Προαστιακός Δυτικής Αττικής: ζητούνται δεσμεύσεις και εγγυήσεις!

ose 0Από τις 24 Απριλίου έχουν γνωστοποιηθεί -μέσω Υπομνήματός μας – σε όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές  οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών ΕCOELEUSIS  για την επαναλειτουργία της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ με την μορφή σύγχρονου προαστιακού τραίνου ή ελαφρού μετρό.

Ταυτόχρονα, μέσα από ένα κείμενο 10 σημείων,  ζητήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές  γραπτές διευκρινίσεις αλλά και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Με τις επιστολές αυτές ζητούνται δεσμεύσεις αλλά και εγγυήσεις τόσο για την χρηματοδότηση και την έγκαιρη υλοποίηση του έργου του Προαστιακού.

Ένα μήνα μετά καμία από τις εν λόγω Αρχές δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στο αίτημα συνάντησης που έχουμε υποβάλλει με εξαίρεση την Περιφερειάρχη Αττικής που δηλώνει όμως αναρμόδια για το θέμα αλλά και διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλία ή συνεργασία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Το ΥΠΟΜΝΗΜΑ των θέσεών μας ΕΔΩ

Η επιστολή με τα 10 ΣΗΜΕΙΑ ΕΔΩ

Πέντε μήνες μετά την αποκάλυψη του «Μνημονίου Κατανόησης» με το οποίο ο Δήμαρχος Ελευσίνας, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, παρείχε την συναίνεσή του για την κατασκευή των αγωγών καυσίμων, χωρίς ούτε καν να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την ταυτόχρονη επαναλειτουργία του Προαστιακού, δεν έχει διεξαχθεί καμία οργανωμένη συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο με την παρουσία των αρμόδιων φορέων.

Για μας αποτελεί ανυποχώρητη προτεραιότητα η διασφάλιση της εμπρόθεσμης έως το έτος 2021 (έτος φιλοξενίας από την πόλη της  Ελευσίνας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης) και χωρίς εκπτώσεις (όσον αφορά την χρηστικότητα και την λειτουργικότητά του), του έργου της λειτουργίας του Προαστιακού Τραίνου στον σιδηροδρομικό άξονα.

Η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού, σε ομιλία του στα Άνω Λιόσια, όπου προανάγγειλε τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής,  από τον Σταθμό Αθηνών (ανταπόκριση με τον Μετρό) έως τα Μέγαρα, εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

26166952 10156133420621812 6179768069584903863 nΕπειδή όμως η εξαγγελία έρχεται  σε συνέχεια του πρόσφατου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ που υπεγράφη μεταξύ  ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ – ΕΛΠΕ – ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και η ταυτόχρονη (;) μελέτη και κατασκευή αγωγών μεταφοράς καυσίμων μεταξύ των δύο διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, καθώς και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος τμήματος του σιδηροδρομικού διαδρόμου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Διατυπώνουμε βάσιμους φόβους ότι η συνδυασμένη χρήση του σιδηροδρομικού άξονα με διέλευση αγωγών καυσίμων (και ποδηλατόδρομου) θα επιφέρει καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στην υποδομή και την επιδομή της γραμμής, ενδεχομένως και να λειτουργήσει δυσφημιστικά ή ακόμα και να ακυρώσει την Πρωθυπουργική εξαγγελία! Πόσο μάλλον όταν οι συνθήκες αδιαφάνειας που επικράτησαν κατά τους τελευταίους 5 μήνες υποδήλωναν ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης ήταν η άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των ΕΛΠΕ για την διέλευση των αγωγών και η παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της δρομολόγησης του Προαστιακού Τραίνου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Μεταφορών Υποδομών κ. Σπίρτζη, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Αττικής: «Πιθανά κάποτε, σε πέντε χρόνια, σε δέκα, αν έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη πρέπει να γίνει – εννοούσε, το έργο του Προαστιακού – στην περιοχή»! (Ελευσίνα, 16/12/2017)

Η αδικία που συντελείτο τα τελευταία χρόνια που η παλαιά γραμμή Πελοποννήσου του ΟΣΕ, Αθηνών – Άνω Λιοσίων – Ελευσίνας – Μεγάρων, παρέμενε ανενεργή, συνέχιζε το στερεότυπο δεκαετιών ότι το Θριάσιο και οι πόλεις του είναι η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου, ο μόνιμος υποδοχέας κάθε ανεπιθύμητης δραστηριότητας του λεκανοπεδίου. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΑΠΑΙΤΗΣΗ οι κεντρικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Μεταφορών να εντάξουν στις προτεραιότητές τους την επαναλειτουργία της Γραμμής με ορίζοντα το 2021.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η επαναλειτουργία της γραμμής όχι μόνο θα άρει αυτή την μεγάλη αδικία σε βάρος των πολιτών του Θριάσιου και της Μεγαρίδας όσον αφορά την πολιτισμένη μετακίνησή τους με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο αλλά θα αποτελέσει και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ τον οποίο έχουν στερηθεί οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι αλλά και όλοι οι εξυπηρετούμενοι από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Θριάσιο.

