O ΟΛΕ στραβά αρμενίζει… κι ο Δήμαρχος επίσης!

G001Για μία ακόμα φορά ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας  (ΟΛΕ), δια του Προέδρου του, στραβά αρμενίζει υπονομεύοντας το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης. Επιχειρεί να καταστήσει ισόβια την δέσμευση του θαλάσσιου μετώπου της Ελευσίνας, αγνοώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας!

·   Όχι μόνο προσπαθεί να διευκολύνει την παράνομη επανεγκατάσταση Ναυπηγείου – Διαλυτήριου  στο Καλυμπάκι,

·   όχι μόνο αρνείται την παραχώρηση τμήματος του Όρμου της Βλύχας στην πόλη με σκοπό την περιβαλλοντική εξυγίανση,

·    όχι μόνο αρνείται την παραχώρηση κρίσιμων τμημάτων της χερσαίας ζώνης – όπως τον χώρο μπροστά στο Ελαιουργείο – με σκοπό την διευκόλυνση  μελλοντικής επαναλειτουργίας των δεξαμενών της πρώην ΣΙΝΤΡΑ,

·    όχι μόνο δεν προκηρύσσει την Μελέτη Επιλογής της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του λιμανιού στον Κόλπο της Ελευσίνας,

αλλά με  πρόσφατη απόφασή του (21/11/2017), που φέρει και την υπογραφή του Δημάρχου Ελευσίνας, με διαδικασίες συνοπτικού διαγωνισμού, προκηρύσσει την ανάθεση εκπόνησης της Μελέτης με τίτλο  «Επικαιροποίηση – Αναμόρφωση Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (MASTER PLAN) Λιμένα Ελευσίνας 2014-2018».  Το αντικείμενο, δηλ, της μελέτης αφορά στην επικαιροποίηση και αναμόρφωση ενός ήδη απορριφθέντος από το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας Προγραμματικoύ Σχέδιου Διαχείρισης του Λιμανιού (Μaster Plan). Μάλιστα ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 7/12, μόλις  14 ημέρες από την διακήρυξή του!

Η ενέργεια αυτή του ΟΛΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μελετητικής Ομάδας (omikron – Αντώνης Τορτοπίδης, Ράνια Κλουτσινιώτη), που σε εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου (ν. 4277/ 2014) εκπόνησε την Στρατηγική Μελέτη Χωροταξικής Οργάνωσης του Θριάσιου Πεδίου, με στόχο την εξειδίκευση των χωρικών παραμέτρων σε περιοχές με ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα.

Μάλιστα η Μελέτη αυτή εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ (τέως ΟΡΣΑ) τον Απρίλιο του 2015. Από τα πλέον σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις της Μελέτης αποτελεί η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του Λιμένα της Ελευσίνας από τη σημερινή του θέση, ώστε να απελευθερωθεί το μέτωπο της Πόλης και να αναδειχθεί η πολιτιστική όψη του ιερού χώρου της Δήμητρας και Κόρης, η οποία πόλη άλλωστε προορίζεται να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου η Μελετητική Ομάδα,  με επείγουσα επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΟΛΕ Σταύρο Δρακονταειδή, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο, στην Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, στον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γ. Τσουκαλά και στον Διευθυντή Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ (πρώην ΟΡΣΑ), Δρ. Χρ. Αντωνόπουλο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά:

«Με έκπληξη λάβαμε γνώση της προκήρυξης από τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας Μελέτης Επικαιροποίησης – Αναμόρφωσης του Master Plan, αντί να προκηρυχθεί η Μελέτη επιλογής της κατάλληλης θέσης μετεγκατάστασης του λιμανιού, με ολοκληρωμένη θεώρηση. Η μελέτη που προκηρύξατε δεν μπορεί να καλύψει το θέμα, έστω και εάν φραστικά αναφέρεται σε αυτό. Οι προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη οδηγούν στη βεβαιότητα ότι η σχετική διερεύνηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο επιπόλαια ή προσχηματικά και όχι για ουσιαστική αναζήτηση λύσης.

G003 1Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη επειγουσών βελτιώσεων της σχέσης λιμανιού-πόλης, εν όψει της προετοιμασίας και λειτουργίας της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021. Οι βελτιώσεις όμως που μπορούν να αναζητηθούν σε αυτό το πλαίσιο δεν επιτρέπεται να αποκαλούνται ” Επικαιροποίηση – Αναμόρφωση Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (MASTER PLAN) Λιμένα Ελευσίνας 2014-2018.”

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε και εσάς και την πολιτική ηγεσία για τις ευκαιρίες και κινδύνους που συνεπάγονται οι σημερινές αποφάσεις και ενέργειες για το λιμάνι και την Πόλη της Ελευσίνας. Είμαστε στη διάθεσή σας να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε σύσκεψη ή άλλης μορφής διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους Φορείς που θα αποβλέπει στην παροχή τέτοιας ενημέρωσης».

Ολόκληρη η επιστολή της Μελετητικής Ομάδας, που αξίζει όλοι να την διαβάσουν, βρίσκεται  ΕΔΩ

Τραγική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Ελευσίνας κατά την χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας, όταν το θέμα ετέθη από τον Δημ. Σύμβουλο Μελέτη Καββαδία.  Ενώ  ακόμα και ο ίδιος ο ΟΛΕ παραδέχεται – έστω και σιωπηρά – την προβληματική λειτουργία του λιμανιού, που φράσσει το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, ο Δήμαρχος Ελευσίνας  – παλιά μου τέχνη κόσκινο – το έριξε στην  …ψηφοθηρία, παραχαράσσοντας τεχνηέντως την τεκμηριωμένη – και με επίσημες μελέτες πλέον – άποψη για την αναζήτηση της νέας θέσης  μετεγκατάστασης του λιμανιού: «Δεν θέλετε να έχει λιμάνι η πόλη!»  ανέκραξε, προσπαθώντας παραπλανητικά, παλαιομοδίτικα και αναχρονιστικά, να διασπείρει  φόβο στους εργαζόμενους του λιμανιού και του ΟΛΕ, ότι – τάχατες  – από την πιθανή μετεγκατάσταση του λιμανιού διακυβεύονται οι θέσεις εργασίας τους, άρα και το ψωμί τους!… Αυτά τα τελευταία , τα εγγυάται μόνο αυτός, αποκρύβοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού σε άλλη θέση, με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, περισσότερη δουλειά και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

Ουδέποτε Δήμαρχος της πόλης κατέβηκε σε τόσο χαμηλό λαϊκιστικό επίπεδο…

Σχετικά chris

Αφήστε απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν εμφανίζεται δημόσια

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...