Κουρουμπλής – Δρακονταειδής: έπεα πτερόεντα τα λόγια του Πρωθυπουργού για το παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας!

image 1Χρήσιμες διαπιστώσεις από την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή (2/2/2018) για το θέμα της παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Από τις απαντήσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή στις ερωτήσεις του Βουλευτή κ. Γ. Βλάχου προκύπτουν τα εξής σημαντικά συμπεράσματα:

1)  Δεν επίκειται η κατάθεση καμίας νομοθετικής ρύθμισης  με την οποία θα αποδίδεται στην πόλη το παράκτιο μέτωπό της όπως υπόσχονταν και διαβεβαίωναν: α)  ο Υπουργός Επικρατείας Χριστοφ. Βερναρδάκης σε αντιπροσωπεία του Δημ. Συμβουλίου στο πλαίσιο της  εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου ( 6/11/17) αλλά και β)  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Δυτική Αττική στις 17/12/17.

2) Δεν παραχωρείται  για εξυγίανση και ανάπλαση  ούτε το τμήμα του όρμου της Βλύχας (όπου το πρώην διαλυτήριο του Σάββα ), ούτε η λωρίδα 10 στρεμ. στην ακτή του Καλυμπακίου, ούτε το τμήμα της παραλίας από τον νέο λιμενίσκο έως το λιμανάκι των αλιέων, ούτε καν ο χώρος μπροστά στο Ελαιουργείο.

3) Αντί να εκπονήσει μελέτη για την μετεγκατάσταση του λιμανιού σε νέα κατάλληλη θέση με ολοκληρωμένη θεώρηση ( όπως υποδεικνύει η Μελέτη Χωροταξικής Οργάνωσης του Θριάσιου Πεδίου που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Δ/νσης Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος ) εκπονεί master plan για την υφιστάμενη θέση του λιμανιού!  Ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι προορίζει τον χώρο της Βλύχας δυτικά της πύλης του ΤΙΤΑΝ για την νέα θέση του Λιμένα, μπροστά στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, εγγύτερα του Αρχ. Χώρου και με νέες μεγάλες επιχωματώσεις βάζοντας ταφόπλακα στην προοπτική ανάκτησης της παραλιακής ζώνης. Μάλιστα, κινδυνολογεί ασύστολα κατηγορώντας  όσους διαφωνούν με τις μεθοδεύσεις του ότι δεν θέλουν  – τάχατες – νέο ή άλλο λιμάνι!

PHP14)  Απέφυγε να απαντήσει ο Υπουργός – πόσον μάλλον να δεσμευτεί – αν τα  62 επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά δεν θα μεταφερθούν στον Κόλπο της Ελευσίνας. Την σχετική εντολή προς τον τότε  Λιμενάρχη Πειραιά είχαν δώσει σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, στις 14/12/2017,  ο ίδιος ο Υπουργός μαζί με τον  Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, τρείς ημέρες πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ελευσίνα.  Στην εξωφρενική απαίτηση του Υπουργού αντέδρασε ακόμα και ο Πρόεδρος του ΟΛΕ Στ. Δρακονταειδής! Μετά το Αγία Ζώνη Ι –  που απετράπη η έλευσή του –  μεθόδευαν να φέρουν και το για 10 χρόνια έμφορτο με σιδηρομετάλλευμα πλοίο ΑΝΑΤΟLI για υποτιθέμενο παροπλισμό

5)  Aπέφυγε να δεσμευτεί o Υπουργός ότι θα σεβαστεί την πολεοδομική μελέτη για την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής του ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ χαμηλής όχλησης του Καλυμπακίου και ότι δεν θα προβεί σε πράξεις παραχώρησης λωρίδας 10 στρ. της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στο Καλυμπάκι προς τον Όμιλο Σπανόπουλου για να αποκτήσει πρόσβαση δια θαλάσσης στον χώρο του πρώην Ναυπηγείου – Διαλυτήριου Μπακόπουλου  με σκοπό την αναβίωση, με πλάγιους τρόπους, της ανακληθείσας από το 2014 άδειας του Ναυπηγείου – Διαλυτήριου, σε επαφή  μάλιστα με τον οικισμό του Καλυμπακίου. Αρνήθηκε την παραχώρηση για μια ακόμα φορά των 10 στρ. της Χερσαίας Ζώνης του Καλυμπακίου στην πόλη κρατώντας σε εκκρεμότητα το θέμα παρότι γνωρίζει ότι είναι παράνομη η εγκατάσταση Ναυπηγείου ή Διαλυτήριου ή νέου λιμένα στο σημείο αυτό.

6) Όσοι, λίγους μήνες πριν, εμπιστεύονταν τα παραπλανητικά ραβασάκια του κ. Κουρουμπλή, όσοι ανέχθηκαν τα καμώματα του Προέδρου του ΟΛΕ Στ. Δρακονταειδή, όσοι επεδείκνυαν επιπόλαιο εφησυχασμό για το σοβαρό θέμα της διεκδίκησης του παραλιακού μετώπου ,οφείλουν τώρα να αναθεωρήσουν την ενδοτική τους στάση και να απαιτήσουν με σθένος της υλοποίηση των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών στις 17/12/2017 που γρήγορα διακωμωδούνται:

«Στο πλαίσιο μιας πάγιας πολιτικής που έχουμε και αφορά την απόδοση ελεύθερων χώρων σε δημόσια χρήση, θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αποδίδεται στην πόλη και στους πολίτες της Ελευσίνας το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης με την μετακίνηση του εμπορευματικού λιμανιού, ώστε το σημερινό λιμάνι να αξιοποιείται αποκλειστικά για αναψυχή και ψυχαγωγία».

Τον λόγο έχει τώρα ο Πρωθυπουργός για να αποδείξει έμπρακτα ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του δεν ήταν έπεα πτερόεντα…

Ολόκληρη η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή  ΕΔΩ

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...