__________

Τα 10 σημεία

4270271 origΗ επιστολή με το κείμενο των 10 σημείων,  με το οποίο ζητούνται διευκρινίσεις και διατυπώνονται ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, εστάλη στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών  κ. Θάνο Βούρδα, στον Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Π. Θεοχάρη, στον Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρ. Διονέλη και κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Σπίρτζη. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Διευκρινίσεις και ερωτήματα που χρήζουν απάντησης

[ Κείμενα αναφοράς:  Μνημόνιο Κατανόησης, Κοινή Συνέντευξη Τύπου ΥΜΥ κ. Σπίρτζη – ΕΛΠΕ  (24/1/2018), Δελτίο Τύπου Υπουργείου Μεταφορών (24/1/2018),  Δελτίο Τύπου ΕΡΓΟΣΕ (29/1/2018) – Ομιλία ΥΜΥ κ. Σπίρτζη (16/12/2017), Ομιλία του Πρωθυπουργού στα Άνω Λιόσια (7/3/2018) ]

Με αποκλειστικό γνώμονα την επιθυμητή επαναλειτουργία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Δυτικής Αττικής και με αφορμή τα ανωτέρω κείμενα αναφοράς ζητούνται διευκρινίσεις και τίθενται ερωτήματα  που χρήζουν άμεσων απαντήσεων.

1.    Δεν έχει δοθεί η Τεχνική Περιγραφή του έργου της κατασκευής των αγωγών: Διαδρομή,  διατομές των αγωγών, πλήθος αγωγών, είδη καυσίμων που θα μεταφέρονται. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν εκτός της κατασκευής νέων αγωγών τα ΕΛΠΕ προτίθενται να κάνουν χρήση του σιδηροδρομικού διαδρόμου από ΕΛΠΕ ΒΕΕ έως ΕΛΠΕ ΒΕΑ και για εμπορευματικές μεταφορές καυσίμων.

 

2.    Υπάρχει σύγχυση με αντικρουόμενες δηλώσεις και διατυπώσεις όσον αφορά την διέλευση των αγωγών καυσίμων:  «παράλληλα» ή «κάτω»  από τις σιδηροτροχιές εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ. Στο Μνημόνιο Κατανόησης δεν γίνεται αναφορά στο πλήθος των αγωγών αλλά σε «δίκτυο υπόγειων αγωγών κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής».  Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι αγωγοί πρέπει να είναι επισκέψιμοι σε περίπτωση συμβάντος ή ατυχήματος ή συντήρησης. Να διευκρινιστεί αν θα είναι έξω από το δυναμικό περιτύπωμα των συρμών.  Επίσης, πώς θα επιτευχθεί αυτό στο τμήμα από ισόπεδη διάβαση Οδού Πλάτωνος μέχρι τα ΕΛΠΕ ΒΕΕ όπου η γραμμή είναι μετρική και η ζώνη απαλλοτρίωσης πολύ στενή;

 

3.    Το σιδηροδρομικό έργο για την λειτουργία του Προαστιακού Δυτικής Αττικής καθώς και η  διέλευση αγωγών των ΕΛΠΕ στον σιδηροδρομικό άξονα  θα εξεταστούν για να λάβουν την απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση ως ένα ενιαίο έργο;  Αν όχι, δηλ. αν εξεταστούν ξεχωριστά, τι θα συμβεί αν το έργο της διέλευσης των αγωγών δεν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση; Δεσμεύεται το Υπουργείο ότι θα υλοποιήσει αυτοτελώς το σιδηροδρομικό έργο;

 

4.    Στο έργο της κατασκευής των αγωγών από τα ΕΛΠΕ θα περιλαμβάνεται η αποξήλωση της μετρικής γραμμής στην διαδρομή Σταθμός Ναυπηγείων Ελευσίνας, ΕΛΠΕ ΒΕΕ έως και Σιδ. Σταθμό Ελευσίνας και η αντικατάστασή της με κανονικού εύρους; Επιπλέον, για το τμήμα Σιδ. Σταθμός Ελευσίνας έως ΕΛΠΕ ΒΕΑ, θα περιλαμβάνεται η αποξήλωση τόσο της υφιστάμενης μετρικής όσο και της υφιστάμενης γραμμής διπλού εύρους και η απαραίτητη  αντικατάσταση αμφοτέρων με κανονικού εύρους;

 

