Μια ευκαιρία για την πόλη!

zoni4Είναι μείζονος σημασίας γεγονός για την πόλη η υπογραφή του συμβολαίου πώλησης όλης της έκτασης στην ΠΥΡΚΑΛ στα ΕΛΠΕ! Είναι θλιβερό όμως  – 2 χρόνια τώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΑΣ και ΕΛΠΕ –  το Δημοτικό Συμβούλιο, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, να μην έχει ασχοληθεί με το θέμα, σαν να μην αφορά την πόλη η μελλοντική χρήση 452 στρεμμάτων μεταξύ του διυλιστήριου και των οικισμών…

Την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου,  υπογράφτηκε το συμβόλαιο πώλησης των 2 ακινήτων της ΠΥΡΚΑΛ στα ΕΛΠΕ ενώ για πρώτη φορά ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ (7.5.2017) προσδιόρισε το σκοπό της αγοράς: « Η αγορά έγινε για να δημιουργήσουμε μια νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου  και του αστικού ιστού των Δήμων Μάνδρας και Ελευσίνας»! (Ολόκληρη η δήλωσή του παρακάτω). Μόλις 2 χρόνια πριν ακόμα και η απλή πιθανολόγηση ότι η ίδια η ηγεσία των ΕΛΠΕ θα έκανε μια τέτοια δήλωση θα χαρακτηριζόταν αποκύημα της φαντασίας.

Πιο συγκεκριμένα: μεταβιβάστηκε το ακίνητο Α (Βόρεια της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου) έκτασης 125 στρεμμάτων μαζί με όλο το βιομηχανικό κτιριακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 16.340 τ.μ έναντι τιμήματος  9.200.000 €. Επιπλέον, μεταβιβάστηκε στα ΕΛΠΕ και το ακίνητο Β ( Νότια της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου) έκτασης 327 στρεμμάτων μαζί με όλο το βιομηχανικό κτιριακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 15.220 τ.μ έναντι τιμήματος 16.490.000 €!

Δηλαδή μεταβιβάστηκαν και τα δύο ακίνητα στην Βλύχα συνολικής έκτασης 452 στρεμμάτων μαζί με όλον τον κτιριακό εξοπλισμό επιφάνειας 31.560 τ.μ με συνολικό τίμημα 25.690.000 € (Αντικειμενική αξία 44.537.631 €).

Μάλιστα το τελευταίο 25% του τιμήματος ( 6.422.50ο € ) θα καταβληθεί από τα ΕΛΠΕ μέχρι την 11η/4/2018 υπό την προϋπόθεση ότι η ΠΥΡΚΑΛ θα έχει προβεί έως τότε με ευθύνη της  και με δαπάνες της την λεγόμενη «αποστρατιωτικοποίηση» του χώρου:  Δηλ, την απορρύπανση των γηπέδων από πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες και την απομάκρυνσή τους, τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών καθώς και την έκδοση των σχετικών  Πιστοποιητικών.

Λογικό είναι το χαμηλό τίμημα πώλησης να προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις στα ΕΑΣ το ταμείο των οποίων πήρε μια μικρή ανάσα ρευστότητας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πώληση του περιουσιακού αυτού στοιχείου αποτελεί μέρος Επιχειρησιακού Σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης. Καθώς η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής από την Ελευσίνα στον Λαύριο έχει ολοκληρωθεί μένει σε εκκρεμότητα το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της απορρόφησης των 22 εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ από τα ΕΛΠΕ το οποίο ακόμα δεν έχει επιλυθεί.

Με την πώληση του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, αλλάζουν τα «γεωπολιτικά» δεδομένα στα δυτικά της Ελευσίνας: η υφιστάμενη βιομηχανική ζώνη οριοθετείται πλέον  δυτικά του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ και έως τα Ναυπηγεία, τα ΕΛΠΕ αναγνωρίζουν την υποχρέωση για την δημιουργία μιας Ζώνης Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και των οικισμών, η πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την δημιουργία νέου λιμένα στην Βλύχα παύει να ισχύει, ο όρμος της Βλύχας  αποτελεί το δυτικό άκρο του θαλάσσιου μετώπου της πόλης και πρέπει να ανακτηθεί.

