Η σωτηρία του πράσινου στην εκβολή του Σαρανταπόταμου στο Καλυμπάκι είναι τώρα εφικτή!

foto2Ενάμιση χρόνου προσπάθειες για την σωτηρία του πράσινου του Καλυμπακίου μας δίνουν το δικαίωμα να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη της πόλης για τα παρακάτω σημαντικά γεγονότα:

Το σχέδιο ένταξης του ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ Καλυμπακίου στο Σχέδιο Πόλης που είχαν παρουσιάσει  οι αρμόδιες κρατικές Αρχές τον Οκτώβριο του 2015 ήταν το χειρότερο δυνατό για την πόλη και τον υφιστάμενο οικισμό του Καλυμπακίου. Μεταξύ άλλων αρνητικών κατέστρεφε σχεδόν εξ ολοκλήρου το υφιστάμενο πράσινο δυτικά της εκβολής του Σαρανταπόταμου διαιρώντας το σε 3 τεράστια οικοδομικά τετράγωνα.

Από τότε, δημοσιοποιώντας το θέμα, που έσπευδε να κλείσει άρον – άρον η Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας, τονίσαμε προς κάθε κατεύθυνση ( την Δημοτική Αρχή, την νέα πολιτική ηγεσία και την Χαλυβουργική) ότι η αφαίρεση πρασίνου από την περιοχή είναι έγκλημα καθοσιώσεως και άμεσα αναλάβαμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης τόσο της νέας Γενικής Γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κας  Ειρήνης Κλαμπατσέα όσο και του νέου – τότε – Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η σωτηρία του υφιστάμενου πράσινου στην εκβολή του Σαρανταπόταμου στο Καλυμπάκι ήταν ψηλά στην λίστα των αιτημάτων μας προς τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη κατά την πρόσφατη ξενάγησή του – που διοργανώσαμε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 – στα σημεία του παραλιακού μετώπου της περιοχής που βρίσκονται σε κίνδυνο ή υπό συνεχή απειλή.

Η κατ’ αρχήν υιοθέτηση του αιτήματός μας από την νέα πολιτική ηγεσία μας έδωσε την ευκαιρία να ζητήσουμε από τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την σωτηρία τουλάχιστον 150 στρεμμάτων πράσινου, εγγύτερα στον οικισμό και στην πόλη, σε επαφή με την εκβολή του Σαρανταπόταμου, εντός του ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ, ξεκινώντας άμεσα διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη (τον Δήμο Ελευσίνας και την Χαλυβουργική).

Όπερ και εγένετο δύο και τρεις φορές! Όμως, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις – όπως επίσημα με επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Αν. Υπουργός  διαβεβαίωνε –  στις 29/11/2016 η  Δημοτική Αρχή επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο – με την πλήρη κάλυψη του Δήμαρχου –  πρόταση που δεν διατηρούσε το υφιστάμενο πράσινο και ουσιαστικά τερμάτιζε τις διαβουλεύσεις! Δέχθηκε την εντονότατη κριτική μας για την επικείμενη καταστροφή 250 και πλέον ευκαλύπτων και άλλων δένδρων και ασκήσαμε την μέγιστη δυνατή πίεση για την συνέχιση των διαβουλεύσεων με την διάδοχη πλέον ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Καρπός αυτών των διαβουλεύσεων είναι το επίσημο Πρακτικό που ήδη έχει σταλεί από την Μεγάλη Τετάρτη στον Δήμο και με καθυστέρηση 50 ημερών εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 6 Ιουνίου.

Το Πρακτικό αυτό υλοποιεί την κεντρική ιδέα διατήρησης υφιστάμενου πράσινου 150 στρεμμάτων με δυνατότητα συμπλήρωσης των φυτεύσεων,  ενώ δημιουργεί παράπλευρα οφέλη τόσο για τον Δήμο όσο και για την Χαλυβουργική, ώστε η συμφωνία – που ελπίζουμε ότι θα  τύχει της  θετικής γνωμοδότησης του Δημ. Συμβουλίου – μπορεί να χαρακτηριστεί ως «win – win» και για τα δύο μέρη.

DSCN0869Τα κυριότερα σημεία της νέας πρότασης είναι τα εξής:

1)    Δημιουργείται μια ενιαία ζώνη που περιλαμβάνει από ανατολικά προς τα δυτικά:  α) λωρίδα πράσινου 30 στρεμμάτων ανατολικά του Σαρανταπόταμου, β) τον υγροβιότοπο που έχει δημιουργηθεί με την  διαμορφωμένη κοίτη – εκβολή του  Σαρανταπόταμου και γ) λωρίδα 115 στεμμάτων πράσινου (υφιστάμενου) εκ των οποίων τα 38 στρέμματα κοινόχρηστων!

2)    Η Χαλυβουργική παραιτείται των οικοδομικών αδειών που έχει από το 2005 εκδώσει δυτικά του Σαρανταπόταμου για την ανέγερση αποθηκών  συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ χωρίς να απαιτεί αποζημίωση γιαυτές.

3)    Επιπλέον, η Χαλυβουργική μεταβιβάζει στον Δήμο Ελευσίνας 51,5 στρεμμάτων γης εντός του ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ ( ίση με την εισφορά σε γη που θα όφειλε για τα «αρχικά οικόπεδα» εμβαδού 129,11 στρεμμάτων που της ανήκουν εντός του ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ).

4)    Ανακαθορίζονται τα όρια μεταξύ ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΕ ώστε όλη η ιδιοκτησία της Χαλυβουργικής να ανήκει στην ΒΙΠΕ (βιομηχανική εγκατάσταση). Επιπλέον, μειώνεται η θεσμοθετημένη ( και εν μέρει υφιστάμενη) ζώνη πράσινου στην βιομηχανική περιοχή και αυξάνεται δυτικά του Σαρανταπόταμου, διατηρώντας το ισοζύγιο πρασίνου σταθερό.

5)    Το κυριότερο: η πρόταση εξασφαλίζει την άμεση και χωρίς αντιδικίες εξέλιξη της πολεοδόμησης του ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ με τον πλέον ορθολογικό τρόπο: με την διατήρηση του πρασίνου!

Οι ακάματες προσπάθειες των Κινήσεων Πολιτών ΕCOELEUSIS και ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ με την συνέργεια των ενεργών πολιτών και κινήσεων της ευρύτερης περιοχής φέρνουν αποτελέσματα. Με γνώση, όραμα και διεκδικητικό πνεύμα όλα γίνονται!

Το αδιάλλακτο πνεύμα της Δημοτικής Αρχής, με την αίσθηση ισχύος, κυριαρχίας και ισοβιότητας που αντανακλά, αποτελεί τροχοπέδη για το βιώσιμο μέλλον της πόλης.

Ιδού η ευκαιρία, υλοποιείστε την χωρίς χρονοτριβή και αγκυλώσεις.

Η σωτηρία του πράσινου στην εκβολή του Σαρανταπόταμου στο Καλυμπάκι είναι τώρα εφικτή!

[vsw id=”mkjf1evp3WM” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...