ., Λιάσκου Δημ. και την διαφοροποίηση του  Μίχα Μεν., με ψήφους 13 υπέρ, το …ρουσφέτι εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Και οι δύο προτάσεις έχουν απορριφθεί από το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Μαγούλας.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι δύο προτάσεις εμφανίζονται να «υποστηρίζονται» από  ..μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους 25.000.000 € ενός ανώνυμου καναδέζικου επενδυτικού fund, το οποίο …εμπνεόμενο από το όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επιθυμεί να επενδύσει στο εν λόγω ακίνητο των 4 στρ.!!! Προκαλεί θυμηδία η περιγραφή και μόνο του …καινοτόμου «ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ» που θα συμπληρώσει δραστηριότητες οινοποιείου, τυποποίησης λαδιού, παρασκευής πετιμεζιού, μικρή αλυκή και αίθουσας συγκεντρώσεων. Απολαύστε την ΕΔΩ.

magoula

Ισχύον ΓΠΣ Μαγούλας

Στα πολλά επιχειρήματα που αναπτύξαμε κατά την συνεδρίαση για το θέμα δεν είχε να αντιτείνει ούτε ένα ο Δήμαρχος. Αντέδρασε υβριστικά εκφωνώντας έναν παραληρηματικό δεκάρικο λόγο περί  …«οικολογικών επενδύσεων», εχθροί των οποίων είμαστε …εμείς! Όντως, στα ρουσφέτια είναι ασυναγώνιστοι!  Όμως, για να περάσει αυτό το κραυγαλέο, θα χρειαστεί και πολιτικό μέσον, για το οποίο ο ίδιος έχει ήδη ενεργήσει κι ανέλαβε την ευθύνη…

Προφανώς ο Δήμαρχος αγνοεί ότι η Μαγούλα έχει άλλες πολεοδομικές προτεραιότητες: ένα σύγχρονο αναθεωρημένο ΓΠΣ, στην επικράτεια της Μαγούλας, που θα επιλύσει τα κραυγαλέα προβλήματα του οικιστικού ιστού (ούτε άδεια κομμωτηρίου δεν  μπορεί να εκδοθεί στο κέντρο της πόλης, ούτε νέος χώρος για το κορεσμένο νεκροταφείο ή για ένα απλό γυμναστήριο έχουν προβλεφθεί), που θα οργανώσει ορθολογικά τους υποδοχείς της βιοτεχνικής και βιομηχανικής δραστηριότητας (όχι εκεί που επιθυμεί ο κάθε κτηματίας αλλά εκεί που απαιτεί στο δημόσιο συμφέρον), που θα βάλει φρένο στην περιπτωσιακή και αυθαίρετη χρήση, θα αποκαταστήσει τις κοίτες των καταπατημένων ρεμάτων, θα θωρακίσει τον οικιστικό ιστό, θα διαφυλάξει το υφιστάμενο πράσινο καθώς και την λιγοστή εναπομείνασα γεωργική γη.

Η απόφαση του Δ.Σ, παρότι ελήφθη στις 31/7/2018, εκδόθηκε χθες. Επί είκοσι  ημέρες «μαγειρεύτηκε» για να αντιμετωπίσει ένα από τα βασικά επιχειρήματά μας: πιθανή έγκρισή της – με πολιτικό μέσον –  επειδή αποτελεί επέκταση θα εμποδίσει την Αναθεώρηση του ΓΠΣ της Μαγούλας μέσα στην επόμενη πενταετία!

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...