Νισάφι πια!

U4Δύο νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων στην γειτονιά μας, στην Μάνδρα, σε απόσταση αναπνοής από την Ελευσίνα, αξιολογεί ως κατάλληλους υποδοχείς, η μελέτη που ανέθεσε πριν 7 μήνες ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) – με Πρόεδρο την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου – και η οποία παραδόθηκε τον Μάϊο στον ΕΔΣΝΑ χωρίς μέχρι σήμερα να δημοσιοποιηθεί.

Η μελέτη, που αποκαλύπτουμε σήμερα, αξιολογώντας όλα τα ανενεργά λατομεία της Αττικής κατατάσσει το ανενεργό Μεταλλείο Βωξίτη στο Μελετάνι καθώς και το Λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας ως κατάλληλους υποδοχείς για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της Αττικής σε χώρους ταφής απορριμμάτων. Επιπλέον οι δύο χώροι φωτογραφίζονται ως σχεδόν αποκλειστικοί χώροι υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων!

Οι δύο χώροι έχουν «ογκομετρηθεί» με το Λατομείο «ΤΙΤΑΝ ΜΑΝΔΡΑΣ» και το ανενεργό μεταλλείο Βωξίτη στο Μελετάνι να προορίζονται για  την ταφή  2.500.000 κυβ. μέτρων  και 2.080.000 κυβ. μέτρων αντίστοιχα, αποβλήτων ( επικίνδυνων ή σύμμεικτων απορριμμάτων).

Αθετώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις η κα Δούρου ακολούθησε την πεπατημένη: όλα τα περιβαλλοντικά βάρη στην Δυτική Αττική και στο Θριάσιο που εκτός των άλλων δεινών πνίγεται από την δυσοσμία του ΧΥΤΑ της Φυλής και των δύο διυλιστήριων Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ!

u2Έπεα πτερόεντα οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις για την ανακούφιση της Δυτικής Αττικής. Ούτε η φέρουσα ικανότητα του Θριάσιου έπεξε ρόλο στην αξιολόγηση ούτε ο δασικός χαρακτήρας των περιοχών ελήφθη υπόψη. Εξ άλλου το Θριάσιο δεν δικαιούται να απολαμβάνει τέτοιες πολυτέλειες!

Από τους 15 υπό αξιολόγηση λατομικούς χώρους της ηπειρωτικής Αττικής είναι πασιφανές ότι το Λατομείο Μουσαμά στην Φυλή καθώς και το Μελετάνι μαζί με το Λατομείο ΤΙΤΑΝ στην Μάνδρα «φωτογραφίζονται» ως οι χώροι που προορίζονται να υποδεχθούν όλο το υπόλειμμα της Αττικής όταν επέλθη ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής καθώς οι λοιποί υπό αξιολόγηση χώροι (Λατομείο Ντόσκουρι στα Μέγαρα, Λατομείο Κυριακού στο Κορωπί και Λατομείο  της Ιντερμπετόν στον Ωρωπό) έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ως χώροι για την επεξεργασία και την υγειονομική ταφή Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων  (ΑΕΚΚ). Προκαλεί  δε θυμηδία η αξιολόγηση ως υποψήφιου χώρου για την ταφή αποβλήτων του εξοφλημένου Λατομείου Ερυθρών!

Η αυλή της Δυτικής Αττικής και του Θριάσιου είναι προ πολλού κορεσμένη παντοιοτρόπως. Το περιβόητο «not to my backyard» μόνο η Δυτική Αττική δικαιούται να το λέει και να απαιτεί –  επί ποινή ιδιώνυμου αδικήματος – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ με ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, σε όλους, παντού και …χθες! Και δίκαιη κατανομή των βαρών, του υπολείμματος του υδροκέφαλου Αθηναϊκού κράτους!

Οι θαυμαστές του αποτεφρωτήρα του Κέντρου της Βιέννης ας υποδείξουν τον χώρο στο Κέντρο της Αθήνας ή στα …μη Δυτικά προάστια κι ας αναλάβουν να δικαιολογήσουν στους κατοίκους της Αττικής το δυσβάσταχτο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της απεχθούς καύσης!

Όσο αργεί η έλευση της μοναδικής εναλλακτικής και αποκεντρωμένης λύσης τόσο τα αδιέξοδα πληθαίνουν… Νισάφι πια!

Στα καθ’ ημάς: πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι η υπόθεση αφορά αποκλειστικά την Μάνδρα. «Καμπάνες» δεν πρέπει να χτυπήσουν μόνο στην Μάνδρα!

Το αίτημα για συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής θα υποβληθεί σήμερα κιόλας!

Ο ΕΔΣΝΑ οφείλει να αποφασίσει δίκαια και τίμια, σύντομα! Αλλιώς θα θερίσει θύελλες για τους ανέμους που σπέρνει!

 

 

 

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...