IMG_2517Τα 452 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ  δεν μπορεί να είναι  «νεκρή» ζώνη! Αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και για τις επερχόμενες γενιές.  Είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να λάβουν χώρα επανορθωτικές για το περιβάλλον πράξεις της Διοίκησης των ΕΛΠΕ. Όχι μόνο για την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και για την ύψωση ενός πραγματικού  φράγματος πρασίνου. Την ασπίδα πρασίνου που έχουν ανάγκη το Μπλόκο, οι Εργατικές, η Ελευσίνα ολόκληρη, η Μαγούλα και η Μάνδρα.  

Επιπλέον, το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί τοπόσημο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα –  προκατοχικά και μετακατοχικά – έως σήμερα  και το ξεχωριστό κτιριακό του απόθεμα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να στεγάσει – εκτός από την ιστορία του εργοστασίου και των εργαζομένων του – σύγχρονες λειτουργίες και δραστηριότητες της πόλης. Η συλλήβδην ισοπέδωση των βιομηχανικών κτιρίων ισοδυναμεί με κατεδάφιση της μνήμης.  

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αποτυπωθούν στο υπό αναθεώρηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ). Η σαφής αποτύπωση θα αποτελέσει και εχέγγυο για την κοινωνία που καμένη από το χυλό φυσάει το γιαούρτι: διαβλέπει  με σκεπτικισμό νέες μελλοντικές επεκτατικές βλέψεις του διυλιστηρίου ή επέκταση της βιομηχανικής ζώνης.  

Η συζήτηση για το οικόπεδο της ΠΥΡΚΑΛ δεν μπορεί να διεξάγεται  περιστασιακά, στο παρασκήνιο και σε κλειστές συναντήσεις. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ πρέπει να διατυπώσει τις σκέψεις της για την μελλοντική χρήση του χώρου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.  Όσο η Δημοτική Αρχή καθυστερεί την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο μένει πίσω στην διαμόρφωση των ποθητών εξελίξεων  και οι ευκαιρίες απομακρύνονται…

Διαβάστε και το άρθρο Ή πράσινο ή …επί τας

______________________

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της  ΕΛΠΕ ΑΕ στο «ΒΗΜΑ» (7/5/2017)

  • Τελικά με την έκταση της Πυρκάλ τι έγινε; Την αποκτήσατε;

Στ. Τσοτσορός: «Ναι. Αποκτήσαμε από την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την έκταση 452 στρεμμάτων όπου βρισκόταν το εργοστάσιο της Πυρκάλ, το οποίο μεταφέρθηκε. Το κόστος μαζί με τα έξοδα κατεδάφισης και καθαρισμού θα ανέλθει στα 26 εκατ. ευρώ. Η αγορά έγινε για να δημιουργήσουμε μια νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού των Δήμων Μάνδρας και Ελευσίνας. Ίσως στο μέλλον ανεγείρουμε στην έκταση κάποιο κτίριο διοίκησης των ΕΛΠΕ. Υπάρχουν και κάποιες προτάσεις για μια ανάπτυξη πρασίνου ήπιας χρήσης στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας. Όλα όμως είναι πρόωρα».

 

Σχετικά chris

x

Δείτε επίσης

foto1 800x447 1

Πάνω από 2.000.000€ για την τελετή έναρξης κι άλλα τινά!

Σε προηγούμενο άρθρο μας επισημαίναμε ότι – ανεξαρτήτως του αισθητικού αποτελέσματος –  η τελετή έναρξης της φιλοξενίας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις αρχές του ...

IMG 20230211

Για μία νύχτα ή για καλύτερες μέρες; (Άρθρο του Χρήστου Χρηστάκη)

Ήταν τυχαία, άραγε, η επιλογή του κεντρικού γεγονότος της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Η ανέλκυση από το βυθό, με πλωτό γερανό, ενός  «φαλαινοειδούς» – ...