5.       Mε δεδομένο ότι το έργο κατασκευής από τα ΕΛΠΕ των δύο αγωγών θα περιλαμβάνει και την αποκατάσταση της υποδομής καθώς και της επιδομής μόνο τμήματος της σιδ. Γραμμής  μεταξύ των δύο διυλιστηρίων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι  η ΕΡΣΟΣΕ θα αναλάβει και την κατασκευή όλου του έργου ανακαίνισης της γραμμής στο υπολειπόμενο τμήμα  μήκους 14 χλμ και συγκεκριμένα της αποξήλωσης των δύο υφιστάμενων γραμμών (μετρικής και διπλού εύρους)  και την απαραίτητη αντικατάστασή τους με διπλή γραμμή κανονικού εύρους;

 

6.       Ενώ είναι προφανές ότι το έργο της εγκατάστασης των αγωγών στον σιδηροδρομικό άξονα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τα ΕΛΠΕ, δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την εκτέλεση του σιδηροδρομικού έργου (Αλλαγή του πλάτους των γραμμών και στρώση 2 σιδηροτροχιών, αναβάθμιση σταθμών και δημιουργία νέων στάσεων, σηματοδότηση,  εγκατάσταση Αυτόματων Συστημάτων  Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και ηλεκτροκίνηση). Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του υπολειπόμενου έργου; Kαι από ποιους πόρους;

Πιο συγκεκριμένα: από ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ,  ΠΕΠ Αττικής, Ταμείο Συνοχής, Connecting Europe Facility ή άλλο) θα χρηματοδοτηθεί το σιδηροδρομικό έργο για την επαναλειτουργία του Προαστιακού Δυτ. Αττικής;

 

DSC053867.       Το πρόσφατο  (29.01.18) Δελτίο Τύπου της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρεται «σε ταυτόχρονες μελέτες επεκτάσεων» χωρίς να διευκρινίζει ποιες επεκτάσεις είναι αυτές ενώ προσδιορίζει ως Α’ φάση την διαδρομή ΣΚΑ Ελευσίνας και όχι Σταθμός Αθηνών – ΣΚΑ – Σιδ. Σταθμός Ναυπηγείων Ελευσίνας. Το τμήμα από Σιδ. Σταθμό Ελευσίνας έως Ναυπηγεία πρέπει ανυπερθέτως να συμπεριληφθεί στην Α’ φάση.

Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού που είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις του  Ρυθμιστικού πρέπει να αποσαφηνιστεί  αν η Α’ φάση της επαναλειτουργίας του Προαστιακού Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) αφορά στο τμήμα Σταθμός Αθηνών ( Αφετηρία) – Άνω Λιόσια – Ναυπηγεία Ελευσίνας και αν  η  Β’ Φάση συμπεριλαμβάνει και το τμήμα Ναυπηγεία – Μέγαρα, απαραίτητο για τις ενδοπεριφερειακές μεταφορές, όπως προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τα ΓΠΣ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων.

 

8.       Ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο των μελετών την εκπόνηση των οποίων αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ; Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το τμήμα μεταξύ των δύο διυλιστηρίων, τα ΕΛΠΕ αναλαμβάνουν και την εκπόνηση των μελετών για το σύνολο των επεμβάσεων (υποδομή, επιδομή, συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, ανάπλασης  του περιβάλλοντος χώρου του Σ.Σ Ελευσίνας καθώς και των κτιρίων των Σιδηροδρομικών Σταθμών Ελευσίνας και Ασπροπύργου) στο σιδηροδρομικό Άξονα από Άνω Λιόσια έως Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενδεχομένως Μέγαρα;

 

9.       Με δεδομένο ότι η λειτουργία του Προαστιακού Δυτ. Αττικής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το έτος ορόσημο 2021 που η Ελευσίνα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για να συμβάλει τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων από το Κέντρο προς την Ελευσίνα και αντίστροφα, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε η εγκατάσταση των δύο εργολαβιών ΕΛΠΕ και ΕΡΓΟΣΕ να γίνεται ταυτόχρονα ώστε εμπρόθεσμα (2021) και κατά προτεραιότητα να παραδοθεί σε χρήση το σιδηροδρομικό έργο;

 

10.    Σε περίπτωση που τα ΕΛΠΕ για οποιουσδήποτε λόγους υπαναχωρήσουν – π.χ γιατί έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά για την διέλευση των αγωγών από άλλη χάραξη (Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΝΣΗ ΕΑΡΘ/ α.π 162695/25.7.2014) – από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις δεσμεύεται το Υπουργείο για την υλοποίηση του έργου της επαναλειτουργίας του Προαστιακού Δυτικής Αττικής;

Θα παρακαλούσαμε οι απαντήσεις σας στα παραπάνω να είναι – κατά το δυνατόν – γραπτές. Τέλος, η επιστολή μας αυτή συνοδεύεται από το κείμενο των θέσεων μας για την επαναλειτουργία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Δυτικής Αττικής στον σιδηροδρομικό άξονα.

Για την ECOELEUSIS

Ο εκπρόσωπος

Χρήστος Χρηστάκης

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...