Αναφορά στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για το Δ/Ξ «SLOPS» στην Βλύχα

DSC05108Ο πρόωρος – λόγω Αγίου Πνεύματος – εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μας έφερε σήμερα στα κτίρια της Ευελπίδων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για μία ακόμα δράση!

Η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ παραδώσαμε σήμερα στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος εκτενή αναφορά μας για το σοβαρό πρόβλημα που απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον του όρμου της Βλύχας στην Ελευσίνα και ζητήσαμε την συνδρομή της για την αποτροπή των επαπειλούμενων βλαβών.

Το 2007 στο διαλυτήριο πλοίων της εταιρείας «Αφοί Σάββα ΕΠΕ» στην Ελευσίνα ξεκίνησε η διάλυση του Δεξαμενόπλοιου «SLOPS» Ν.Π 10178.
Δέκα χρόνια μετά την προσάραξή του για διάλυση, το πλοίο παραμένει μέσα στην θάλασσα παντελώς διαβρωμένο, ημιδιαλυμένο και αμφίπλευρα παραμορφωμένο, με άμεσο κίνδυνο να κοπεί στην μέση και να εκχυθούν τα πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά στο οικοσύστημα του Κόλπου της Ελευσίνας το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (με έντονες βροχοπτώσεις) το ασκεπές κουφάρι του πλοίου κινδυνεύει με υπερχείλιση από το μείγμα πετρελαιοειδών καταλοίπων και βρόχινων νερών.

Το εναπομείναν τμήμα του κύτους του Δ/Ξ «SLOPS» περιέχει μια άγνωστη ποσότητα βαρέων πετρελαιοειδών καταλοίπων, τα οποία έχουν εισρεύσει στις δεξαμενές και λοιπούς χώρους του. Είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν άμεσα οι ποσότητες αυτές ώστε να καθαριστεί το κύτος για να μπορέσει να γίνει στην συνέχεια η απομάκρυνση /διάλυση του. Εκτιμάται ότι οι ρυπαντές είναι περίπου 800 τόνοι λάσπης πετρελαιοειδών (στερεό /ημιστερεό απόβλητο) και περίπου 500 κυβικά μέτρα slops (κατάλοιπα πλοίων) που πρέπει να αντληθούν σε υγρή μορφή. Το σύνολο των αποβλήτων πρέπει να μεταφερθεί και να διατεθεί σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, και να εκδοθούν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά τελικής διάθεσης.

Ο Διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας Αλεξίου Τηλέμαχος δεν συμμορφώνεται με τις συνεχείς οχλήσεις του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, και, παρά τα συνεχή πρόστιμα δεν προβαίνει στην άμεση απομάκρυνση των καταλοίπων και στην λήψη των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας.

Παρότι το πλοίο παραμένει εντός της Χερσαίας και Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) αποφεύγει διαχρονικά να λάβει μέτρα προστασίας. Δεν έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια καμία πρωτοβουλία, είτε για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, είτε για την απάντληση των επικίνδυνων αποβλήτων, είτε για τον καθαρισμό της ακτής.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ως αρμόδια σύμφωνα με το ΠΔ 148/2009 Αρχή για την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών στο έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τα παράκτια ύδατα, έως σήμερα, ουδόλως έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Όπως επισημαίνουν ο Μελέτης Καββαδίας εκ μέρους της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και ο Χρήστος Χρηστάκης εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ΕCOELEUSIS: «Η διαχρονικά άφρων πολιτική του ΟΛΕ – με την προφανή κάλυψη και συνευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας – να αποδέχεται αδιακρίτως τον ελλιμενισμό στον Όρμο της Βλύχας και σε άλλα σημεία του Κόλπου της Ελευσίνας κάθε ανεπιθύμητου πλοίου της Επικράτειας έχει σοβαρότατες συνέπειες: 27 εγκαταλειμμένα ναυάγια, 22 χαρακτηρισμένα επικίνδυνα και επιβλαβή σαπιοκάραβα, 30 και πλέον παροπλισμένα πλοία δημιουργούν περιβαλλοντικές ζημιές το κόστος της αποκατάστασης των οποίων δεν αναλαμβάνεται από κανέναν! Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα γίνει γνωστό με αναφορά μας και στις Ευρωπαϊκές Αρχές».

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...